Το αίτημα ήταν της USEUCOM (US European Command). Δύο Αμερικανικά Στρατηγικά Βομβαρδιστικά της Bomber Task Force τύπου Β–52 κατά την πτήση τους στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ONYX HOOK» πραγματοποίησαν στο FIR Αθηνών συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ζεύγος Ελληνικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-16.
Τα Ελληνικά F-16 ανέλαβαν ρόλο αναχαίτισης και συνοδείας των Β-52 εντός του FIR Αθηνών μετά την είσοδό τους από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία), με διαδρομή άνωθεν της Θράκης, των Βορείων Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, οπότε και εξήλθαν στα Δυτικά όρια του.
Όπως αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας: «Η εν λόγω δραστηριότητα καταδεικνύει τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ και εντάσσεται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών τόσο στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.»
Β-52
Το Boeing B-52 Stratofortress είναι υποηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας. Έχει τεθεί σε υπηρεσία από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) από το 1950. Είναι ικανό να μεταφέρει φορτίο όπλων έως και 32.000 kg.
Το 2005 ολοκλήρωσε πενήντα χρόνια συνεχούς υπηρεσίας και μετά από αναβάθμιση μεταξύ του 2013 και 2015, αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι την δεκαετία του 2040.
Έχει 5μελές πλήρωμα, πιλότος, συγκυβερνήτης, πλοηγός ραντάρ (βομβαρδιστικό), πλοηγός, και Αξιωματικός Ηλεκτρονικού Πολέμου. Το μήκος του αεροσκάφους είναι 48,5 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερών του είναι 56,4 μέτρα.
Η μέγιστη ταχύτητα του είναι τα 1074 χλμ/ώρα αλλά αυτό που το κάνει πραγματικά αξεπέραστο είναι η εμβέλεια του που φτάνει τα 16.232 χιλιόμετρα. Συνολικά κατασκευάστηκαν 744 τέτοια αεροσκάφη