Έντερο ή εγκέφαλος: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις;
Ποιος κάνει «κουμάντο» στη λήψη αποφάσεων;
Έντερο ή εγκέφαλος: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις;
Γνωρίζατε ότι το έντερό σας φιλοξενεί εκατομμύρια μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και μικρόβια – το λεγόμενο μικροβίωμα; Στο πεπτικό σύστημα, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία βακτηριακών πληθυσμών. Όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες.
Σκεφτείτε, επίσης, ότι περίπου το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό. Δηλαδή, το πεπτικό σας καλύπτεται από κύτταρα που εκκρίνουν αντισώματα. Επομένως, το να διατηρείτε το εσωτερικό σας υγιές είναι το κλειδί για να παραμένετε ασφαλείς από εξωτερικά μικρόβια και ιούς.
Πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν την επίδραση που μπορεί να έχει το μικροβίωμα στη νόηση, το στρες, το άγχος, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τη συμπεριφορά. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν ήδη βρει μια σχέση μεταξύ της σύνθεσης του μικροβιώματος και των κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς το ένα ελέγχει το άλλο.
Τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού και το Πανεπιστήμιο της Βόννης διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα επηρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για τη δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus, η σύνθεση του μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά πως η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά μέσω των πρόδρομων ουσιών της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στους μηχανισμούς ανταμοιβής του εγκεφάλου.
«Τα ευρήματά μας διευκρινίζουν ποια βιολογικά μονοπάτια πρέπει να εξετάσουμε. Η προοπτική της διαμόρφωσης του εντερικού μικροβιόκοσμου μέσω της διατροφής προκειμένου να επηρεάσουμε θετικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι συναρπαστική. Πρέπει να διερευνήσουμε αυτή την οδό πολύ προσεκτικά», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Έντερο, ο δεύτερος εγκέφαλος
Κρυμμένος στα τοιχώματα του πεπτικού σας βρίσκεται ο «δεύτερος εγκέφαλος» του σώματός σας! Στο έντερό σας υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια νευρώνες που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον εγκέφαλο και «συνωμοτούν» με ειδικά σήματα μέσω 3 καναλιών – του νευρικού, του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το έντερο είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι κατάσταση επικρατεί μέσα σας. Γι’ αυτό και τα συναισθήματα σάς… κάθονται στο στομάχι.
Μάλιστα, το πεπτικό απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης του σώματος, η οποία παίζει ρόλο κλειδί στην διάθεσή σας καθώς επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση, τη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
«Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εντερικό οικοσύστημα επικοινωνεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονογαστρικού νεύρου», εξηγεί η Χίλκε Πλάσμαν, επικεφαλής της ομάδας Control-Interoception-Attention στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού.
«Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιεί βιοχημικά σήματα που προκαλούν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου» προσθέτει.
Τα σχόλια είναι κλειστά.