Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα έχει να διαχειρισθεί δύσκολα προβλήματα και κυρίως θα πρέπει να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κατάσταση κινδύνου στην οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται, όσο δεν πατάει στα πόδια της με σταθερούς και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί η ανάπτυξη είναι το κλειδί, έπειτα από δέκα χρόνια Μνημόνια, σκληρή λιτότητα, άγρια φορολογία και πρωτοφανή υποβάθμιση όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Κορυφαίοι παράγοντες της οικονομίας συμφωνούν σε έναν κοινο παρονομαστσή για το στοίχημα της επόμενης μέρας των εκλογών: Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, νέες περιπέτειες την περιμένουν και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθια, υπό την πίεση των προβλημάτων και της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης.
Βεβαίως, η νέα κυβέρνηση θα έχει το χρονικό περιθώριο για να ξεδιπλώσει τη πολιτική της, αλλά οι ανάγκες είναι ασφυκτικά πιεστικές και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν μεγάλα: Από τη φορολογία μέχρι το ασφαλιστικό και τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές έως τις αγορές και την προσέλκυση επενδύσεων. Τίποτα δεν μπορεί να περιμένει. Απ’ όλα αυτά μαζί, θα κριθεί, όχι μόνο αν η επόμενη κυβέρνηση μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της, αλλά και αν θα τα καταφέρει επιτυγχάνοντας απτά αποτελέσματα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Είναι ανησυχητική, όμως, όπως διαπιστώνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, η στάση της σημερινής κυβέρνησης η οποία, εφόσον επαναβεβαιωθούν στις εθνικές κάλπες τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα κληθεί να παίξει τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Σε μια περίοδο που η χώρα θα χρειάζεται ηρεμία και ευρεία συναίνεση σε επιλογές που θα κληθεί να κάνει, όλα δείχνουν ότι ως αντιπολίτευση ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται ξανά στα κάγκελα. Αυτή τη φορά, όμως, όχι από αυταπάτες, αλλά από μια συνειδητή επιλογή πόλωσης που φαίνεται να έχει κάνει η ηγεσία του.
Το μαρτυρά αυτό το τσουνάμι παροχών, προσλήψεων και νέων υποσχέσεων στο οποίο κατέφυγε το Μαξίμου κατά την προεκλογική περίοδο, ναρκοθετώντας την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία. Το διαπιστώνει ξεκάθαρα η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Ελλάδα και χτυπάει συναγεργό. Η άλλη όψη του νομίσματος, και πειστήριο για τη μορφή της αντιπολίτευσης που σκοπεύει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσει την κυβέρνηση, είναι η αστήρικτη κινδυνολογία, η δαιμονοποίηση και η κατασκευή φανταντικών εχθρών, που επέλεξε να ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου ως τακτική πολέμου απέναντι στους αντιπάλους έως και τις εκλογές. Ενα από τα επεισόδια του σήριαλ αυτού ξετυλίχθηκε την εβδομάδα αυτή όταν ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνοντάς του τις αρνητικές αναφορές της έκθεσης της Κομισιόν για τα σπασμένα της δικής του κυβέρνησης!
Το σίριαλ θα έχει και συνέχεια. Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για το αύριο, με μια αντιπολίτευση που δεν θα έχει διδαχθεί τίποτε από τη θητεία της ως κυβέρνηση και δεν θα έχει κάνει την αυτοκριτική της για τα αίτια της αποδοκιμασίας της πολιτικής της από τους ψηφοφόρους.Γράφει ο Σεραφείμ Πολίτης απο το in.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.