Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου κάνει λόγο για «για σταγόνα στον Ωκεανό», αναφορικά με την έγκριση πρόσληψης ενός γιατρού, καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα χρειάζεται στο στάδιο αυτό δεκάδες γιατρούς προκειμένου να υποστηρίξει την οριακή σήμερα λειτουργία των κλινικών και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Αναλυτικά το υπόμνημα της Ένωσης, με την κατάσταση του Νοσοκομείου και τα αιτήματά τους:
«Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δουλεύει οριακά το τελευταίο εξάμηνο μετά την συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ τον τελευταίο χρόνο και τη μη αναπλήρωση της θέσης τους, την παραίτηση ειδικευμένων γιατρών και την απογύμνωση από ειδικευόμενους. Η Προκήρυξη των 12 μόνιμων θέσεων και των 3 άγονων του Ιουνίου ήταν κομβικές για την επιβίωση του νοσοκομείου μας. Με την αναστολή της προκήρυξης, την απίστευτη καθυστέρηση των τελευταίων μηνών στους διορισμούς ειδικευμένων και ειδικευόμενων, τον περιορισμό του κονδυλίου για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και την έλλειψη ειδικευόμενων, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει ήδη περιορίσει μεγάλο μέρος των πρωινών λειτουργιών του (εξωτερικά ιατρεία, τακτικά χειρουργεία) έχει αναστείλει εκπαίδευση και άδειες και φτάνει πλέον στα όρια της εφημεριακής κατάρρευσης.
Η κατάσταση σε κάποια τμήματα είναι δραματική. Πιο συγκεκριμένα:
- Τ.Ε.Π.: 3 μόνιμοι γιατροί (από τις 5 οργανικές θέσεις). Η μία γιατρός έχει κάνει χρήση της 4μηνης άδειας άνευ αποδοχών που δικαιούται λόγω τέκνων. Άρα 2 γιατροί. Ένας γενικός γιατρός πραγματοποιεί 7 μικτές εφημερίες στη διαλογή χωρίς πρωινό ωράριο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το μεγαλύτερο μέρος του μήνα δεν καλύπτεται από εφημερεύοντα, τα πρωινά στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται ένας ειδικός γιατρός στα επείγοντα και λόγω υποστελέχωσης ειδικευόμενων, ένας ειδικευόμενος παθολόγος και κάποιες φορές ένας ειδικευόμενος χειρουργός. Δεν λειτουργεί η διαλογή τα πρωινά. Από τις 4 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχτηκαν οι 2 βγήκαν άγονες.
- ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 4 μόνιμοι γιατροί, εκ των οποίων μια σε άδεια μητρότητας (από τις 6 οργανικές θέσεις), μια γιατρός σε απόσπαση από το Π.Β.Γ.Ν.Η. Δυο πρωινά τη βδομάδα κάνει το ιατρείο ειδικών λοιμώξεων στο Βενιζέλειο. Η μετακίνηση της λήγει στο τέλος του χρόνου. 4 ειδικευόμενοι και 4 αγροτικοί (ένας σε πλήρη απόσπαση που τελειώνει σε ένα μήνα και 3 μόνο για εφημερίες). Οι παθολόγοι αναγκαστικά καλύπτουν και το ΤΕΠ τις περισσότερες μέρες με τουλάχιστον 8 εφημερίες κάθε μήνα. Δυο φορές έχει προκυρηχθεί θέση μόνιμου παθολόγου και βγήκε άγονη.
- ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ:Υπηρετούν 3 μόνιμοι πνευμονολόγοι (από τις 4 μόνιμες θέσεις). Οένας εξ αυτών Δ/ντης συνταξιοδοτείται το επόμενο έτος. Η κλινική κλείνει 8 μέρες το μήνα.
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 4 μόνιμοι γιατροί (ένας εξ αυτών σε αναρρωτική άδεια και ένας βγαίνει στη σύνταξη στο τέλος του χρόνου), 2 επικουρικοί, 3 ειδικευόμενοι και 1 αγροτικός μόνο για εφημερίες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάνουν 8-10 εφημερίες καλύπτοντας και το ΤΕΠ.
- ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 3 μόνιμοι και 3 επικουρικοί γιατροί. Αυτό σημαίνει 10 εφημερίες ο καθένας (2 ειδικοί σε εφημερία). Οι 2 επικουρικοί τελειώνουν τη θητεία τους το Νοέμβριο και ενώ έχει προσληφθεί ένας άλλος επικουρικός γιατρός ο διορισμός του δεν έχει προχωρήσει.
- ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: Υπηρετούν 4 μόνιμοι γιατροί, 2 Δ/ντές, 1 Επιμελητής Α΄ και 1 Επιμελήτρια Β΄ καθώς και 1 επικουρικός, του οποίου η σύμβαση λήγει 30/11-19, σε σύνολο 5 Οργανικών θέσεων. 1 ειδικευόμενος και μία αγροτικός μόνο για εφημερίες. Οι γιατροί εκτελούν έως και 14 εφημερίες (ενεργείς &ετοιμότητας) μηνιαίως, ξεπερνώντας τα όρια της ασφαλούς εφημέρευσης.
- ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: Υπηρετούν 3 ειδικευμένοι μόνιμοι γιατροί, ένας επικουρικός (μέχρι το Μάρτιο 2020) και μια αγροτικός ειδικευμένη σε απόσπαση (λήγει η μετακίνηση της αυτό το μήνα). Χωρίς ειδικευόμενους. Αποτέλεσμα ο περιορισμός των χειρουργικών τραπεζιών σε τέτοιο βαθμό που ελάχιστα τακτικά χειρουργεία πραγματοποιούνται.
Πολλές από τις υπόλοιπες κλινικές λειτουργούν με ανάλογες συνθήκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα νευρολόγο για όλο το νομό και τμήματα όπως τη ΜΕΘ με ένα εξειδικευμένο, το Ακτινολογικό, ΩΡΛ η Καρδιολογική χωρίς κανένα ειδικευόμενο.
Με αυτά τα δεδομένα τα περισσότερα τμήματα αλλά και το νοσοκομείο ως σύνολο δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οι περισσότεροι γιατροί δουλεύουν πάνω από τα όρια της ασφαλούς εφημέρευσης χωρίς ένα ορίζοντα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Με κομβικό το πρόβλημα του τμήματος των ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ που επηρεάζει όλα τα τμήματα του νοσοκομείου ζητάμε:
- Την άμεση προκήρυξη των 3 άγονων θέσεων (2 ΤΕΠ 1 Παθολόγου). Αυτές οι θέσεις πρέπει να προκηρυχτούν με κίνητρα άγονης θέσης πχ την αναστολή του αγροτικού.
- Την άμεση προκήρυξη των θέσεων που «πάγωσαν» τον Ιούνιο χωρίς περικοπές (υπάρχει η πληροφορία ότι θα περικοπεί μια θέση ορθοπεδικού)
- Την επίσπευση των διορισμών που έχουν «κολλήσει» αδικαιολόγητα 3 ειδικευόμενων, 1 επικουρικού και ενός μόνιμου γιατρού.
Ως άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από την ΥΠΕ
- Μετακίνηση ειδικών γιατρών από άλλες θέσεις λόγω κατάστασης έκτακτου ανάγκης. Μία δυνατότητα που υπάρχει ήδη είναι η μετακίνηση μια ειδικευμένης παθολόγου που είναι αγροτικός στο κέντρο υγείας Κανδανου στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας.
- Με δεδομένη την δυνατότητα των γενικών γιατρών κάλυψης των εφημεριών των Κέντρων Υγείας του νόμου χωρίς να υπέρβαση του πλαφόν εφημέρευσης ζητάμε την απόσπαση όλων των αγροτικών του νόμου για εφημερίες ως ειδικευόμενων στο νοσοκομείο
- Επίσης την κάλυψη από γενικούς γιατρούς με εφημερίες στη διαλογή του ΤΕΠ σε μεικτή εφημερία εφόσον δεν υπερβαίνεται το πλαφόν εφημέρευσης τους στα Κέντρα Υγείας
Είναι γνωστό ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν από τους φορείς του Νοσοκομείο Ρεθύμνου για την ενίσχυση των Τ.Ε.Π. από γενικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας του νομού απέτυχαν.
Κρίνουμε ότι η νέα ΥΠΕ πρέπει να θέσει τις σωστές προτεραιότητες και να στηρίξει το νοσοκομείο, διότι αν δε δρομολογηθούν ΑΜΕΣΑ δραστικές λύσεις κάποιες κλινικές θα κλείσουν και άλλες θα υπολειτουργούν με ότι αυτό συνεπάγεται για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τη Δημόσια Υγεία. Ζητάμε άμεσα συνάντηση προκειμένου να βρούμε λύσεις».