Επίδομα ανεργίας: Στο τραπέζι αύξηση έως €1.300 για 18 μήνες

Ημερομηνία:

Κατάργηση του βοηθήματος για μακροχρόνια ανέργους, δημιουργία υψηλότερης ενίσχυσης για περισσότερο χρόνο – Διατήρηση της στήριξης και για όσους εργάζονται έως 3 ημέρες την εβδομάδα
Διπλή ανατροπή έρχεται στα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Το επίδομα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων της ΔΥΠΑ ουσιαστικά θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στο τακτικό επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, το οποίο θα αυξηθεί και θα δίνεται και πέραν των 12 μηνών.

Ειδικότερα λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο επίδομα ανεργίας εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να ξεπερνά τους 12 μήνες και να φτάνει στους 18 μήνες.

Οσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Το υπουργείο Εργασίας μαζί με τη ΔΥΠΑ εξετάζει τα σενάρια καταβολής του επιδόματος πέραν των 12 μηνών.

Οι αρμόδιοι στη ΔΥΠΑ εξετάζουν μετά την τακτική επιδότηση, οι άνεργοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης, λαμβάνοντας μάλιστα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι.

Διεύρυνση
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης επεξεργάζονται τη διεύρυνση του διαστήματος καταβολής του επιδόματος ανεργίας για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, ενσωματώνοντας σε αυτό και το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους των 200 ευρώ.

Μελετάται μέχρι στιγμής το επίδομα ανεργίας να είναι ένα μεταβλητό ποσό που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάνει έως τα 1.300 ευρώ – θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας ενώ αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ.

Οσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Παράλληλα, με διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επιτρέπεται σε ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας να απασχολούνται σποραδικά.

Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως.

Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Δηλαδή αν ένας άνεργος που παίρνει επίδομα τύχει να εργαστεί 5 μέρες μέσα στον μήνα, δεν θα χάσει όλο το επίδομα, αλλά θα του αφαιρεθούν 5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Η διάταξη αυτή ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία (συμβάσεις μηδενικών ωρών) που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023, καθώς διευκολύνει ανέργους που θέλουν να εργαστούν περιστασιακά αλλά με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούν, καθώς θα χάσουν το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν.

Στο εξής, οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να συνάπτουν ημερήσιες συμβάσεις για ευκαιριακή 3ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, ενισχύοντας περαιτέρω το εισόδημά τους, καθώς αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε ως τώρα.https://www.in.gr/author/elgeo/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ανοιξε η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2025»...

Ανοιξε σήμερα 8 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι η...

Eurostat: Πώς κινείται η ανεργία στην Ελλάδα...

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η γυναικεία ανεργία...

Ανοιξε η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2025»...

Ανοιξε σήμερα 8 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι η...

Eurostat: Πώς κινείται η ανεργία στην Ελλάδα...

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η γυναικεία ανεργία...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related