Ερχεται «κόφτης» στα SMS – Τι θα ισχύσει για την έξοδο του Πάσχα – Ολα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη και νέων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού, καθώς με την έλευση του Απριλίου η χώρα βρίσκεται στον πλέον κρίσιμο της πανδημίας.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι  δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η παραβίαση των μέτρων καθώς η χώρα μπορεί να βρεθεί από τα τέλη Απριλίου σε μια αναγέννηση «τρόμου» της επιδημίας.

Το μήνυμα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ότι δεν θα επιτραπεί να «χυθεί η καρδάρα» τώρα, μετά από τόσες θυσίες.

«Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε» ξεκαθάρισε.

Το Πάσχα θεωρείται το πιο κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση.

Για να ταξιδέψει κάποιος στην επαρχία ή στα νησιά θα πρέπει να έχει μαζί του, όπως συμβαίνει και σήμερα στις ανάλογες μετακινήσεις, επίσημα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι πηγαίνει στη μόνιμη κατοικία του. Διακοπές δεν υπάρχουν. Η μόνιμη κατοικία φαίνεται στο Ε1. Υπάρχει και η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που μπορεί κάποιος να τυπώσει από το Taxis. Μία ακόμη απαγόρευση που συνοδεύει την μετακίνηση με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε, είναι ότι γίνεται άπαξ. Δηλαδή, δεν υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής.

Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει χρονικούς περιορισμούς στις εξόδους των πολιτών με SMS κι άλλα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η έγγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις, αλλά ενδέχεται να ισχύσει μόνο για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα SMS στο 13033.

Μια επίσης από τις επιλογές που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η οριοθέτηση της χρονικής διάρκειας κάθε εξόδου από το σπίτι, αλλά και η μείωση του αριθμού των μετακινήσεων κατά άτομο σε ημερήσια βάση, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαδοχικής μετακίνησης των ίδιων φυσικών προσώπων.

Ακόμη ειδικά μέτρα με ελέγχους σε διόδια, περιφερειακούς δρόμους, σταθμούς λεωφορείων κλπ., θα ληφθούν εν όψει του Πάσχα με τον φόβο μαζικής «απόδρασης» προς τη επαρχία.

Τέλος θεωρείται πιθανόν η κυβέρνηση -μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Εκκλησίας και του Μεγάρου Μαξίμου- να επιτρέψει την Μεγάλη Εβδομάδα τη διεξαγωγή λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, όπως το ζήτησε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με σαφείς εντολές να μην χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα και να αποτρέπονται στον περίγυρο οι συγκεντρώσεις πιστών.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Οι συστάσεις των ειδικών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τυχόν παράταση κλεισίματος των σχολείων και μετά τις διακοπές του Πάσχα.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η παράταση στην αναστολή λειτουργίας είναι πάνω στο τραπέζι», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το πότε θα γίνουν  οι Πανελλαδικές σύμφωνα με την κ. Κεραμέως θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους καθώς και μείωση της ύλης θα καθοριστεί «όταν ξέρουμε πόσες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί».

«Κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αποφύγουμε το σενάριο του Σεπτεμβρίου για πάρα πολλούς λόγους», είπε η κ. Κεραμέως συμπληρώνοντας ότι ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν αν οι ειδικοί έλεγαν ότι δεν επιτρέπουν συγχρωτισμούς σε μια αίθουσα. «Δεν έχουμε τέτοια δεδομένα», συμπλήρωσε.

Πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές

Μια δεύτερη λαϊκή αγορά θα δημιουργηθεί κοντά σε κάθε λαϊκή αγορά που λειτουργούσε έως σήμερα στην Αττική, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, κάθε λαϊκή αγορά «σπάει» στα δύο και δημιουργείται μια δεύτερη σε δρόμο σχετικά κοντά σε εκείνον που παραδοσιακά πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά σε κάθε συνοικία. Σκοπός είναι να αποτραπεί ο συγχρωτισμός πολιτών.

Περαιτέρω μέτρα

Συμπληρωματικά μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) εφαρμόζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κοροναϊού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλλουν.

Αναλυτικά, προβλέπονται:

– Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).

– Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.

– Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.

Τι ισχύει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία: Τι μένει...

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι φαρμακοποιοί...

Ηξεραν πριν από πέντε χρόνια το «κύκλωμα...

Πριν από πέντε χρόνια είχε αναδειχθεί από την δημοσιογραφική...

Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία: Τι μένει...

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται τον τελευταίο καιρό οι φαρμακοποιοί...

Ηξεραν πριν από πέντε χρόνια το «κύκλωμα...

Πριν από πέντε χρόνια είχε αναδειχθεί από την δημοσιογραφική...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ε.Π.Κ.Κρήτης : Ενοίκια κατοικίας – δικαιώματα -υποχρεώσεις ενοικιαστή

Επειδή τα μισθώματα κατοικίας (ενοίκια), στην ΚΡΉΤΗ, έχουν ξεφύγει...