Ενα «τραπέζι σκληρού πόκερ» έχει στρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, που μπαίνει για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο πολυεπίπεδων ανταγωνισμών. Η ελληνική διπλωματία συνεχίζει τις επαφές και αναζητά τρόπους να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και περιμένει για τη «ρεβάνς» μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αγκυρα. Σημαντικό ρόλο στην εξίσωση, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και ισχυρών παικτών έχει η Λιβύη, ενώ οι διπλωματικές «καραμπόλες» απειλούν και το Κυπριακό. Καταλυτικός παράγοντας στις εξελίξεις θεωρούνται επίσης οι αποφάσεις της Αιγύπτου και κατά πόσο θα αποφασίσει να πλησιάσει την Αγκυρα.
Στη συνάντηση Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της επιμένοντας σχολαστικά στο διεθνές δίκαιο. Ξεκαθαρίστηκε δε δημόσια ότι η Αθήνα δεν αποχωρεί από το τραπέζι του διαλόγου, ενώ επιχειρήθηκε επιστροφή σε χαμηλούς τόνους. Ανοιχτή είναι και η προοπτική μίας συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Αθήνα όμως να θέλει να εξασφαλίσει το πλαίσιο που θα της επιτρέψει να την αξιοποιήσει θετικά και όχι να κάνει ένα δώρο στην Αγκυρα.
Η ένταση
Αν και η τουρκική πλευρά επιχείρησε να εκμεταλλευθεί ως «προσβολή» τις δηλώσεις Δένδια, ο Ερντογάν επιλέγει σχετικά χαμηλούς τόνους, παρότι το θέμα συντηρείται στα ΜΜΕ και από πολιτικούς παράγοντες που όμως δεν έχουν θέση στην ιεραρχία της κυβέρνησης. Διπλωμάτες, που μίλησαν στα «ΝΕΑ», δεν πιστεύουν σε μία ειλικρινή «υποχώρηση» της τουρκικής πλευράς. Εκτιμούν δε ότι η «στάση αναμονής» θα κρατήσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, τουλάχιστον, και την εξασφάλιση της θετικής ατζέντας. Σημειώνουν ακόμα και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Γερμανία για τη λήψη θετικών μέτρων απέναντι στην Τουρκία. Εκτιμούν ωστόσο ότι η «ρεβάνς» θα επιδιωχθεί από την Αγκυρα, σε ένα «θερμό καλοκαίρι».