Επταήμερη εργασία: Τι είπε ο Μητσοτάκης, τι ισχύει και πώς έπιασε δουλειά η «μονταζιέρα»

Δεν θα μπορούσε το Μαξίμου να μην εκμεταλλευτεί την «πάσα» που του έδωσε η ΝΔ - Η αλλαγή ατζέντας ήταν επιβεβλημένη καθώς τα κότερα, η Χούντα και ο Πολάκης έκαναν πολύ κακό στην κυβέρνηση

Επταήμερη εργασία: Τι είπε ο Μητσοτάκης, τι ισχύει και πώς έπιασε δουλειά η «μονταζιέρα»

Αυτό που που επιδίωκε με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, δηλαδή να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να βγάλει από πάνω της το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, έγινε χθες.

Μια αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία ήταν αρκετή για να πιάσουν δουλειά τα υπόγεια του Μαξίμου, να σπεύσει να επιτεθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και να βγουν στην πρώτη γραμμή «ξεχασμένοι» υπουργοί όπως ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, και βεβαίως και η αρμόδια υπουργός, κ. Αχτσιόγλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστας όπως μας είπε «δεν πίστευε στ’ αυτιά του» με όσα άκουγε για τις 7 ημέρες εργασία, έχοντας πλήρη άγνοια ακόμη και όσων εννοούσε ο πρόεδρος της ΝΔ ή όσα ισχύουν στην αγορά.

Ο Κ. Μητσοτάκης διατύπωσε τη θέση πως, αν κι εφόσον κλάδος ή επιχείρηση έρθει σε συμφωνία, τότε μπορεί αυτή να υπερτερεί της συλλογικής. Ανέφερε, ως ένα παράδειγμα, ακόμη κι αν εργοδοτης κι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση συμφωνήσουν σε επταήμερη εργασία με αυξημένες αποδοχές και δικαιώματα. Πέραν του ότι μίλησε για 7ήμερη λειτουργία επιχείρησης κι όχι υπαλλήλων, αυτό που θέλησε να καταδείξει είναι ότι η εργασιακή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στην ανακοίνωση της ΝΔ, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και την επίθεση από το Μαξίμου, τονιζόταν ότι η κ. Αχτσιόγλου έχει συναινέσει σε μια τέτοια σύμβαση, στην εταιρεία Παπαστράτος, για 7ήμερη εργασία.

Φωτιά η μονταζιέρα

Η «μονταζιέρα» βεβαίως πήρε φωτιά και το διαδίκτυο κατακλύστηκε από «τρολιές», πληρωμένες ή απλήρωτες, που περνούσαν τον Μητσοτάκη από γενεές δεκατέσσερις. Πολλοί μάλιστα ήταν σίγουροι ότι με αυτό που είπε η ΝΔ θα… χάσει τις εκλογές.

Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται πράγματι στο τι ισχύει τελικά, τι εννοούσε ο Μητσοτάκης και πώς η κυβέρνηση επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να μιλήσει για μεγαλειώδη γκάφα. Σε μια προφανή προσπάθεια να αλλάξει η συζήτηση που είχε εστιαστεί στην οικογένεια Τσίπρα στη Χούντα, στον Πολάκη, στο Μάτι και στις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να είναι κακές, δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες.

Στις αρχές Μαίου η εταιρεία Παπαστράτος ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Μαΐου «εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7% .Πιο συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%.

Οπως τονίζεται, η μείωση στον χρόνο εργασίας αποφασίστηκε με γνώμονα τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου, ασφαλούς και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου, σε διεθνές επίπεδο.

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου και εποικοδομητικού διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένων της Παπαστράτος, επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευση από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και επισημοποιήθηκε με την σχετική τροποποίηση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση».

Η επταήμερη εργασία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, σε πολλούς κλάδους ισχύει, πολλά επαγγέλματα έχουν εργασία και την Κυριακή. Οι περισσότερες τουλάχιστον έχουν ένα σύστημα που είτε πληρώνουν την εργασία της Κυριακής με προσαύξηση είτε δίνουν ρεπό στους εργαζόμενούς τους μέσα στην εβδομάδα.

Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει να δουλεύει κάποιος 7 ημέρες την εβδομάδα, 8ωρο ή και περισσότερο με συγκεκριμένες απολαβές.

Τι ισχύει για την Κυριακή

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπου δεν έχει εφαρμοστεί πενθήμερο, υπάρχει η εξαήμερη εργασία και άλλες επιχειρήσεις έχουν 7ήμερη εργασία και ρυθμίζουν το καθεστώς που ισχύει με επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι οποίες προβλέπουν προσαυξήσεις για τις επιπλέον ώρες ή ρεπό. Σίγουρα υπάρχουν και παρανομίες. Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι συμβαίνει; Δεν έψαξε ποτέ να βρει ότι κάποιοι μπορεί να δουλεύουν κι επτά ημέρες ή Κυριακές και αργίες χωρίς να πληρώνονται επιπλέον;
Η 7η ημέρα, κατά κανόνα η Κυριακή, είναι υποχρεωτική ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης.
Το προσωπικό που θα απασχοληθεί νόμιμα κατά την Κυριακή, και όχι υποχρεωτικά, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο.
Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις υπερισχύουν.
Όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύουν τα εξής:
– Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).
– Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή που συμπίπτει με την υποχρεωτική αργία οφείλουν:
α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Επιπλέον οφείλουν να δώσουν ρεπό σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.
β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% του νομίμου μισθού τους και αναπληρωματική ανάπαυση, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τις ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου γεννάται μόνο δεν χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, που ορίζονται από το νόμο, επιτρέπεται η εργασία κατά την Κυριακή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης στον εργαζόμενο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Προϋπόθεση για να χορηγηθεί ολόκληρη ημέρα αναπληρωματικής αργίας είναι να εργασθεί κατά την Κυριακή άνω των 5 ωρών. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης.

Όμως, όλο αυτό που έγινε ήταν αναμενόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κάτι που ξέρει και η κυβέρνηση ότι γίνεται. Όμως, στην πολιτική όλα επιτρέπονται ακόμη και οι «μονταζιέρες». Θα ήταν ανόητο από πλευράς Μαξίμου να μην εκμεταλλευτεί την «πάσα» που τους έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και να μιλήσει για νεοφιλεύθερες, αντιεργατικές προτάσεις.

Ισχύει αυτό που λένε… είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Και είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να ρίξει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.