Ν.Χ.: Πάμε τώρα στην πρώτη συνέντευξη της ημέρας. Πάμε να καλημερίσουμε και τη πρώτη συνέντευξη της νέας ραδιοφωνικής σεζόν. Πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κι Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Κύριε υπουργέ, καλημέρα σας.
Κ.Χ.: Καλημέρα και καλή αρχή κ. Χατζηνικολάου. Καλή επιστροφή στους αδειούχους του Αυγούστου και όλα καλά στην καινούργια περίοδο.
Ν.Χ.: Να είναι όλα καλά. Ευχές και από εμάς στις δικές σας προσπάθειες. Έχετε μπροστά σας δύο καυτά μέτωπα ανοιχτά. Το ένα μέτωπο είναι αυτό της ΔΕΗ, το άλλο μέτωπο είναι αυτό των σκουπιδιών επίσης ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Θέλω να ξεκινήσω λοιπόν τη συζήτησή μας με τη ΔΕΗ. Θέλω να σας ρωτήσω τι υπάρχει από εδώ και πέρα στην ατζέντα σας για τη ΔΕΗ. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα; Και σε ποιο βαθμό η αντιμετώπισή τους θα επιβαρύνει τους καταναλωτές; Διότι ήδη ασκείται κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φορτώνεται η πλάτη των καταναλωτών με τα προβλήματα της ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Στη ΔΕΗ ανακοινώσαμε τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι τελείως ξεκάθαρο, όχι μόνο στο μυαλό μας, αλλά πιστεύω και σε όλους τους ασχολούμενος με το θέμα. Έχουμε δύο άξονες στην πολιτική μας. Το ένα είναι να στηρίξουμε τη ΔΕΗ, να μην πέσει κάτω, με τα μέτρα ρευστότητας τα οποία έχουμε παρουσιάσει και από την άλλη πλευρά υπαρχουν τα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ έτσι ώστε να έχει προοπτική στο μέλλον. Τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε ευχάριστα, είναι όμως αποτέλεσμα μιας πολύ άσχημης κατάστασης που κληροδοτήθηκε σε αυτή την κυβέρνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχω πει κ. Χατζηνικολάου στη Βουλή- δεν διστάζω να το επαναλάβω και τώρα- ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε τομείς δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγώ ανέλαβα, όπως είναι το Κτηματολόγιο ή οι Δασικοί Χάρτες, είχε κάνει δουλειά. Είναι ασύνηθες ένας υπουργός να λέει για προηγούμενους δημόσια ότι έχουν κάνει δουλειά. Εγώ το λέω διότι είμαι αυτής της σχολής. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου και να είμαι μικρόψυχος. Αλλά στη ΔΕΗ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τη φέρουν στο χείλος του γκρεμού. Πραγματικά απορώ. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι θέμα κομματικού φανατισμού, όταν ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση, έρχεται και λέει τον περασμένο Απρίλιο ότι η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας τους επόμενους μήνες και το λέει ξεκάθαρα πρόβλημα βιωσιμότητας, τι άλλο να πω εγώ; Είναι νομίζω πέραν της πολιτικής συζητήσεως ότι έχει κληροδοτηθεί σε αυτή την κυβέρνηση ένα τεράστιο, άνευ προηγουμένου πρόβλημα. Φαίνεται και στην πορεία της μετοχής της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε το 83% της αξίας της.
Ν.Χ.: Κύριε υπουργέ διαβάζω στην Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα κεντρικό τίτλο «Κρυφές αυξήσεις από τη ΔΕΗ, σε επαγγελματίες 23%, σε αγρότες 8,3%, αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μέχρι και 16,9%, αύξηση και στο νυχτερινό τιμολόγιο που αγγίζει το 19,5%».
Κ.Χ.: Κάνει δικούς της υπολογισμούς η εφημερίδα, μη βλέποντας τη συνολική εικόνα. Δείτε, εάν δεν είχαμε τη μείωση του ΦΠΑ, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν πέσει, στην ενέργεια από το 13% στο 6% και αν δεν είχαμε τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που κάναμε εμείς γιατί βρήκαμε ένα μαξιλάρι σχεδόν 200 εκατ. σε αυτό το λογαριασμό, που είναι αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εάν δεν είχαμε αυτά τα δύο μαξιλάρια προφανώς θα μιλούσαμε για τέτοιες αυξήσεις που μιλάει η εφημερίδα. Αλλά εμείς εξισορροπούμε τις αυξήσεις που έγιναν για το ταμείο της ΔΕΗ με αυτές τις δύο μειώσεις, έτσι ώστε για τον καταναλωτή να είναι ίσα βάρκα ίσα νερά. Είπα μάλιστα ότι στην πορεία, καθώς περνούσαν οι μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μου εδώ, διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είναι χειρότερο. Διαπίστωσα ότι αντί να λείπουν 750 εκατ. από το ταμείο της ΔΕΗ για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση, λείπουν πάνω από 900 εκατ., σχεδόν 950 εκατ. ευρώ. Και γι’ αυτό το λόγο επειδή δεν μπορούσαμε να το δούμε διαφορετικά το θέμα, είδαμε και το ζήτημα της έκπτωσης συνέπειας- την οποία δεν την καταργήσαμε φυσικά, την περιορίσαμε από το 10% στο 5%- και γι’ αυτό η μέση επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι 2,5 ευρώ το μήνα, ακριβώς επειδή συνέβησαν όλα αυτά τα οποία σας περιέγραψα. Αυτή είναι η κατάσταση. Και θέλω να πω κ. Χατζηνικολάου το εξής: εμένα δεν είναι το χόμπι μου να αυξάνω τιμολόγια.
Ν.Χ.: Επομένως λέτε ότι δεν υπάρχουν κρυφές αυξήσεις. Είναι καθαρή η εικόνα. Γιατί μιλούν για αυξήσεις στα πάγια όλων των κατηγοριών.
Κ.Χ.: Στα πάγια δεν αυξήσαμε τίποτα. Η ΔΕΗ στα πάγια είναι πάρα πολύ κάτω.
Ν.Χ.: Διαβάζω από την εφημερίδα, λέει «Γίνεται αναπροσαρμογή στα πάγια όλων των κατηγοριών που στους επαγγελματίες φτάνει το 23% και στους αγρότες το 13,3%».
Κ.Χ.: Δεν έχουμε αυξήσεις στα πάγια. Καμία αύξηση στα πάγια. Έχουμε αυτά που σας είπα, έχουμε κάποιες καταργήσεις εκπτώσεων στη μέση τάση, έχουμε για το προνομιακό τιμολόγιο των υπαλλήλων περιορισμό από το 75% της έκπτωσης, που ήταν από το 1990 και μετά μέχρι σήμερα, στο 30%. Κι εδώ πηγαίνουμε στα standards, στο επίπεδο των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. 30% έκπτωση περίπου δίνουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ στους υπαλλήλους τους. Αυτό λέμε κι εμείς να δώσουμε στους υπαλλήλους της ΔΕΗ και θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, διότι προσπαθήσαμε αυτό το πακέτο για τη διάσωση της ΔΕΗ να έχει μια ισορροπία, κ. Χατζηνικολάου. Δηλαδή πληρώνουν το λιγότερο οι καταναλωτές, πληρώνουν οι υπάλληλοι, διότι χωρίς την επιχείρησή τους δεν θα υπάρχουν ούτε οι ίδιοι. Πρέπει κι αυτοί να συμβάλουν. Δυσαρεστούνται, αντιλαμβάνομαι, λίγο οι παραγωγοί των ΑΠΕ, λόγω των παρεμβάσεων που κάναμε στο ΕΤΜΕΑΡ. Και βεβαίως, προτιθέμεθα να καταργήσουμε και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, από τις οποίες κερδίζουν οι ανταγωνιστές. Κέρδισαν 600 εκατ. επί ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα. Αλλά το κάνουμε διότι αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει ενεργειακό σύστημα της χώρας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να βρούμε μια λύση, στην οποία όλοι βάζουν πλάτη και η κυβέρνηση, αν θέλετε, που πληρώνει κι εκείνη το δικό της κόστος. Αλλά εάν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα, έχουμε μπροστά μας το νέο σταθμό της 24ης Σεπτεμβρίου που θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young. Εκεί πια επειδή θα είναι δεύτερη έκθεση, με βάση τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς, θα βγει η Ernst & Young, αν διαπιστώσει ότι συνεχίζεται το ίδιο πρόβλημα και θα ζητήσει βίαια μέτρα για τη ΔΕΗ, τα οποία θα ξεκινάνε από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο χρηματιστήριο, θα περνούσαν βεβαίως οι αυξήσεις τιμολογίων τότε, και μεγαλύτερες, και θα καταλήγαμε μέχρι σε προβλήματα με τον τραπεζικό δανεισμό, με το κοκκίνισμα των δανείων της ΔΕΗ, επιπτώσεις στις τράπεζες και συνολικά στην οικονομία της χώρας. Εγώ, επομένως, εάν παρατηρούσα απαθής το θέμα και έλεγα «δεν θέλω να με κατηγορήσει η τάδε εφημερίδα ή ο δείνα σχολιαστής ή ο ΣΥΡΙΖΑ», θα ήμουν υπουργός ενός Τιτανικού. Θα απολάμβανα τη θέση μου για 24 μέρες ακόμα και μετά θα δεχόμουν επιθέσεις, πρωτίστως από αυτούς που τώρα μιλάνε για την αύξηση των τιμολογίων. Λοιπόν, κάνω αυτό που λέει η συνείδησή μου.
Ν.Χ.: Τώρα, μια πολύ σύντομη τοποθέτηση για το θέμα των σκουπιδιών θέλω από εσάς, κ. υπουργέ. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε; Ποια είναι η ατζέντα του θέματος αυτού για το επόμενο διάστημα;
Κ.Χ.: Το εντυπωσιακό, κ. Χατζηνικολάου, είναι ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί, λίγες δυστυχώς. Αλλά αυτό δεν έχει παραδειγματίσει τις υπόλοιπες περιοχές και δεν μας έχει παραδειγματίσει ως χώρα συνολικά και ως κοινωνία. Δηλαδή στην Ήπειρο, για παράδειγμα, το 2014 που ήμουν υπουργός Ανάπτυξης είχαμε εγκρίνει τότε μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με μέθοδο ΣΔΙΤ, δηλαδή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το εργοστάσιο αυτό, λοιπόν, ολοκληρώνεται. Τώρα θα προχωρήσουν και οι σταθμοί μεταφόρτωσης. Το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί. Το ίδιο γίνεται και στις Σέρρες, που ολοκληρώνεται αυτή τη περίοδο. Στην Ηλεία, που όπου να ‘ναι ολοκληρώνεται κι ήδη λειτουργεί όλο το σύστημα στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Αττική ενώ είχαμε αδειοδοτήσει κι εγκρίνει μια τέτοια μονάδα, περισσότερες μονάδες, η απελθούσα περιφερειάρχης, η κα Δούρου, ακύρωσε το σχεδιασμό και αυτή την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να έχουμε λόφους σκουπιδιών. Δόθηκε μια προσωρινή λύση κάποιων μηνών με μια πρόσφατη απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι ακόμα στη Φυλή, αλλά εκεί τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν δραματικά και επανέρχεται το ζήτημα της μόνιμης αντιμετώπισης του προβλήματος στην Αττική, που δεν γίνεται παρά να έχει ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Δεν γίνεται να ακολουθήσουμε στην Αττική διαφορετική μέθοδο από αυτή που έχουμε ακολουθήσει στις περιφέρειες που προανέφερα και λύθηκε το θέμα. Εδώ θα συνεργαστούμε στενά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με το υπουργείο Εσωτερικών φυσικά, το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει τα κονδύλια και την περιφέρεια Αττικής, διότι οι προσωρινές παρατάσεις στη Φυλή το πολύ να μας πάνε για ένα χρόνο ακόμα. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια σφαιρική λύση και να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δυνατόν- και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και για λόγους ποιότητας ζωής- αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας αν θέλετε αυτής της χώρας, να συνεχίζουμε στο όνομα ιδεοληψιών να δημιουργούμε τέτοιου είδους ζητήματα στους εαυτούς μας. Κάνουμε δηλαδή διάφορους φιλόδοξους, δογματικούς σχεδιασμούς για να προστατεύσουμε υποτίθεται το περιβάλλον και βρισκόμαστε τελικά αντιμέτωποι με αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Ενώ αλλού που είναι λιγότερο «φιλόδοξοι» οι άνθρωποι, στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο έχουν λύσεις. Αυτό λέω.
Ν.Χ.: Έχουμε ερωτήματα από ακροατές. Εδώ ο κ. Δ. λέει «Να μας ενημερώσει ο κ. υπουργός αν θα υπάρξουν αυξήσεις και στους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ή αποκτούν προβάδισμα απέναντι στη ΔΕΗ με τις αυξήσεις που εκείνη θα κάνει τώρα».
Κ.Χ.: Οι εναλλακτικοί πάροχοι αποφασίζουν μόνοι τους την πολιτική τους, με βάση το κόστος τους. Μέχρι τώρα είχαν χαμηλότερο κόστος λόγω του ότι η ΔΕΗ τους έδινε ρεύμα κάτω του δικού της κόστους. Αυτό συνέβαινε με τις δημοπρασίες των ΝΟΜΕ. Εμείς την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, δεν θα την κάνουμε και θα σταματήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Και βεβαίως στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη «μετά-ΝΟΜΕ» εποχή, με μια υγιή απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, όπου θέλουμε να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι, και η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της και οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από μια υγιή απελευθέρωση της ενέργειας, όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι με τα δικά μας περίεργα σχήματα, αυτά που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που οδήγησαν τη ΔΕΗ εδώ που την οδήγησαν.
Ν.Χ.: Ρωτούν αρκετοί αν η ΔΕΗ θα κινηθεί για την είσπραξη μεγάλων οφειλών, επιχειρήσεων, οργανισμών, αλλά και του ίδιου του Δημοσίου.
Κ.Χ.: Φυσικά. Κοιτάξτε, το Δημόσιο δεν οφείλει τόσα πολλά. Και θέλω να πω ότι δεν οφείλει τόσο πολλά και η Νέα Δημοκρατία, που έχει ρυθμίσει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ και έχει ακόμα δύο δόσεις να πληρώσει, των 6.000 ευρώ η καθεμία, μία το Σεπτέμβριο, μία τον Οκτώβριο και κλείνει. Ούτε το Δημόσιο οφείλει πάρα πολλά, βασικά οφείλουν οι Περιφέρειες μέσω των λεγόμενων ΤΟΕΒ και οι Δήμοι μέσω των λεγόμενων ΔΕΥΑ που είναι για την άρδευση και την ύδρευση. Και εκεί είμαστε σε επαφή και με την ΚΕΔΕ και με την ΕΝΠΕ, την αντίστοιχη Ομοσπονδία των Περιφερειών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν. Θέλω να πω όμως ότι τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα χρωστούν 60.000 άνθρωποι ή φορείς και εκεί θα δοθεί η έμφαση. Το τελευταίο δίμηνα δόθηκαν εντολές για 30.000 αποκοπές ρεύματος. Και είπα, κ. Χατζηνικολάου, και το εξής στη Βουλή: ότι θα συνεννοηθούμε με τη ΡΑΕ για να τελειώσει και το φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού». Τι θέλω να πω; Ότι κάποιος φεσώνει τη ΔΕΗ και μετά πηγαίνει και φεσώνει έναν εναλλακτικό πάροχο και μετά πηγαίνει στον επόμενο κλπ. Αυτό πρέπει να τελειώσει όπως τελείωσε και στην τηλεφωνία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να είναι αντίθετος και θα το κάνουμε.
Ν.Χ.: Όταν η ΔΕΗ μειώνει την έκπτωση των συνεπών καταναλωτών, δεν είναι σαν να τους στέλνει στους ανταγωνιστές της;
Κ.Χ.: Μα καταργεί και τα ΝΟΜΕ, όπως είπα προηγουμένως. Καταργουμένων των ΝΟΜΕ το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Η ενέργεια είναι ένας πολύ τεχνικός χώρος και πίσω από ορολογίες ΝΟΜΕ, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΛΑΠΕ κτλ. κρύβονται πολλές πολιτικές που έχουν τεράστια σημασία για τους καταναλωτές. Λοιπόν, πηγαίνουμε σε ένα άλλο τοπίο συνολικά. Το βασικό είναι η ΔΕΗ να ξεπεράσει τον κάβο της 24ης Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε άλλον έναν κάβο, στις 31 Οκτωβρίου, έχουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την αγορά ενέργειας ευρύτερα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά που έχουμε παρουσιάσει είναι σοβαρά, είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική που εκσυγχρονίζει συνολικά το τοπίο της ενέργειας στη χώρα και πιστεύουμε ότι βάζουμε τις βάσεις με τα μέτρα ρευστότητας να σταθεί στα πόδια της η ΔΕΗ και με τα διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, το άνοιγμα στη ΔΕΗ μέσω συνεργασιών στις ΑΠΕ, έναν νόμο που θα φέρουμε που θα δημιουργήσει συνθήκες ευελιξίας στη ΔΕΗ για την ταχύτητα συνάψεως των συμβάσεων, των προσλήψεων κλπ. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει στο μέλλον με μια σειρά από παραμέτρους. Γιατί δεν υπάρχει μια απάντηση για το πρόβλημα της ΔΕΗ. Μου λένε διάφοροι «Γιατί δεν την ιδιωτικοποιείς τη ΔΕΗ;» Να την ιδιωτικοποιήσω κ. Χατζηνικολάου. Ποιος θα την πάρει; Δεν υπάρχει αγοραστής. Ή μου λέει άλλος, πιο μετριοπαθής: «Γιατί δεν κάνεις το σχέδιο Σαμαρά για «μικρή ΔΕΗ»; Γιατί κάηκε το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Γιατί τότε η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. ενώ τώρα έχει ζημίες 900 εκατ. Ποιος θα έρθει να πάρει το ένα τρίτο της ΔΕΗ και να πάρει στην πλάτη του 300 εκατ. των ζημιών και το ένα τρίτο των δανείων της ΔΕΗ; Προσπαθούμε, λοιπόν, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους και τους συμβούλους και τους ειδικούς στα θέματα της ενέργειας να βρούμε ένα μοντέλο. Πιστεύω ότι το έχουμε βρει, το έχουμε παρουσιάσει, πιστεύω ότι θα περάσουμε και τα δυο τεστ που σας είπα, της 24ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Οκτωβρίου και η ΔΕΗ θα βρει την περπατησιά της.
Ν.Χ.: Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Κύριε υπουργέ καλημέρα.
Κ.Χ.: Να είστε καλά κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα.