Τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στην Π.Ε Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, κ. Δέσποινα Παπαδάκη και κ. Γαβριήλ Τσουντάνης.
Οι υποψήφιοι ενημερώθηκαν για τα ζητήματα που αφορούν τον νομό από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Βολτυράκη αλλά και το προσωπικό της υπηρεσίας. Κυρίαρχα ζητήματα συζήτησης, οι συνεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη διευκόλυνση ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, η κύρωση τους και η εκκίνηση της πορείας εξέτασης των αντιρρήσεων.
Τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών έθιξαν το ζήτημα καλύτερης στελέχωσης των υπηρεσιών που θα διευκόλυνε την διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών, ενώ αναφέρθηκαν στις άμεσες ανάγκες των υπηρεσιών που πρέπει να καλυφθούν.
Ακολουθεί η δήλωση των υποψηφίων της ΝΔ:
«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το 2017 το ζήτημα των δασικών χαρτών προτείναμε σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο λύσεις οι οποίες δεν ακολουθήθηκαν με αποτέλεσμα η προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικής από το ΣΥΡΙΖΑ κατά το σχεδιασμό να οδηγήσει σε λάθη τα οποία έσπευσαν να θεραπεύσουν με βιαστική και χωρίς δικλείδες νομοθέτηση, φυσικά χωρίς αποτέλεσμα.
Αντίθετα, ως Κυβέρνηση από το 2019 κινηθήκαμε άμεσα και αποφασιστικά, απορρίπτοντας προσεγγίσεις απόσυρσης που όχι μόνο δεν θα έλυναν το πρόβλημα αλλά θα ανέτρεπαν στην πράξη και το 35% του χάρτη το οποίο δεν είχε πρόβλημα. Προγραμματίσαμε επαφές με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και τους δημάρχους Ανωγείων, Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγίου Βασίλειου. Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και διευρυμένη σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα. Σε κάθε στάδιο συμμετείχαμε σε θεσμικές συναντήσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν και διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες παράγωγων.
Σε πρώτη φάση προχώρησε ο σχεδιασμός που είχε ήδη δρομολογηθεί έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των υπερβολικών καθυστερήσεων στην εξέταση των αντιρρήσεων. Ακολούθησαν αποφάσεις τροποποίησης ρυθμίσεων προκειμένου να μειωθούν οι αντιρρήσεις, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στις επιτροπές και τέλος να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο ο ρυθμός εξέτασης.
Προχώρησε η ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 η οποία με την εκ νέου θεσμοθέτηση συμμόρφωσης της διοίκησης με την απόφαση του ΣτΕ προχώρησε σε επίπεδο εφαρμογής με το χαρακτηριστικό το συνοπτικό απόσπασμα της απόφασης του ΣτΕ να ξεκαθαρίζει πως: «Η εμφάνιση αυτών των εκτάσεων, ως δασικών θα ναρκοθετούσε και την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, ιστορικά, συνέβαλαν στη μεταπολεμική ανόρθωση της χώρας και στον επισιτισμό του πληθυσμού της, τα οποία είχε υπόψη του το Σύνταγμα και γι’ αυτό, άλλωστε, επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση μεταβολή του προορισμού των δασών για γεωργικές χρήσεις».
Η προσπάθεια συνεχίστηκε με σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών:
Θεσπίστηκε και ξεκίνησε η εφαρμογή διαφορετικής αντιμετώπισης για τα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με οριζόντιο τρόπο, με εσωτερικές διαδικασίες της Διοίκησης, χωρίς κόστος για τους πολίτες.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επίλυσης σε ότι αφορά τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους μετά και τη σχετική έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Δόθηκε δυνατότητα αναγνώρισης ιδιοκτησίας σε εκτάσεις, αγροτών και κτηνοτρόφων με τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν συνταχθεί έως και την 1 Ιουλίου 2001, ακόμα κι αν έχουν μετεγγραφεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Διασφαλίστηκε η ομαλή καταβολή των ενισχύσεων και η αποσύνδεση τους από το υπό συζήτηση πλαίσιο.
Προχώρησε η διαδικασία εσωτερικών διορθώσεων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τα κατά τόπους δασαρχεία με την βοήθεια τεχνικών συμβούλων (αφορούν συνολικά 60 εκατ. στρέμματα και το 50% της έκτασης της χώρας).
Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/3.7.2020 (ΦΕΚ 2773/τ. Β`/8-7-2020) για τον «Καθορισμό των διοικητικών πράξεων, των λοιπώ πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικώ προδιαγραφών κα της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά τ άρθρο 48 του ν 4685/2020(ΦΕΚ 92/ τ. Α’ /7-5-2020) ως βάση υλοποίησης της επικυρωθείσας απόφασης του ΣτΕ.
Εντάσσονται στην διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών και άλλοι θεματικοί χάρτες όπως το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ουσιαστικά είναι ο σύγχρονος θεματικός χάρτης αποτύπωσης και καταγραφής των αγροτικών γαιών.
Φέραμε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των δασωμένων αγρών με τη σχετική διάταξη να προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα.
Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και αποτυπώνεται από τα επίσημα στοιχεία:
ΡΕΘΥΜΝΟ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΡΧΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 37% 44% 7%
ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 1% 12% 11%
ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 62% 44% -18%
100% 100%
Αναπτύξαμε επιχειρήματα με βάση τα οποία δεν μπορεί το κράτος από τη μια να επιτρέπει μια δραστηριότητα και μετά από μετά από 30-50 χρόνια να λέμε στους ανθρώπους που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν πληρώσει ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τη δραστηριότητα από την οποία ζουν αυτοί και οι οικογένειες τους.
Το αποτέλεσμα:
Στην Κρήτη το Δημόσιο δεν θεμελιώνει πλέον δικαιώματα κυριότητας παρά μόνο βάσει τίτλου.
Η πρόσφατη εγκύκλιος, με την οποία δίνεται οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τις δασικές εκτάσεις κλείνει ένα κύκλο θέτοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που είχε στον πυρήνα του την υπευθυνότητα, την αλήθεια και την πλήρη αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο δώσαμε τη μάχη για τους δασικούς χάρτες. Με τη νέα εγκύκλιο καθίσταται σαφές πως στην Κρήτη το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου δεν έχει καμία ισχύ. Συνεπώς το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα κυριότητας μόνο βάσει τίτλου.
Συνοψίζοντας, αν λοιπόν προβούμε σε μια βασική σύγκριση θα δούμε ότι:
Με βάση την αβελτηρία και τη δημιουργική ασάφεια του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινήσαμε με την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των σχετικών πρόχειρων αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την παράδοση του δασικού χάρτη του Ρεθύμνου χωρίς κανέναν επιτόπιο έλεγχο η διασταύρωση του με τις άδειες δόμησης και υφιστάμενους χαρακτηρισμούς με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο 63% της Π.Ε Ρεθύμνου χαρακτηρισμένο δασικό.
Πετύχαμε ήδη πολλά και σήμερα οι δασικοί χάρτες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τις απαραίτητες και τεχνικά ορθές νομοθετικές βελτιώσεις οδηγούμαστε σε θεματικούς χάρτες που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των δασικών εκτάσεων.
Οι προαναφερθείσες βελτιώσεις μέσα από μια συστηματική προσπάθεια επίλυσης, προήλθαν αποκλειστικά από παρεμβάσεις που σε πολιτικό επίπεδο επεξεργάστηκε, ψήφισε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση όσα μέχρι σήμερα πετύχαμε όλοι μαζί, ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την ουσιαστική συνεργασία την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δημάρχους της Π.Ε Ρεθύμνου και τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων και των φορέων που συντονισμένα διεκδίκησαν λύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα αναδεικνύοντας την ουσιαστική σημασία της θεσμικής συνεργασίας.
Στόχος μας το τέλος του τρέχοντος έτους να βρει το Ρέθυμνο για πρώτη φορά με ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο και σωστούς Δασικούς Χάρτες με γνώμονα την συνταγματικά αποδεκτή και νομοτεχνικά κατοχυρωμένη ισορροπία ανάμεσα στην υποχρέωση της χώρας για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών σε συνάρτηση με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιστορική εξέλιξη του νησιού μας».