Μεγάλος αριθμός φοιτητών αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα στην προσπάθεια του να βρει στέγη στην πόλη που πέρασε για να σπουδάσει. Λόγω της ανυπαρξίας φοιτητικών εστιών και της συνεχούς υποβάθμισης όσων υπάρχουν, χιλιάδες φοιτητές στρέφονται προς την αναζήτηση ιδιωτικής στέγης με το κόστος των ενοικίων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, να είναι απαγορευτικό για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.
Το πρόβλημα της έλλειψης δωματίων διογκώνεται κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ όπου τα κενά δωμάτια είναι μόλις 7 ενώ ήδη έχουν κάνει αίτηση 50 φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Στη ΦΕΠΑ κάθε χρόνο κάνουν αίτηση πάνω από 300 φοιτητές ενώ τα κενά δωμάτια αυτή τη στιγμή είναι μόλις 20. Στη Λάρισα από τους 2000 πρωτοετείς μόλις 100 θα γίνουν δεκτοί στην εστία. Στο Βόλο των 2.200 πρωτοετών και των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών υπάρχουν μόλις 40 μονόκλινα δωμάτια στην εστία όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές και στο τέλος του χρόνου καλούνται να τα αδειάσουν για να έρθουν οι επόμενοι.
Ακόμα, η κατάσταση των φοιτητικών εστιών συνεχίζει να υποβαθμίζει τους όρους διαβίωσης των οικότροφων φοιτητών, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης των εστιών. Στη ΦΕΠΑ, το κτήριο Β στο οποίο διαμένουν πάνω από 100 φοιτητές, είναι ετοιμόρροπο και έχει κριθεί επίσημα ακατάλληλο εδώ και χρόνια, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την ανακαίνιση του. Σκουριασμένες σωληνώσεις, μη πόσιμο νερό, εγκαταλελειμμένοι-υποβαθμισμένοι χώροι, έλλειψη ζεστού νερού και κλιματισμού,
χαλασμένα ασανσέρ σε πολυώροφα κτήρια στα οποία διαμένουν και φοιτητές – ΑΜΕΑ, ελάχιστα πλυντήρια που υπολειτουργούν με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να πληρώνουν για να πλύνουν τα ρούχα τους σε εξωτερικά πλυντήρια, συνθέτουν την κυρίαρχη εικόνα στις εστίες. Δεν είναι λίγα τα κρούσματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών όπως η συνεχής μείωση της ποιότητας της σίτισης που είχε ως αποτέλεσμα πέρυσι να υπάρξουν κρούσματα δηλητηριάσεων σε εστίες. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο αντιπυρικής προστασίας ενώ κλείνει ένας χρόνος από την πυρκαγιά στην εστία του Ηρακλείου.
Ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της στέγασης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 500 περίπου οικότροφους στη Λάρισα, να πληρώνουν 150-400 ευρώ «χαράτσι» για τη διαμονή τους στην εστία.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα γενικεύονται σε όλες τις εστίες της χώρας στον έναν ή στον άλλο βαθμό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, στο έδαφος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας, με χαρακτηριστικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εστίες και συνολικότερα στη φοιτητική μέριμνα που χρόνο με το χρόνο εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Πάει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας νέες συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή, συντήρηση και φύλαξη των εστιών, με σοβαρές συνέπειες στο κόστος και στην ποιότητα των παροχών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να δοθεί άμεσα κρατική χρηματοδότηση ώστε να ανεγερθούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, με σύγχρονους όρους διαβίωσης.
• Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία με την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, στο ύψος των αναγκών στέγασης, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη, ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες, υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
• Να προχωρήσει η επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.
• Η διαμονή των φοιτητών στις εστίες να είναι δωρεάν, να καταργηθούν σε όλες τις εστίες τα ενοίκια.
• Να εξασφαλιστούν η σίτιση, συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους.
Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Γιώργος Μαρίνος
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Παπαναστάσης
Μανώλης Συντυχάκης