Έμφραγμα: Πώς συνδέεται με την… μέση σας;
Αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη.
Έμφραγμα: Πώς συνδέεται με την… μέση σας;
Η παχυσαρκία μετατρέπεται σε μείζον πρόβλημα υγείας σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρόσθετο βάρος, όπως αναφέρουν έρευνες, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό, η καρδιακή ανεπάρκεια και το έμφραγμα.
Στη Σιγκαπούρη, οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο αριθμός των καρδιακών προσβολών σχεδόν θα τριπλασιαστεί μεταξύ 2025 και 2050, φτάνοντας τις 1.418 ανά 100.000 άτομα. Βάσει αυτών, νέα επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι η παχυσαρκία αναμένεται να γίνει ο κύριος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με καρδιακά επεισόδια και θανάτους που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις.
Η ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης χρησιμοποίησε δεδομένα από το Μητρώο Εμφραγμάτων Μυοκαρδίου της Σιγκαπούρης (SMIR) από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2018 για να προβλέψει τον επιπολασμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας (υψηλή χοληστερόλη), της παχυσαρκίας αλλά και των καπνιστών μεταξύ των πληθυσμών που αναφέρονται τα υψηλότερα επίπεδα καρδιακής προσβολής ή και θανάτου από καρδιακή προσβολή.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές για κάθε 100.000 ανθρώπους που μπορεί να υποστούν έμφραγμα το 2050, 3.764 από αυτούς είναι πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με μόλις 384 ανά 100.000 το 2025. Αυτή η αύξηση ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς και αναμένεται επίσης να επηρεάσει δυσανάλογα τις γυναίκες.
Πώς σχετίζεται παχυσαρκία και έμφραγμα;
Όσον αφορά τη θνησιμότητα, τα περιστατικά που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναμένεται να τετραπλασιαστούν, κάτι που είναι αντίθετο με τις φθίνουσες τάσεις που συνδέονται με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.
Κι ενώ αυτά τα στοιχεία είναι σίγουρα αποθαρρυντικά, υπάρχουν και καλά νέα. Οι ερευνητές λένε ότι τα παραπάνω μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία υποκλινικών ασθενειών στις πληθυσμιακές ομάδες που το χρειάζονται περισσότερο.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση σε προγράμματα για την υγεία της καρδιάς. «Πρέπει να απομακρυνθούμε από την προσέγγιση του «ενιαίου μεγέθους». Απαιτούνται διαφοροποιημένες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο» εξηγούν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορούν να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με τους ίδιους, όχι μόνο για τη βελτίωση των μεθόδων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων στην Σιγκαπούρη αλλά και για την πρόληψη καρδιακών και μεταβολικών ασθενειών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο Lancet.
Τα σχόλια είναι κλειστά.