Έρευνα: Από απαγορευμένα φυτοφάρμακα κινδυνεύουν τα παιδιά στην Κρήτη

Έρευνα: Από απαγορευμένα φυτοφάρμακα κινδυνεύουν τα παιδιά στην Κρήτη

Kάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνονται 958 τόνοι φυτοφαρμάκων, στην Ελλάδα 26 και στη Κρήτη 2,6 τόνοι.

Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και οι δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στο νησί μας είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας χρήσης.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτυπάει δυνατά με τα αποτελέσματα πολύχρονης έρευνας ,που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό τον καθηγητή Ευριπίδη Στεφάνου και έδειξε ότι βρέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση, τοξικές ουσίες απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, στο αίμα παιδιών-μελών της μελέτης ΡΕΑ, ηλικίας 4, 6,5 και 11 ετών.

Η μελέτη «Μητέρας -Παιδιού Ρέα,» αποτελεί ένα δεκαπενταετές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου , που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο καθηγητής Μανόλης Κογεβίνας.

Εστιάζεται στον πληθυσμό του νομού Ηρακλείου και είναι η μοναδική στην Ελλάδα και από τις πλέον γνωστές στην Ευρώπη.

Τα τελευταία ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο πλέον έγκυρο επιστημονικό περιοδικό παγκοσμίως, στον τομέα των Περιβαλλοντικών Επιστημών και Επιδημιολογίας, Environment International, το 2024.

Ο ομότιμος καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, μας είπε ότι η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί και να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Στόχος είναι να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα ,αφού συνεχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτα λαθρεμπόριο απαγορευμένων φυτοφαρμάκων όπως είναι το DDT και να κινδυνεύουν τα σημερινά παιδιά από σοβαρές ασθένειες, που προκαλεί η κατανάλωση τροφίμων τα οποία ψεκάζονται, από τέτοιες επικίνδυνες ουσίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι «η έκθεση ανθρώπων και ζώων σε χημικά φυτοφάρμακα πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και του αέρα σε περιοχές εντατικής γεωργίας και συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων και με την ανάπτυξη καρκίνων».ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.