Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΜΟΔ στην 85η ΔΕΘ

Η ΜΟΔ 25 χρόνια στο πλευρό της Δημόσιας Διοίκησης για την βέλτιστη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

Η ΜΟΔ α.ε., συμπληρώνοντας 25 χρόνια λειτουργίας, συμμετείχε για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (11-19 Σεπτεμβρίου) και οργάνωσε τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, τη Δευτέρα 13/9 με θέμα «Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης του ΕΣΠΑ» και ομιλητές τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον Γενικό Δ/ντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ Γ. Φίρμπα, τον Πρόεδρο της ΜΟΔ Γ. Παπαδημητρίου, τον Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή Γ. Αγαπητίδη και τον Δ/ντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Κ. Αρβανίτη.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων στον χαιρετισμό του τόνισε τον ρόλο της ΜΟΔ ως τον κρισιμότερο κρίκο και συνεργάτη για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στις διάφορες δομές του ελληνικού κράτους, σημειώνοντας ότι «είναι πάντα εκεί και βρίσκει λύσεις όταν κάτι κολλάει». Υπογράμμισε ότι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η ταυτόχρονη απορρόφηση των πόρων του υπόλοιπου του τρέχοντος ΕΣΠΑ, του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, πόροι που συναθροίζονται σε πάρα πολλά δισ. «Στα δύο χρόνια που είμαι στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατορθώσαμε και τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα και σήμερα η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις από όλη την ΕΕ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Το 2020, το κρίσιμο έτος της πανδημίας, απορροφήθηκαν 4 δισ. περισσότερα από αυτά που είχαμε προϋπολογίσει και εξασφαλίσαμε έτσι ότι δεν θα χαθούν πόροι που είναι πολύτιμοι για να επουλωθούν οι πληγές τόσο της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης, όσο και της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, αφού εξήρε το έργο της ΜΟΔ, τονίζοντας ότι είναι πάντα δίπλα στην Αυτοδιοίκηση, επισήμανε πως κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο που η Περιφέρεια Αττικής βίωσε ιδιαίτερα αρνητικά γεγονότα (πλημμύρες στη Μάνδρα, φωτιά στο Μάτι, πανδημία covid-19), οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτέλεσαν ένα σημαντικότατο εργαλείο στήριξης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και για τις υποδομές της Περιφέρειας.

Ο κ. Φίρμπας επεσήμανε ότι πολλά έργα που είναι γύρω μας και τα θεωρούμε αυτονόητα όπως νοσοκομεία, βιολογικοί καθαρισμοί, δρόμοι δεν θα υπήρχαν χωρίς το ΕΣΠΑ. «Για να έχουμε, όμως αυτά τα έργα προϋπόθεση είναι ένα καλό σύστημα διαχείρισης. Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα καλύτερα, διαφανέστερα και αποτελεσματικότερα στην ΕΕ συστήματα διαχείρισης & ελέγχου». Ωστόσο δεν αρκεί οι Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ να κάνουν καλά τη δουλειά τους – οι δικαιούχοι είναι το κλειδί. Στο νέο ΕΣΠΑ, η ΜΟΔ θα έχει πολύ αυξημένο ρόλο γιατί απέκτησε την ικανότητα, μέσω της νεοσύστατης τεχνικής υπηρεσίας της, να αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων για λογαριασμό των Δήμων και άλλων Δικαιούχων.

Ο κ. Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σε παρέμβασή του τόνισε πως η ΜΟΔ προσφέρει εξαιρετική βοήθεια, ειδικά στην προσπάθεια να βοηθήσει μικρότερους δήμους και η βοήθειά της θα είναι βασική και ουσιαστική και στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ από την πλευρά του ανέφερε ότι η ΜΟΔ εδώ και 25 χρόνια στηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, καλύπτοντας ανάγκες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και πληροφοριακά συστήματα. Η ΜΟΔ στελεχώνει τις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ με έμπειρο και υψηλών προσόντων προσωπικό και τα στελέχη αυτά από κοινού με τα στελέχη του Δημοσίου που υπηρετούν στις Ειδικές Υπηρεσίες συνέβαλαν καθοριστικά στις πρόσφατες πολύ υψηλές επιδόσεις της χώρας. Οι κκ. Αγαπητίδης και Αρβανίτης με τη σειρά τους ανέπτυξαν αντίστοιχα πώς η ΜΟΔ στηρίζει φορείς υλοποίησης, κυρίως Δήμους, που παρουσιάζουν αδυναμίες στην υλοποίηση των έργων τους και πώς λειτουργεί η νεοσυσταθείσα Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ.
Ομιλητές στην εκδήλωση της Τρίτης 14/9 με θέμα: «Προγράμματα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας – Πώς υλοποιούνται στην πράξη;» ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής Γ. Ζερβός, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ Π. Μαρλαφέκας και o Πρόεδρος της ΜΟΔ Γ. Παπαδημητρίου .

O κ. Ζερβός αναφέρθηκε στην άμεση στήριξη που παρείχε το Υπουργείο την τελευταία διετία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Εξήρε τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου – ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ, του ΕΦΕΠΑΕ και της ΜΟΔ που παρέχει το προσωπικό στις Ειδικές Υπηρεσίες και το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Η συνεργασία αυτή πέτυχε την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών (όπως κατάργηση φυσικού φακέλου, ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων) γεγονός που οδήγησε σε 540.000 εγκεκριμένες αιτήσεις ενίσχυσης και στη διοχέτευση στην αγορά πόρων 4,3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μαρλαφέκας ανέλυσε τη δομή και τη λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ, παρουσίασε τους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου για την επιχειρηματικότητα και τόνισε ότι την τελευταία διετία αφουγκραζόμενοι την αγορά και τα προβλήματά της, οι φορείς προχώρησαν σε γρήγορες αλλαγές και τροποποιήσεις των προγραμμάτων ώστε να μην χαθούν πόροι και να αυξηθεί η απορρόφηση.

Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε πώς η ΜΟΔ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Εθνικής Αρχής Συντονισμού, ανέπτυξε το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, το οποίο αποτελεί σήμερα τον αποκλειστικό κόμβο για την παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων των δράσεων επιχειρηματικότητας. Όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες των επενδυτικών προτάσεων ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά και με απόλυτη διαφάνεια. Μέχρι σήμερα, μέσω του ΠΣΚΕ, έχουν υποβληθεί 864.000 προτάσεις (200% αύξηση στην 3ετία), ενώ το σύστημα έχει 812.000 χρήστες και εξυπηρετεί όλους τους φορείς διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων για δράσεις προϋπολογισμού άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/9, με θέμα «Προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου για την Aυτοδιοίκηση: το ΕΣΠΑ ως μοχλός ανάπτυξης» και ομιλητές τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα και τον Πρόεδρο της ΜΟΔ Γ. Παπαδημητρίου .

Ο κ. Σκάλκος επεσήμανε ότι το ελληνικό ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι το πρώτο αλλά και μοναδικό μέχρι σήμερα στρατηγικό κείμενο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ένωσης που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι το νέο ΕΣΠΑ θα ρίξει το κέντρο βάρος του στις περιφέρειες της χώρας και πως «η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού να κατευθυνθεί στις περιφέρειες της χώρας κατ΄ελάχιστον το 1/3 των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ έχει γίνει πράξη και ότι αυτό σημαίνει μία αύξηση για το σύνολο των περιφερειών της χώρας πάνω από 2 δισ. ευρώ».

Η μεγάλη πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, ωστόσο, παραμένει πώς θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά αυτοί οι πόροι, διότι την τρέχουσα περίοδο οι ΟΤΑ υλοποιούν έργα που ξεπερνούν τα 4,5 δισ. και οι πληρωμές σήμερα μετά βίας ξεπερνούν το 30%. Η διαχειριστική ικανότητα των δικαιούχων, υπογράμμισε ο κ. Σκάλκος, θα ενισχυθεί την επόμενη περίοδο μέσω ενός διακριτού άξονα στο Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας και στον τομέα αυτόν αναμένεται η ΜΟΔ να έχει αυξημένο ρόλο.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε πως «οι προκλήσεις σήμερα είναι η ταχύτητα, ο ρυθμός, ο συντονισμός, η απλοποίηση, η αποτελεσματικότητα και η αυτοματοποίηση, ενώ το θετικό του νέου ΕΣΠΑ είναι ότι ξεκινάει στην ώρα του χάρη στη συλλογική προσπάθεια που έχει καταβληθεί». «Το ΕΣΠΑ βοήθησε πολύ στην πανδημία» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι «αναβαθμίστηκε η ποιότητα της κατασκευής των έργων και έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε πόρους που έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες μεταξύ πολίτη και πολιτείας». Ανέφερε, όμως ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ανάγκες σε έργα υποδομών, δρόμους, βιολογικούς καθαρισμούς, υδρεύσεις κ.λπ. και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείξει ευελιξία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη σειρά του μίλησε για τη διαχειριστική επάρκεια και την απορροφητικότητα του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επιδίωξη του Δήμου μέσω της καλής συνεργασίας με όλες τις πλευρές είναι τα έργα που προτείνονται να αποκτούν πολύ γρήγορα την ωριμότητα, χάρη σε πολύτιμα εργαλεία όπως η ΜΟΔ. «Για το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα προφανή. Προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και χαιρόμαστε που το αντιλαμβάνεται αυτό και η Ευρώπη σιγά-σιγά».

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως η ΜΟΔ έχει ενεργοποιήσει ειδικά για τους αδύναμους Δήμους της χώρας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών με έμφαση σε νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπου ή εξ αποστάσεως τεχνική και συμβουλευτική στήριξη με ειδικές ομάδες υποστήριξης. Επιπρόσθετα, συγκροτήθηκε πρόσφατα, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ ώστε να στηρίξει αδύναμους Δήμους – που δεν διαθέτουν συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία ή αυτή είναι υποστελεχωμένη – ώστε να υλοποιήσουν τεχνικές μελέτες και να δημοπρατήσουν τα έργα τους.

Και οι τρεις εκδηλώσεις μεταδόθηκαν ζωντανά και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο κανάλι της ΜΟΔ Α.Ε.
– στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCLf3olvioQ11Jk8BktmdLKQ) και
– στο Facebook (https://www.facebook.com/modmou/videos/).
Σημείωση για τους συντάκτες:
Η ΜΟΔ ΑΕ είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Στόχος της είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης στην αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων παρέχοντας στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ εξειδικευμένο προσωπικό, εκπαίδευση, πρότυπα εργαλεία & οργανωτικά συστήματα, πληροφοριακά συστήματα και υλικοτεχνική υποδομή.

Η ΜΟΔ στηρίζει επίσης και φορείς που υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ (δικαιούχους). Ειδικά για τους Δήμους της χώρας έχει αναπτύξει, με έμφαση τις νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, ένα ολοκληρωμένο ένα πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει επιτόπου ή εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη για την ωρίμανση των έργων, εκπαίδευση, τεχνικά εργαλεία και οδηγούς καθώς και νομική υποστήριξη. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στους τομείς διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, πόσιμου νερού, βιοποικιλότητας, ενεργειακών αναβαθμίσεων, κτιριακών και οδικών έργων, χωρικών αναπλάσεων και δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Από το 2020 η ΜΟΔ διαθέτει και Τεχνική Υπηρεσία. Αδύναμοι δικαιούχοι, κυρίως ΟΤΑ, μπορούν να απευθύνονται στη ΜΟΔ για την ανάθεση, επίβλεψη και παραλαβή τεχνικών μελετών καθώς και τη δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή τεχνικών έργων.
Η ΜΟΔ συγχρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.