Τον Ιούλιο του 2020, ξεκίνησε το έργο με τίτλο «Μείωση της κατανάλωσης και διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Μάλτα», γνωστό και ως «SUPMed».
Το έργο διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 ευρώ. Οι έξι εταίροι του έργου που συμμετέχουν στο έργο είναι η Aspon Consulting Ltd ως επικεφαλής εταίρος (CY), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (GR), η Anelixis Development Consultants SA (GR), η Cellock Ltd (CY), η AIS Environment (MT) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (CY).
Οι εταίροι του έργου στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε αυτές τις τρεις περιοχές, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων.
Μέσω αυτού του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτιες τουριστικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα με αποδοτικό πόρο. Το μοντέλα αυτά θα εντοπίσουν και θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κάθε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει, με φιλικότερες προς το περιβάλλον, άμεσα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις.
Οι πιλοτικές εφαρμογές θα υποστηριχθούν κατά τη σταδιακή κατάργηση και την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης μέσω ενός ειδικού δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (DST) που θα αναπτυχθεί. Το DST θα παρουσιάσει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε εναλλακτικής κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.
Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστης πρακτικής που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλότων, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, πώς να μειωθούν τα πλαστικά μίας χρήσης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και ποιες φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες.