Μέχρι σήμερα, 64 ασθενείς έχουν εισαχθεί στην εντατική, λόγω επιπλοκών της γρίπης.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενδεικτικό της έξαρσης είναι πως πλέον πάνω από 50% των ύποπτων δειγμάτων που εξετάζονται από τα αρμόδια εργαστήρια είναι θετικά στον ιό της γρίπης. Την ίδια ώρα, σε κάθε 1000 επισκέψεις σε γιατρό, οι 50 αφορούν συμπτώματα γρίπης.
Από τα μέσα Οτκωβρίου 2018 μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2019, αναφέρθηκαν 65 σοβαρά περιστατικά γρίπης, εκ των οποίων τα 65 χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Πρόκειται για 40 άνδρες και 24 γυναίκες, από 25 έως 90 ετών. Από τους 65, οι 54 ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά μόνον 9 είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Μέχρι σήμερα, 6 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους απο επιπλοκές της εποχικής γρίπης. Ήταν 5 άνδρες και 1 γυναίκα, 49 έως 83 ετών και όλοι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τα στοιχεία δείχνουν πως αρκετά ευπαθή άτομα επιμένουν να μην κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τις επιπλοκές της γρίπης, και μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μέσα στο χειμώνα.
Κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος του ιού
Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, η γρίπη που «κυκλοφορεί» είναι τύπου Α, με κυρίαρχο το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09, το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί το 2009 προκαλώντας πανδημία και έκτοτε περιλαμβάνεται στο αντιγριπικό εμβόλιο.
Από τα δείγματα που έχουν αναλυθεί μέχρι στιγμής, όλα ανήκουν στον τύπο Α και το 79% στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09, ενώ και η συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών είχαν προσβληθεί από το ίδιο στέλεχος.
Η περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης αναμένεται να διαρκέσει στην Ελλάδα μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.
πηγή onmed.gr