Επίσημο αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε η Αντιπροσωπεία της Κρήτης για την αποζημίωση των παραγωγών λόγω κλιματικής αλλαγής κατά την προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε ζητήσει η Περιφέρεια Κρήτης, με σκοπό να ενημερώσει υπεύθυνα και τεκμηριωμένα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις ζημιές που έχει υποστεί η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη.
Ο κ. Βόρίδης εξάλλου είχε ξεκαθαρίσει ότι για να εξασφαλιστεί η αποζημίωση των αγροτών, που είδαν τα λιόφυτα και τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται λόγω δάκου και καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να τεκμηριωθεί η αιτία της καταστροφής.
Eπίσημο και τεκμηριωμένο αίτημα
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας λοιπόν που ενημέρωσαν δια ζώσης τον Υπουργό παράλληλα, κατέθεσαν επίσημα, το τεκμηριωμένο αίτημα της Περιφέρειας για αποζημίωση των παραγωγών από τις ζημιές στην φετινή ελαιοπαραγωγή.
Το επιχείρημα που αναπτύχθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης είναι πως οι ζημιές είναι «αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει ήδη το νησί της Κρήτης αυξάνοντας την ένταση και τη συχνότητα ακραίων κλιματικών φαινομένων, που δημιουργούν σημαντικές ζημιές και απώλειες στον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση στην γεωργική παραγωγή του νησιού».
Αυτό επισήμανε εξάλλου, μέσα από δήλωση του στο cretapost.gr αμέσως μετά τη συνάντηση, τόσο ο ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ανδρέας Στρατάκης, όσο και το μέλος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης. «Πρέπει να τεκμηριωθεί ότι η αλλαγή στο κλίμα είναι η αιτία για αυτές τις ζημιές για να «κλειδώσουν» και οι αποζημιώσεις. Θα πρέπει να δουλέψουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας στην κατεύθυνση αυτή, με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους, ώστε να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο», αναφέρει ο κ. Καμπιτάκης.
Νεότερες εξελίξεις με την κάθοδο του Υπουργού
Η στοιχειοθετημένη πρόταση για την εξεύρεση αποζημιώσεων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό και αναμένεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου ν’ αναζητηθεί λύση μέχρι την κάθοδο του υπουργού στην Κρήτη, με στόχο να δει τις ζημιές από κοντά, αλλά και να μετάσχει σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στο Ηράκλειο.
Ο κ. Καμπιτάκης τόνισε πως μόλις διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς θα γνωρίζουμε και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το Υπουργείο για την αποζημίωση. Δηλαδή, είτε για την αποζημίωση μέσω των de minimis, είτε για την αποζημίωση μέσα από το συνδυασμό των de minimis και ενός ποσού που θα προκύψει μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, τονίστηκε με έμφαση η πρόταση της Περιφέρειας, η ελαιοκαλλιέργεια να μην αποτελεί μια απλή δενδρώδη καλλιέργεια, αλλά να αντιμετωπιστεί με βάση την διακριτή αξία και σημασία που έχει το προϊόν.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη την Περιφέρεια εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης και οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Χανίων Νίκος Καλογερής, Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης.