Ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος, κυρίως λόγω των σημαντικών βελτιώσεων στη δημόσια υγεία και την υγιεινή κατά τον τελευταίο αιώνα.
Η μέση διάρκεια ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι περίπου 77 έτη. Ορισμένοι άνθρωποι, ωστόσο, έχουν φυσική κλίση προς τη μακροζωία, φτάνοντας από μόνοι τους τα 100 χρόνια.
Η νέα έρευνα μιας ομάδας του Κέντρου Έρευνας Πρωτεϊνών του Ιδρύματος Novo Nordisk στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης απαντά τώρα στο γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν τόσο πολύ περισσότερο από άλλους. Ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι επιστήμονες εξέτασαν 176 υγιείς Ιάπωνες ηλικίας 100 ετών και άνω. Η ανάλυση αυτή οδήγησε στην ανακάλυψη ότι ο συνδυασμός των εντερικών βακτηρίων και των βακτηριακών ιών μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι αρκετά μοναδικός σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εντερικά βακτήρια των ηλικιωμένων Ιαπώνων πολιτών παράγουν ολοκαίνουργια μόρια που τους καθιστούν ανθεκτικούς στους παθογόνους μικροοργανισμούς – δηλαδή στους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.
«Και αν το έντερό τους είναι καλύτερα προστατευμένο από τις λοιμώξεις, ε, τότε αυτό είναι πιθανώς ένα από τα πράγματα που τους κάνουν να ζουν περισσότερο από άλλους», διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Ορισμένοι ιοί μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η νέα μελέτη δείχνει πως συγκεκριμένοι ιοί στο έντερο μπορούν να προκαλέσουν ευεργετική επίδραση στην εντερική χλωρίδα και, κατά συνέπεια, στην υγεία μας.
Εκτός από αυτούς τους σημαντικούς, νέους, προστατευτικούς βακτηριακούς ιούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η εντερική χλωρίδα των Ιαπώνων εκατοντάρηδων είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.
«Βρήκαμε μεγάλη βιολογική ποικιλομορφία τόσο στα βακτήρια όσο και στους βακτηριακούς ιούς στους εκατοντάρηδες. Η μεγάλη μικροβιακή ποικιλομορφία συνήθως συνδέεται με ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Αναμένουμε ότι οι άνθρωποι με υγιές εντερικό μικροβίωμα θα είναι καλύτερα προστατευμένοι από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση», προσθέτουν.
Μόλις η ερευνητική ομάδα μάθει πώς εμφανίζεται η εντερική χλωρίδα των εκατοντάχρονων, μπορεί στη συνέχεια να πλησιάσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής άλλων ανθρώπων.
Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που σχεδίασαν οι ερευνητές, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τα εντερικά βακτήρια και τους βακτηριακούς ιούς αυτών των εκατοντάρηδων.
«Θέλουμε να κατανοήσουμε τη δυναμική της εντερικής χλωρίδας. Πώς αλληλεπιδρούν τα διάφορα είδη βακτηρίων και ιών; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικροβίωμα που θα μας βοηθήσει να ζήσουμε υγιείς και μακροχρόνιες ζωές; Είναι κάποια βακτήρια καλύτερα από άλλα; Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο, είμαστε σε θέση να περιγράψουμε την ισορροπία μεταξύ ιών και βακτηρίων», καταλήγουν.