Επιδοτήσεις _ Διαφάνεια και δίκαιη κατανομή ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Για παλιά προβλήματα που αναπαράγονται μιλούν οι κτηνοτρόφοι, που καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε επιτήδειους

Επιδοτήσεις _ Διαφάνεια και δίκαιη κατανομή ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Αγανάκτηση και αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους κτηνοτρόφους οι χειρισμοί για την άνιση κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020, με μεγάλα ποσά να κατευθύνονται σε πολύ λίγους, με βοσκοτόπια χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και, τουλάχιστον, αμφισβητούμενες δηλώσεις, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη οξυμμένα προβλήματα του κλάδου και ιδίως στη μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών και τις συνεχείς παραβιάσεις ΠΟΠ προϊόντων (φέτα).

Επί μήνες κυβέρνηση και αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) σιωπούσαν, ενώ καταγγελίες έρχονταν στο φως, η αντιπολίτευση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητούσε απαντήσεις και οι διαμαρτυρίες οργανώσεων κτηνοτρόφων ήταν συνεχείς, προειδοποιώντας για προσφυγή σε όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου οι ενισχύσεις να αποδίδονται στους πραγματικούς παραγωγούς.

Σημειώνεται, ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα εθνικής επιλογής για τη διαχείριση του Εθνικού Αποθέματος δικαιωμάτων, που προκύπτει κυρίως από τη μείωση 3% στο ανώτατο όριο της βασικής ενίσχυσης, καθώς και από τα δικαιώματα κάτω των 250 ευρώ και δικαιώματα που για διάφορους λόγους χάνουν οι παραγωγοί.

Τα κονδύλια που προκύπτουν ανακατευθύνονται στην ενίσχυση νέων και νεοεισερχόμενων παραγωγών και στην κάλυψη αναγκών.

Βασικές προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων και ανάλογων ενισχύσεων είναι η ιδιότητα του ενεργού γεωργού και η αναφορά σε επιλέξιμες εκτάσεις, όπως τα βοσκοτόπια.

Αιχμή αποτελεί η στρεβλή εφαρμογή της δυνατότητας για βοσκότοπους να θεωρηθούν επιλέξιμοι προς ενίσχυση χωρίς την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου και παραγωγικής δραστηριότητας που καταστρατηγήθηκε από “επιτήδειους”, αλλά και από τη δημόσια διαχείριση της τελευταίας διετίας, με αποτέλεσμα σημαντικό μερίδιο να αποδίδεται σε λίγους δήθεν δικαιούχους με ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις και νέα βοσκοτόπια.

Επιπλέον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καθυστερήσει σημαντικά την ενσωμάτωση των 9,6 εκατ. στρεμμάτων βοσκοτόπων που η χώρα μας κέρδισε (με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και βάσει του κανονισμού Omnibus) υπέρ των κτηνοτρόφων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 οι περίπου 650.000 αγρότες που λαμβάνουν κοινοτική επιδότηση έλαβαν ψαλιδισμένα ποσά προκειμένου, κατά το υπουργείο, να πληρωθούν “άλλοι δικαιούχοι”, που προέκυψαν στο πλαίσιο του Εθνικού Αποθέματος και να καλυφθούν πρόσθετες απαιτήσεις λόγω ενεργοποίησης δικαιωμάτων από “νέες εκτάσεις βοσκοτόπων”.

Καταγγελίες

Για προβλήματα γνωστά από καιρό στην κυβέρνηση και στον ΟΠΕΚΕΠΕ που κλείνουν το μάτι σε απατεώνες κάνουν λόγο εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων αναφερόμενοι σε “κύκλωμα” και σε “κλοπή” κονδυλίων τονίζοντας ότι η Κομισιόν ζητάει πίσω χρήματα από την ΚΑΠ, όταν κατόπιν ελέγχων αποδεικνύεται ότι καταβλήθηκαν παράνομα ποσά.

Αναφέρονται σε ανάγκη επίλυσης του ζητήματος “εντός συνόρων”, ενώ δηλώνουν ότι προτίθενται να χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να μην συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση και το 2021. Το ζήτημα αναδείχθηκε και από τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κλάδου στον Τύρναβο.

Μιλούν για ποσά περίπου 76 εκατ. από τη βασική ενίσχυση που προέκυψαν με οριζόντια μείωση από τις επιδοτήσεις των παραγωγών, ενώ ήδη καταγγέλλουν ότι περίπου 630.000 ευρώ κατευθύνθηκαν σε λίγους (15 άτομα) με βοσκοτόπια που ουδεμία σχέση έχουν με την κτηνοτροφία.

Αναφέρουν δε ότι το ποσό αυτό κατανέμεται μεσοσταθμικά σε 42.000 ευρώ έκαστος δήθεν δικαιούχος, το οποίο είναι 10 έως 15 φορές πάνω από τον μέσο όρο των πληρωμών των πραγματικών κτηνοτρόφων, στερώντας 140 ευρώ από 4.500 κτηνοτρόφους για να τα μοιράσουν σε 15 “ημέτερα ρουσφέτια με κυβερνητική υπογραφή”.

Συνεταιρισμοί και ενώσεις αγροτών ζητούν ελέγχους και παρέμβαση για την απονομή δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για επιδοτήσεις που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, μη αγροτών, όταν στους νέους αγρότες δεν έχει δοθεί ποτέ από το Εθνικό Απόθεμα πάνω από 6.500 ευρώ ανά δικαιούχο.

Είναι χαρακτηριστικές δε οι καταγγελίες για “κάποιους” που παράνομα εμφανίζουν ενοικιαστήρια κρατικής γης και τα μεταβιβάζουν σε συγγενείς τους, εισπράττοντας τεράστια ποσά από το Εθνικό Απόθεμα, ενώ υπήρξε μέχρι και καταγγελία για κάτοικο της Αγίας Παρασκευής Αττικής, που έλαβε ενίσχυση ύψους 52.000 ευρώ…

Στοιχεία
Στις 13 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Εθνικό Απόθεμα του 2020 χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και στη συνέχεια, μετά την εξέταση ενστάσεων και την ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η συμπληρωματική χορήγησή του τον Ιούνιο του 2021.

Ειδικότερα για το 2017 χορηγήθηκαν 36.192.899 ευρώ (45.072 δικαιούχοι), το 2018 χορηγήθηκαν 18.014.228 ευρώ (26.694 δικαιούχοι), το 2019 χορηγήθηκαν 24.279.123 ευρώ (20.056 δικαιούχοι) και το 2020 χορηγήθηκαν 47.496.651 ευρώ (24.990 δικαιούχοι).

Η συνολική αξία χορήγησης δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος το 2020 ανέρχεται σε 47.496.651 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 44.948.482 ευρώ είχαν δοθεί τον Δεκέμβριο 2020 και 2.498.168 ευρώ με την εκκαθάριση τον Ιούνιο του 2021.

Πάντως, είναι προφανώς αυξημένη η αξία των δικαιωμάτων του Εθνικού Αποθέματος (διπλάσια έναντι του 2019 και υπερδιπλάσια έναντι του 2018) χωρίς αντίστοιχη αύξηση των δικαιούχων.

Ο Οργανισμός διευκρινίζει, εξάλλου, ότι “οι βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση (βοσκότοποι χωρίς την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου) αποτελούν επιλέξιμες για ενίσχυση εκτάσεις, με την προϋπόθεση κοπής και απομάκρυνσης της βλάστησης, ώστε η ποώδης βλάστηση να μην υπερβαίνει το ύψος των εβδομήντα εκατοστών”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.