Η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση των υδάτων, με πρώτο στάδιο την κατάργηση των ΟΕΒ και ΤΟΕΒ και την μετέπειτα ίδρυση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, τέθηκε για συζήτηση στη σύσκεψη που συγκάλεσε στα γραφεία του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας. Η μεθόδευση αυτή έχει ξεκινήσει ήδη στην περιοχή της Θεσσαλίας και θεωρείται δεδομένο, ότι, αν δεν εκφραστεί δυναμικά η αντίδραση των φορέων, θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος.
Στο νομό Λασιθίου, οι ΤΟΕΒ του νομού απέστειλαν ήδη την έντονη αντίδραση τους, εγγράφως προς τα συναρμόδια υπουργεία.
Στο μεταξύ η παρατεταμένη ανομβρία και η λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχει προβληματίσει ιδιαίτερα όλες τις τοπικές αγροτικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και στην οποία παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Λασιθίου κ. Ανδρουλάκης Γιάννης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Φραγκούλης Μανώλης και ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Παπαδάκης Μανώλης. Αφού αναλύθηκε η υπάρχουσα κατάσταση στον ταμιευτήρα Μπραμιανών, στην συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις για τα δύο μεγάλα έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Η προσαγωγός διώρυγα του Μύρτου έχει σταματήσει να κατασκευάζεται εδώ και πολλούς μήνες λόγω αδυναμίας παραλαβής στο δεύτερο φορτίο σωλήνων από την Κίνα ενώ σύμφωνα με τον εργολάβο, το έργο δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το τα τέλη 2025.
Το δεύτερο μεγάλο έργο για την περιοχή είναι τα Συμπληρωματικά Έργα του φράγματος Μπραμιανών που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης εν μια νυκτί τον Αύγουστο του 2023, ενώ βρισκόταν στο στάδιο της ανακήρυξης του αναδόχου. Γι’ αυτό το έργο, στην σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθεί η πίεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και με στόχο στην άμεση δημοσίευση σε ΦΕΚ των ζωνών απαλλοτρίωσης του έργου, με χρονικό περιθώριο τις Ευρωεκλογές 2024.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θα αποφασίζουν άλλοι και αλλού για εμάς – Κάτω τα χέρια από τους ΤΟΕΒ στο Λασίθι
Για το θέμα της σχεδιασμένης κατάργησης των ΤΟΕΒ του Νομού Λασιθίου η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση με σύνθημα, «Κάτω τα χέρια από τους ΤΟΕΒ στο Λασίθι», θεωρώντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφασίζει εκείνη πως θα τιμολογεί το νερό σε αυτόν που το καταναλώνει.
«Πριν ακριβώς ένα χρόνο είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας στην ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, καθώς προβλέπαμε ότι η κυβερνητική αυτή επιλογή, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους, προκειμένου να οδηγηθούν στον τελικό στόχο, που είναι η αλλαγή για το ποιος αποφασίζει την τιμολόγηση του νερού. Με την θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δημιούργησαν το νομικό υπόβαθρο για την μετέπειτα ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α.
Σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση των αρδευτικών υδάτων, μέσω της κατάργησης των Τ.Ο.Ε.Β και της ίδρυσης φορέα Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη, ο οποίος θα λειτουργεί με την μορφή ανώνυμης εταιρείας. Πρόκειται για εξέλιξη που ήδη βρίσκει αντίθετους όλους τους Τ.Ο.Ε.Β στο νομό Λασιθίου, καθώς επιτρέπει την είσοδο ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, συγκεντρώνει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούσαν κρατικοί φορείς, τοπική και περιφερειακή διοίκηση και κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, θα αποφασίζουν άλλοι και αλλού για εμάς! Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για επικράτηση της λογικής «διαχείριση των υδάτινων πόρων με κύριο το κριτήριο κόστος – όφελος».
Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθέσει στην ολλανδική εταιρία HVA International που εκπόνησε τη σχετική μελέτη για τη Θεσσαλία, να ζητήσει από όλους τους ΤΟΕΒ της Κρήτης, στοιχεία για τις καταναλώσεις νερού. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που στην έκθεση που εκπόνησε για τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, δεν διστάζει να ζυγίζει το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων σε σχέση με το «κόστος» των επιπτώσεων που θα έχουν στις ζωές και στις περιουσίες. Αν «συμφέρει» να πνιγεί μια περιοχή αντί να κατασκευαστεί κάποιο αντιπλημμυρικό έργο (αν δηλαδή το κόστος αποζημιώσεων για τις ανθρώπινες απώλειες και για την καταστροφή υποδομών είναι μικρότερο από το κόστος κατασκευής), τότε επιλέγεται η πλημμύρα.
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο ανωνύμων εταιρειών όπως ο φορέα Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων που ετοιμάζουν, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος, που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.
Στεκόμαστε στο πλευρό των Τ.Ο.Ε.Β του νομού Λασιθίου και υπερασπιζόμαστε το νερό ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό», προσθέτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή το «όχι» των ΤΟΕΒ του Λασιθίου για την ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού
Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε ως αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης την επιστολή των Τ.Ο.Ε.Β. της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στην οποία εκφράζουν σύσσωμοι την αντίθεσή τους με την ιδιωτικοποίηση των αρδευτικών υποδομών και την κατάργηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) της Περιφέρειας της Θεσσαλίας και την υπαγωγή τους στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.
Στην Αναφορά της η Βουλευτής υπογραμμίζει πως «οι Τ.Ο.Ε.Β. στο Λασίθι είναι υγιείς τοπικοί Φορείς αυτοδιαχείρισης του αρδευτικού νερού, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό, και το γεγονός ότι βρίσκονται κυριολεκτικά πλησίον του αρδευτικού έργου της περιοχής της δικαιοδοσίας τους, συμβάλει ενεργά στην αποτελεσματική λειτουργία, καθώς γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών. Έτσι, οι Τ.Ο.Ε.Β. είναι συνυφασμένοι με την αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου, δημιουργώντας έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του και της κοινωνίας».
Παράλληλα η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, τονίζει πως «η ανάθεση των αρδευτικών υποδομών και δικτύων σε Ανώνυμες Εταιρείες, όπως τον υπό σύσταση Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε., θα επιφέρει αναπόφευκτα αύξηση του κόστους του αρδευτικού νερού, η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος παραγωγής, προκαλώντας έτσι ένα πλήγμα στον αγροτικό τομέα και στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό».