Η διαθεσιμότητα των χώρων που θα προσφερθούν πρέπει να είναι άμεση και η διάρκεια ενοικίασης θα είναι τριών μηνών
Σε δράσεις με σκοπό την άμεση στέγαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που σήμερα ζουν σε καταυλισμούς και ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και μπορεί να πληγούν άμεσα από την πανδημία του κορωνοϊού covid 19, προχωρά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύτηκαν προκηρύξεις οι οποίες προβλέπουν:
– Την ενοικίαση ξενοδοχείων και άλλων δομών φιλοξενίας, για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και προσφύγων που διαμένουν στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο αλλά και στη Ρόδο και στην Κρήτη. Στην προκήρυξη ζητούνται οικονομικές προσφορές από τους ιδιοκτήτες κλειστών σήμερα επιχειρήσεων φιλοξενίας (ξενοδοχεία, ξενώνες, απλά καταλύματα με πρωινό, ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλες επιχειρήσεις φιλοξενίας) που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού ή άλλη αρμόδια αρχή. Η διαθεσιμότητα των χώρων που θα προσφερθούν πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ και η διάρκεια ενοικίασης θα είναι τριών μηνών.
– Την ενοικίαση πλοίων τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν σε καμπίνες 300 άτομα το καθένα, στα λιμάνια των πρωτευουσών πόλεων της Λέσβου, Χίου και Σάμου καθώς και πλοία με χωρητικότητα 100 ατόμων στην Κω και στη Λέρο.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, τα πλοία θα πρέπει να διαθέτουν υπηρεσίες καθαρισμού, ηλεκτρικό και ρεύμα, καθώς και να προσφέρουν τρεις φορές τη μέρα φαγητό (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό).
Η διάρκεια παροχής υπηρεσιών σε πλοία πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Απριλίου και η σύμβαση ζητείται να είναι για 15 μέρες με δυνατότητα επέκτασης στους δυο μήνες.
Σύμφωνα με στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας «στις ενοικιάσεις προχωράμε στα πλαίσια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού covid 19 στους καταυλισμούς καθώς και των επιπτώσεων που αυτό θα έχει μεταξύ των ντόπιων πληθυσμών. Θα στεγαστούν άνθρωποι ευάλωτοι στη νόσο που πρέπει να βγουν μέσα από τους καταυλισμούς ώστε να μη νοσήσουν. Φαντασθείτε μια τέτοια περίπτωση οπότε και θα μεταφερθούν σε δημόσιες δομές υγείας, καταλαμβάνοντας θέσεις που σήμερα δεν επαρκούν σε συνθήκες πανδημίας και για την τοπική Κοινότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ