Αν έχετε επισκεφθεί τη Ρώμη, πιθανότατα έχετε πετάξει ένα νόμισμα στη φημισμένη Φοντάνα ντι Τρέβι. Κάθε χρόνο, πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ καταλήγουν στο νερό του εντυπωσιακού μνημείου του 18ου αιώνα.
Πού πάνε όμως όλα αυτά τα χρήματα; Για πάνω από μια δεκαετία, το έκτακτο εισόδημα – που συλλέγεται από μια ειδική ομάδα κάθε λίγους μήνες – συμβάλλει σε έναν πολύ καλό σκοπό.
Γιατί οι άνθρωποι ρίχνουν κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι;
Χτισμένη μεταξύ 1732 και 1762, η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Ρώμης. Σχεδιάστηκε από τον Nicola Salvi και αναπαριστά την τιθάσευση των υδάτων.
Μέσα σε μια μνημειώδη πρόσοψη από γιγάντιους κορινθιακούς παραστάδες, ο θεός του ποταμού Ωκεανός ιππεύει ένα άρμα με κοχύλια που το σέρνουν θαλάσσια άλογα. Το ένα από τα πλάσματα είναι υπάκουο, ενώ το άλλο σηκώνεται άγρια, αντιπροσωπεύοντας τους αντίθετους χαρακτήρες της θάλασσας.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη στραμμένη προς το μνημείο και πετούν ένα νόμισμα πάνω από τον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό. Το τελετουργικό έγινε διάσημο από την ταινία του 1954 «Πιστεύουμε στον Έρωτα» και υποτίθεται ότι εγγυάται την επιστροφή του επισκέπτη στην Αιώνια Πόλη.
Οι εργάτες χρησιμοποιούν βούρτσες στην άκρη μακριών στύλων για να συγκεντρώσουν τα κέρματα σε σωρούς και στη συνέχεια χρησιμοποιούν μια μάνικα αναρρόφησης για να βγάλουν τα χρήματα από το νερό
Δείτε το σχετικό βίντεο
Πόσα χρήματα ρίχνουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι;
Κάθε μέρα, περίπου 3.000 ευρώ σε νομίσματα καταλήγουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Αυτό ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύριο ευρώ που πετιούνται στα νερά της κάθε χρόνο.
Τι συμβαίνει με τα χρήματα που ρίχνονται στη Φοντάνα ντι Τρέβι; Μερικές φορές το χρόνο, η πόλη στέλνει μια ομάδα του δήμου να μαζέψει τα κέρματα.
Οι εργάτες χρησιμοποιούν βούρτσες στην άκρη μακριών στύλων για να συγκεντρώσουν τα κέρματα σε σωρούς και στη συνέχεια χρησιμοποιούν μια μάνικα αναρρόφησης για να βγάλουν τα χρήματα από το νερό.
Στη συνέχεια, τα κέρματα συσκευάζονται σε σακούλες με επίβλεψη ης αστυνομίας.
Για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας
Το 2001, ο δήμαρχος αποφάσισε ότι τα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρώνονται για ένα τοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, ώστε να σταματήσουν οι συχνές απόπειρες των ανθρώπων να κλέψουν νομίσματα από το σιντριβάνι.
Έκτοτε, τα ψιλά που καταλήγουν στο σιντριβάνι δωρίζονται κάθε χρόνο στην καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas της Ρώμης.
Αυτό αποτέλεσε τεράστια ώθηση για τη φιλανθρωπική οργάνωση και το ποσό αποτελεί πλέον το 15% του ετήσιου προϋπολογισμού της.
Η ομάδα χρησιμοποιεί τα χρήματα για να βοηθήσει τους φτωχούς και άπορους της πόλης. Χρηματοδοτεί συσσίτια, καταφύγια αστέγων, δωρεάν σούπερ μάρκετ και άλλα έργα. Βοηθά επίσης τη συντήρηση ενός συγκροτήματος στα περίχωρα της Ρώμης που στεγάζει γηροκομείο, καντίνα και οδοντίατρο για τους κατοίκους της πόλης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
*Με στοιχεία από euronews.com