Την εκτεταμένη καταστροφή διαπίστωσε κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής συνοδευόμενος από τον Προέδρο της ΔΕΕΠ Ρεθύμνης κ. Μανώλη Φουρφουλάκη και τον Προέδρο της Τοπικής Οργάνωσης Αγίου Βασιλείου κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους προέδρους των κοινοτήτων της περιοχής και παράλληλα συναντήθηκε με το Δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και στελέχη του Δήμου Αγίου Βασιλείου παρουσία και του Διευθυντή Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκου Δασκαλάκη για έναν πρώτο άμεσο συντονισμό.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό αλλά για θεσμική προσήλωση στην αντιμετώπιση των συνέπειων και στη θωράκιση μιας εκ των πλέον πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας.
Θέλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, τις Αστυνομικές δυνάμεις, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Εθελοντές που από την πρώτη στιγμή έδωσαν σκληρή μάχη, κυρίως για τη διασφάλιση της μη διακινδύνευσης ανθρωπίνων ζωών, με δεδομένο ότι πρώτα και πάνω από όλα προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Παράλληλα, θέλω στο επίπεδο της εκπροσώπησης αυτής της εξαιρετικά πυρόπληκτης περιοχής του Ρεθύμνου, όπως κάνουμε πάντα σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να αναδειχθούν οι κρίσιμες πτυχές του προβλήματος, οι άμεσες απαραίτητες παρεμβάσεις και ένα ολιστικό σχέδιο θωράκισης απέναντι στο επαναλβανόμενο αυτό φαινόμενο.
Είδαμε όλοι τις δραματικές εικόνες και τη συγκλονιστική προσπάθεια κατάσβεσης. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η υποβοήθηση με τέσσερα κατάλληλα εναέρια μέσα που είχαν επιχειρησιακή δυνατότητα, παρά τους ισχυρούς ανέμους, υπήρξε άμεση και με συνεχείς ρίψεις. Στην ευρύτερη περιοχή της Ορνέ έδρασαν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες ενώ στο Ροδάκινο 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες και συνολικά σημαντικό αριθμό εθελοντών με δεκαεννιά εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Ακριβώς επειδή δεν έχουμε την επιχειρησιακή ευθύνη της κατάστασης, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τέτοιες στιγμές δεν υπάρχει χώρος ούτε για ανέξοδες κριτικές ούτε όμως και για έλλειψη κατανόησης απέναντι στους πολίτες που εκφράζουν την αγανάκτηση τους.
Από την πρώτη στιγμή επικοινωνούσα σε τακτική βάση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Αλέξιο Ράπανο και τον Περιφερειακό Διοικητής Κρήτης κ. Γιώργο Τσικαλά, το Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονη.
Μάλιστα, επικοινώνησε μαζί μου προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει ήδη λάβει πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου.
Θεωρώ χρέος μου αυτή τη δύσκολη ώρα να συμβάλω στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνέπειων της μεγάλής αυτής πυρκαγιάς. Η αναγνώριση της ευθύνης όλων μας απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον προϋποθέτει την άμεση ενεργοποίηση όλων των δυνατοτήτων αντιμετώπισης ενός προβλήματος που συνεχώς το βρίσκουμε μπροστά μας. Καταστράφηκε ένα σημαντικό κομμάτι φυσικού πλούτου και περιουσίες και υπάρχουν σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζήτησα από τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία να προχωρήσει σε μια στοχευμένη αποτύπωση των ζημίων και της υφιστάμενης κατάστασης για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των προσπαθειών μας.
Επιβάλλεται να καθοριστούν άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή τα επόμενα βήματα, ώστε να αποτυπωθούν οι όποιες απώλειες. Κάνοντας ό,τι πρέπει σε επίπεδο ειδικής πρόνοιας στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε οι πολίτες που επλήγησαν να λάβουν οικονομική ενίσχυση γρήγορα, εύκολα και χωρίς να ταλαιπωρηθούν, όπως δυστυχώς έχουμε συνηθίσει. Ακριβώς για αυτό το λόγο έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Προέδρο του του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ο οποίος με διαβεβαίωσε για την άμεση λήψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τη περιφερική διεύθυνση του οργανισμού προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτητα η διαδικασία οριοθέτησης και καταγραφής των ζημίων ήδη από τη Δευτέρα κάτι που επιβεβαιώνει και με την σημερινή του παρουσία ο Διευθυντής Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση.
Επιπρόσθετα, πραγματοποίησα επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη προκειμένου να κατατεθεί άμεσα αίτημα και να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον οποίο θα επισκεφτώ την ερχόμενη Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ταταράκη, προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών σε επίπεδο αγροτικής οδοποιίας και δικτύων άρδευσης. Αντίστοιχα, έχουμε προγραμματίσει να επισκεφτούμε και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά αναφορικά την ανάγκη αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου σε σταθμό Δ τάξης και την δημιουργία δύο νέων Πυροσβεστικών Κλιμακίων.
Την ίδια στιγμή, σεβόμενοι πλήρως την επιχειρησιακή διαδικασία και το λειτουργικό πλαίσιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναμένουμε τα σχετικά πορίσματα για τα αίτια πρόκλησης και εξέλιξης των πύρινων μετώπων. Πέρα από προαναφερθέντα, οφείλω να προτείνω για άλλη μια φορά μια δέσμη μακροπροθέσμων παρεμβάσεων και στόχων:
Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νοτίου Κρήτης για την εκπαίδευση σε σχέση με την αναγκαιότητα προστασίας του μας περιβαλλοντικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέσω της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των νέων παιδιών, ρόλο που μπορεί άριστα να υπηρετήσει το ΚΠΕ.
Την αξιοποίηση σε επίπεδο σχεδιασμού των δεδομένων που προέκυψαν από τη Μελέτη αποκατάστασης-αναβάθμισης πυρόπληκτης περιοχής Μελάμπων-Σαχτουρίων-Κρύας Βρύσης-Αγία Γαλήνης-Ορνές.
Με δεδομένο ότι οι κάτοικοι και φορείς του Αγίου Βασιλείου γνωρίζουν καλά τις συνέπειες του φαινομένου και έχουν αναπτύξει ένα αξιόλογο σύστημα αντίληψης του (Πυροσβεστική Υπηρεσία-Ελληνική Αστυνομία-Ομάδες Πυρασφάλειας Δήμου Αγίου Βασιλείου-Εθελοντές) με τους πολίτες να βρίσκονται υποδειγματικά στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, οφείλουμε να τους ακούμε και να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες τους.
Την καταγραφή της αποτελεσματικότητας από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του 112, την κατάρτιση η βελτίωση οργανωμένων σχεδίων διαφυγής για την περίπτωση εκκένωσης και να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό περιβάλλον.
Να αναπτύξουμε άμεσα συστηματικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης για το Πυροσβεστικό Σώμα σε τοπικό επίπεδο για την ουσιαστική και διαχρονική ανάγκη στελέχωσης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού.
Με αυτές τις σκέψεις επικοινώνησα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ζητώντας τους τη διενέργεια άμεσης αυτοψίας και σύσκεψης για την ευρύτερη περιοχή που σημειωθήκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές.
Υποχρέωση όλων μας, η εντατικοποίηση των προσπάθειών τόσο για τον περιορισμό του φαινομένου όσο και για την στήριξη της πληγείσας περιοχής».
Τα σχόλια είναι κλειστά.