Έντερο: Η μέθοδος που βοηθά άτομα με φλεγμονώδη νόσο
Πώς συνδέεται το έντερο με την ενσυνειδητότητα;
Έντερο: Η μέθοδος που βοηθά άτομα με φλεγμονώδη νόσο
Το έντερο δεν έχει ονομαστεί τυχαία «δεύτερος εγκέφαλος», αφού φαίνεται να επηρεάζει την πέψη, τη διάθεση, την υγεία ακόμα και τις σκέψεις μας.
Πρόσφατα, ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου εξέτασαν περαιτέρω τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας των ατόμων που πάσχουν από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Κρον και της ελκώδους κολίτιδας.
Η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα είναι χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από εξουθενωτικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, κόπωση και ακράτεια.
Ας δούμε σε τι συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες.
Η έρευνα
Η έρευνα, υποστηριζόμενη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου (NIHR) και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (MRC), ανέλυσε δεδομένα από 28 δοκιμαστικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1.789 ασθενείς.
Νέα επιστημονική ανακάλυψη για τον καρκίνο – Υπό έλεγχο η πρωτεΐνη που ευθύνεται για το 75% των περιπτώσεων
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας κατά την οποία θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται ως ομάδα για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που αφορούν την αποδοχή και τη μείωση του στρες μπορούν να έχουν θετική επίδραση.
Η καθηγήτρια Βαλέρια Μοντέλι, ειδικός στην ψυχονευροανοσολογία στο Βασιλικό Κολέγιο, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως οι βελτιώσεις στη διάθεση μπορούν να έχουν θετική επίδραση στις ασθένειες μέσω της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Γνωρίζουμε ότι αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, είναι ικανά να αυξήσουν τη φλεγμονή και τα ευρήματα δείχνουν ότι βελτιώνοντας τη διάθεση των ασθενών, μπορούμε να μειώσουμε μέχρι ενός σημείου τη φλεγμονή».
Χαρακτηριστικά, οι τεχνικές ενσυνειδητότητας και οι ψυχολογικές θεραπείες φάνηκε να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση των φλεγμονωδών βιοδεικτών σε ποσοστό που αγγίζει το 18%.
«Πολλά άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου δηλώνουν πως αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στη σωματική τους υγεία αλλά και στην ψυχική τους ευεξία. Όσον αφορά την υγεία, ψυχική και σωματική, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια πρόσθετη μέθοδο ανακούφισης των ασθενών», καταλήγουν οι ερευνητές.
4 ασκήσεις ενσυνειδητότητας που θα σας φέρουν πιο κοντά με την πιο ήρεμη εκδοχή του εαυτού σας
#1 «Σάρωση» του σώματος
Για αυτήν την άσκηση θα πρέπει να μεταφέρετε την συγκέντρωσή σας από το ένα μέρος του σώματός σας στο άλλο.
- Ξαπλώστε με τα πόδια σας ίσια, τα χέρια σας στο πλάι και τις παλάμες σας να κοιτούν προς τα πάνω.
- Αναπνεύστε ήρεμα και αργά.
- Ξεκινήστε από το κεφάλι σας και «κατεβείτε» σταδιακά μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας ή αντίστροφα, εστιάζοντας σε ένα μέρος του σώματός σας κάθε φορά.
#2 Εστίαση στο «τώρα»
- Βρείτε ένα άνετο και ήσυχο μέρος και καθίστε σε μια καρέκλα.
- Κρατήστε την πλάτη σας ίσια, τα πόδια σας στο έδαφος και τα χέρια σας στην αγκαλιά σας.
- Επικεντρωθείτε στην αναπνοή και τις αισθήσεις σας.
- Ακούστε τους ήχους γύρω σας.
- Εάν το μυαλό σας αρχίσει να περιπλανιέται και νιώθετε ότι χάνετε την εστίαση στο παρόν, επαναφέρετε την προσοχή σας ξανά στην αναπνοή σας.
#3 Κάντε μια συνειδητή βόλτα
- Επιλέξτε ένα μέρος που είναι ήσυχο και ευρύχωρο, είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο. Καθώς περπατάτε, «νιώστε» το έδαφος κάτω από τα πόδια σας, τον τρόπο που κινείται το σώμα σας και αφεθείτε στους ήχους και τις μυρωδιές γύρω σας.
- Αν έχετε χρόνο κάντε μια μεγαλύτερη βόλτα. Μπορείτε ακόμα και να τρέξετε.
- Θυμηθείτε να δίνετε πάντα προσοχή στις αισθήσεις σας.
*Μπορείτε να κάνετε αυτήν την άσκηση ακόμα και στο δρόμο για τη δουλειά.
#4 Δοκιμάστε να επικεντρωθείτε στο γεύμα σας
Εάν η στιγμή ηρεμίας σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αυτή του φαγητού, τότε αυτή η άσκηση είναι ιδανική για εσάς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δώσετε προσοχή στην εμπειρία του φαγητού.
Απολαύστε την υφή, τη μυρωδιά, την όψη και τη γεύση του πιάτου σας, αδειάζοντας το μυαλό σας από κάθε είδους σκέψη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.