Επιθυμία για γλυκό: Τι να τρώμε αντί για ζάχαρη
Τρεις απλές και εύκολες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε άμεσα για να ξεπεράσετε την έντονη επιθυμία για γλυκό, χωρίς να ενδώσετε σε αυτήν.
Επιθυμία για γλυκό: Τι να τρώμε αντί για ζάχαρη
Πρόκειται για ένα από πιο συχνά πρόσθετα στα τρόφιμα σε ολόκληρο το κόσμο, έχει λατρευτεί για την γλυκιά της γεύση και έχει μισηθεί εξίσου για τις επιπτώσεις της. Ο λόγος φυσικά, για την ζάχαρη που αναζητούμε άλλοι συχνότερα και άλλοι πιο σπάνια όταν η επιθυμία για γλυκό γίνεται έντονη.
Κι ενώ έχουμε ακούσει κατά καιρούς για διάφορους τρόπους που υπόσχονται ότι θα απαλλαγούμε άμεσα, λίγοι είναι αυτοί που υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα και είναι πράγματι αποτελεσματικοί.
Για να καταπολεμήσετε λοιπόν, τα λεγόμενα «sugar cravings» και να βρείτε την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στην απόλαυση και την θρεπτική διατροφή, μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώσετε τα ακόλουθα:
1. Φρούτο σαν… γλυκό
Κάθε φορά που θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, δοκιμάστε να καταναλώσετε μερικά κομμάτια φρούτου. Θα νιώσετε άμεσα πιο χορτάτοι, γεμάτοι ενέργεια και δεν θα φορτωθείτε περιττές «κενές» θερμίδες.
Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα σε 3.518 Αυστραλούς κατά τη διάρκεια 12 ετών, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας φρούτων συνδέεται με 36% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο τύπος ζάχαρης που περιέχουν ονομάζεται φρουκτόζη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν λαμβάνεται με μέτρο, σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο Journal of Nutrition.
Και ενώ δεν θα προκαλέσει τεράστια άνοδο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα λόγω των φυτικών ινών, τα φυσικά σάκχαρα θα σας προσφέρουν τη γλυκιά γεύση που αναζητάτε.
2. Δώστε έμφαση στη πρωτεΐνη
Οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσετε τον συνδυασμό φρούτων και πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσει τα επίπεδα του σακχάρου σε ισορροπία.
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει την επιθυμία για φαγητό. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της πρωτεΐνης στη διατροφή κατά 25% φάνηκε να μειώνει σημαντικά την λαχτάρα για φαγητό σε υπέρβαρους ενήλικες, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity.
3. Το παλιό κόλπο με το νερό
Εάν περάσουν πολλές ώρες χωρίς να πιείτε νερό, τότε είναι πιθανό να αυξηθεί η επιθυμία σας για γλυκό ή γενικότερα για φαγητό, ακόμα κι αν δεν πεινάτε στην πραγματικότητα. Η δίψα και η αφυδάτωση συχνά συγχέονται με την πείνα και μπορεί να οδηγήσουν σε λαχτάρα για ζάχαρη, λένε οι ειδικοί.
Η κατανάλωση περισσότερου νερού έχει συσχετιστεί με λιγότερη επιθυμία για φαγητό και μειωμένο αίσθημα πείνας, σύμφωνα με μελέτη στο Physiology and Behavior. Για αυτό όταν αισθάνεστε έντονη επιθυμία για γλυκό, δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό κι αν επιμείνει δοκιμάστε το συνδυασμό φρούτου πρωτεΐνης.
Τα σχόλια είναι κλειστά.