Ελλάδα : Το ΜέΡΑ25 για την ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Με αφορμή την εκλογή της νέας ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου το ΜέΡΑ25 καταθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της δικαιοσύνης και του συνόλου των ανωτάτων ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνων της Πολιτείας μας.

Πυρήνας της πολιτικής μας σκέψης είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών και ο διαρκής έλεγχος των δημοσίων λειτουργών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας φέρει ίσως το πλέον βαρύ φορτίο στην εποχή της χρεοκοπίας και των ατελείωτων μνημονίων: τον έλεγχο νομιμότητας των δημοσίων δαπανών!

Το Ελεγκτικό Συνέδριο λοιπόν είναι αυτό που απαιτείται να τελεί υπό ασφυκτικό δημοκρατικό έλεγχο.

Αυτό όμως που βιώνουμε για άλλη μια φορά στη ΔτΠ της κυβέρνησης είναι να καλείται το όργανο να προσδώσει μια επίπλαστη εικόνα δημοκρατικής νομιμοποίησης, συναίνεσης και ελέγχου πάνω στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ηγεσία του, ενώ οι επιλογές και η τελική τοποθέτηση ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη της κυβέρνησης.

Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτή την επικίνδυνη διακωμώδηση της δικαιοσύνης ως διακριτής εξουσίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. Αντιλαμβανόμαστε καλά πως τα πρόσωπα, όντας διορισμένα από την κυβέρνηση, δεν έχουν καμία σημασία, και πολύ φοβόμαστε πως θα λειτουργήσουν ως προς τα καθήκοντά τους με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τι προτείνει το ΜέΡΑ25

Την δημιουργία του ΔΙΑΣΚΕΠ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ που θα εισηγείται/συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής των ανώτατων δικαστικών.
Προτείνουμε δηλαδή η επιλογή να γίνεται δημοκρατικά, με τη συμμετοχή κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, 90 ατόμων, 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).

Οι κληρωτοί θα προέρχονται κατά το ήμισυ από τον γενικό πληθυσμό, το εκλογικό σώμα φερ’ειπείν, και κατά το έτερο ήμισυ, από το δικαστικό σώμα. Αυτό το σώμα οργανώνει την διαδικασία, διαβουλεύεται και ελέγχει τους υποψηφίους, σε έναν ικανό χρόνο, και εν τέλει αποφασίζει, ψηφίζοντας δημοκρατικά, την ηγεσία της δικαιοσύνης. Έτσι διασφαλίζεται ουσιαστικά η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εφόσον προκύπτει δημοκρατικά από ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό όργανο.

Ο θεσμός του ΔΙΑΣΚΕΠ αποτελεί μια ευρύτερη πρόταση του ΜέΡΑ25 για διάφορους τομείς πολιτικής. Το ΔΙΑΣΚΕΠ γενικότερα έχει ουσιαστικό ρόλο στο να επιλύει ζητήματα που είτε απαιτούν έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όπως η παιδεία, η εκπαιδευτική πολιτική, που προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με τις απανωτές “μεταρρυθμίσεις” κάθε υπουργού, κάθε κυβέρνησης, κάθε δύο τρία χρόνια – είτε αφορούν επικάλυψη εξουσιών, όπως με το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι ένα εργαλείο πολιτικής, “αντιπροσωπευτικά αμεσοδημοκρατικό” που σπά γόρδιους δεσμούς σε διάφορα πεδία.

ΔΙΑΣΚΕΠ και Συνταγματικότητα
Οι τρείς παράγραφοι του αρθ.1 του Συντάγματος μπορούν να κουμπώσουν μία προς μία με τη δομή του ΔΙΑΣΚΕΠ:
– Αντιπροσωπευτικότητα (όπως προκύπτει από την 1η παράγραφο του άρθρου)
– Επίκληση στη Λαϊκή κυριαρχία ως θεμελίου του πολιτεύματος, δηλαδή εγκόλπωση της άμεσης δημοκρατίας
– Και, καθώς οι εξουσίες πηγάζουν από και για το λαό, ο λαός διαμέσω του ΔΙΑΣΚΕΠ δικαιούται να αποφασίζει για την ηγεσία μιας εξουσίας, όπως το κάνει για την εκτελεστική και τη νομοθετική, χωρίς αντιπροσώπους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.