Ανησυχητική αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη, με εκατοντάδες περιστατικά να καταγγέλλονται στα αρμόδια γραφεία των Διευθύνσεων Αστυνομίας. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το φαινόμενο στο νησί και ειδικότερα στα Χανιά, όπου ενδεικτική είναι και η απήχηση του νέου μέτρου του panic button. Μόνο τον μήνα Ιούλιο έχει γίνει εγκατάσταση της εφαρμογής σε 12 θύματα ,από τα οποία μάλιστα το ένα ήταν άντρας.
Οι κλήσεις στην υπηρεσία Άμεσης Δράσης που καλείται να επέμβει σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι σε καθημερινή βάση με τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την Κρήτη να προκαλούν σοκ.
Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγγέλθηκαν στις υπηρεσίες του νησιού 498 συμβάντα, όταν το ίδιο διάστημα του 2023 ήταν 353. Την ίδια ώρα 323 δράστες συνελήφθησαν από Ιανουάριο μέχρι Μάιο, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν οδηγηθεί στις αρχές 229.
«Δεν είχαμε τόσο πολλά περιστατικά. Βλέπουμε συνεχή αύξηση των περιστατικών και δεν είναι ότι τώρα συνέβησαν και καταγγέλθηκαν, είναι παλιά περιστατικά, τα οποία) οι γυναίκες που είναι τα περισσότερα θύματα, ακούν ότι υπάρχει βοήθεια, ότι συλλαμβάνονται οι δράστες, τιμωρούνται από τα δικαστήρια, υπάρχουν πολύ αυστηρές ποινές , ακόμα και προφυλακίσεις δραστών», όπως δηλώνει η αστυνόμος Β και προσταγμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Χανίων, Ελένη Βιγλάκη.
Ανησυχητικά μεγάλος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στα Χανιά.
Από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου, τα περιστατικά έφτασαν τα 139 με 85 συλλήψεις τη στιγμή που πέρυσι την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 109 συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας με 78 συλλήψεις.
«Τα περισσότερα περιστατικά έχουμε δει ότι συμβαίνουν σε γιορτές και αργίες. Χριστούγεννα, Πάσχα και γενικά όταν η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι .Τότε γίνονται τα πολλά περιστατικά», τονίζει η κ. Βιγλάκη.
Ρεκόρ panic button στα Χανιά
Η εφαρμογή του κουμπιού πανικού που με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη από τον περασμένο μήνα επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, αποτυπώνει τη διάσταση του φαινομένου στα Χανιά που καταγράφουν και πανελλαδική πρωτιά με τον πρώτο άντρα θύμα να ζητά panic button.
«Ένας άνθρωπος, άσχετα αν είναι άντρας ή γυναίκα, ζήτησε το κουμπί πανικού. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να του το χορηγήσουμε, κυριαρχεί ο φόβος, οπότε το χορηγήσαμε άσχετα από το φύλο του. Δεν κάνουμε διάκριση του τύπου είσαι άντρας δυνατός και δεν πρέπει να πάρεις. Όποιο θύμα ζητήσει, παίρνει το panic button, το χορηγούμε εμείς, του λέμε τα βήματα και πώς να το χρησιμοποιεί. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα», όπως αναφέρει η κ. Βιγλάκη.
Mόνο τον μήνα Ιούλιο και πριν από την εκπνοή του, έχουν εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στα Χανιά 12 panic button.
Βία που επαναλαμβάνεται
Ο λεγόμενος κύκλος της βίας συνήθως επαναλαμβάνεται και τα στάδια είναι συγκεκριμένα. Σκιαγραφόντας το προφίλ των θυμάτων, η προϊσταμένη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας Χανίων αστυνόμος Ελένη Βιγλάκη, μιλά για γυναίκες όλων των κοινωνικών, οικονομικών και μορφωτικών επιπέδων, αλλά με κοινά χαρακτηριστικά.
Εκατοντάδες γυναίκες που τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους και απευθύνθηκαν στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας της διεύθυνσης αστυνομίας Χανίων, κατάφεραν να σπάσουν τον κύκλο και να απελευθερωθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ήταν εγκλωβισμένες. Σε ακραίες περιπτώσεις γίνεται χρήση του safe house και του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του δήμου. https://www.neakriti.gr/
Δείτε το βίντεο: