Επίσκεψη Α. Ξανθού σε δομές Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης του Ρεθύμνου

Επίσκεψη Α. Ξανθού σε δομές Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης του Ρεθύμνου

Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων (ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ) του Ρεθύμνου, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 1/11 ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Α. Ξανθός. Στις συναντήσεις με τους επιστημονικά υπεύθυνους και το προσωπικό των δομών αυτών, αναδείχθηκαν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας και του «άτυπου lockdown» που είχε επιβληθεί στο ΕΣΥ, καθώς και για το οξυμμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω της συστέγασης τους στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Αποκατάσταση, το οποίο συνοδεύτηκε από μετρήσιμα βήματα στήριξης και αναβάθμισης σε ένα πεδίο που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υστερούσε διαχρονικά. Ειδικά στο Ρέθυμνο, με συντονισμένες προσπάθειες της τότε Διοίκησης του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ, τέθηκε ξανά σε λειτουργία το κλειστό για χρόνια ΚΕΦΙΑΠ, θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να παρέχει υπηρεσίες το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων (ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ), ενισχύθηκε το ΚΨΥ και ο ΚΟΙΣΠΕ (κοινωνικός συνεταιρισμός για την επανένταξη των ψυχικά ασθενών).

Ο «χάρτης» των δομών ψυχικής υγείας και αποκατάστασης στο Ρέθυμνο διευρύνθηκε και αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των δομών, η ενίσχυση τους με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και, κυρίως, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών όπως η κλειστή νοσηλεία αποκατάστασης, το κέντρο ημέρας και η κινητή μονάδα στο ΚΕΦΙΑΠ, το ιατρείο άνοιας στο ΚΨΥ και η επαναλειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της αρμόδιας Υφυπουργού Υγείας στο Ρέθυμνο, δεν έχουν την πολιτική βούληση ουσιαστικής στήριξης και αναβάθμισης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης, ούτε της μόνιμης κάλυψης των αναγκών τους με ιατρικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας. Την ώρα που αποδιοργανώνεται το ΕΣΥ και επικρατεί τάση φυγής των νέων γιατρών, «μελετούν ακόμα την παροχή ειδικών κινήτρων»! Αυτό που χρειάζεται, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι μια γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα και στις δομές που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ψυχικά ασθενείς, οι άνθρωποι με άνοια και τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.