Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών
Παιδεία και Τεχνητή Νοημοσύνη
Όπως κάθε χρόνο, με αφορμή την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, Εορτή της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020, εκδήλωση προς τιμή των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων. Η εκδήλωση ως σκοπό είχε τον προβληματισμό όλων για το μέλλον της Παιδείας του τόπου μας, με επίκεντρο τις σύγχρονες εξελίξεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι τρεις “μεγίστοι φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος” Πατέρες της Εκκλησίας μας, αγάπησαν τη γνώση και θαύμασαν τα επιτεύγματα της εποχής τους, συμβάλλοντας στην πρόοδο όλων των Επιστημών με τις οποίες ασχολήθηκαν. Αν, όμως, ήταν μόνο αυτά τα επιτεύγματά τους, θα είχαν μείνει ως κάποιοι σοφοί επιστήμονες, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους σοφούς της εποχής μας, κλεισμένοι σε εργαστήρια ή ταγμένοι στην έρευνα, αποκομμένοι από τον πόνο των φτωχών και των αδυνάτων, […]». Συνεχίζοντας ο κ. Ζορμπάς ανέφερε πως, «για τους Τρεις Ιεράρχες το πρόβλημα της ανισοκατανομής των αγαθών δεν αποδίδεται στο θέλημα του Θεού, ούτε σε φυσικές αιτίες ή τυχαία γεγονότα, αλλά σε συγκεκριμένες ενέργειες αυτών που κατέχουν την εξουσία και τον πλούτο. Αυτό που ζητείται στις ημέρες μας στον χώρο της οικονομίας, ως ανάγκη μεταρρύθμισης, δεν επαρκεί. Δεν αρκούν οι απλές μεταρρυθμίσεις και η αναδιανομή πλούτου. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές του ίδιου του τρόπου που παράγουμε και ζούμε, ώστε να μη γίνει κόλαση η ζωή των ανθρώπων που γεννιούνται τώρα ή γεννήθηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα».
Στο γόνιμο πνεύμα ενός συνεχούς προβληματισμού μεταξύ της ΟΑΚ και του Πολυτεχνείου Κρήτης υπεγράφει Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό την «προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε θέματα που αφορούν στη δημιουργική συνεργασία στους τομείς δραστηριοποίησής τους και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που ανακύπτουν σε όλα τα επίπεδα, τόσο από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, όσο και από την κλιματική αλλαγή». Ακολούθησε ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητή κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων τόσο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όσο και στη συμβολή του διαλόγου μεταξύ Επιστήμης και Ορθοδοξίας.
Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Παιδεία και Τεχνητή Νοημοσύνη». Ο κ. Υφυπουργός συνεχάρη για την πρωτοβουλία την ΟΑΚ και ανέφερε ότι κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της ανεξάρτητης αρχής για την αξιολόγηση των ΑΕΙ, η δημιουργία νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και στην αγγλική γλώσσα, καθώς και η ενθάρρυνση της έρευνας. Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης με επίκεντρο τη Διά Βίου Μάθηση, τις ψηφιακές δεξιότητες και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Παρά τα οφέλη της Επιστήμης για τον άνθρωπο, όπως τόνισε ο κ. Διγαλάκης, το μέλλον είναι αχαρτογράφητο και θα πρέπει να προετοιμαστούμε μέσα από τη Γνώση και την Παιδεία, γιατί η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο μεγάλη, που όσοι «μείνουν πίσω» δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με ερωτήματα πολλών εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας τόσο με τεχνικό εξοπλισμό, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό.
Μήνυμα απέστειλε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Νομού Χανίων, η οποία μαζί με τις ευχαριστίες της προς το Ίδρυμα τόνισε ότι «η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μίας νέας Βιομηχανικής επανάστασης, που χαρακτηρίζεται από την ευφυή εκμάθηση των ίδιων των μηχανών, την Επιστήμη των Δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, που συνδυαστικά δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωπος του Σεβ. Μητρ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, της Περιφέρειας, Αντιπρυτάνεις και Καθηγητές του Πολυτεχνείου, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους εκπαιδευτικούς για το σπουδαίο και ουσιαστικό έργο που επιτελούν, καθώς και για τις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες των καιρών, οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν άμεσα την Παιδεία και τόνισε ότι «η Εκπαίδευση είναι καλλιτεχνία και ο εκπαιδευτικός είναι ο καλλιτέχνης της ψυχής των παιδιών». Αναφέρθηκε μάλιστα στους ορισμούς της Παιδείας του Πλάτωνος και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τονίζοντας πως η Παιδεία είναι μυστήριο, γιατί σκοπός της είναι η πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου.
Ακολούθησε κρητικό παραδοσιακό κέρασμα προς όλους τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του οποίου συνεχίσθηκε η ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τους προβληματισμούς που τέθηκαν από τον ομιλητή.
Τα σχόλια είναι κλειστά.