Ελλάδα : «Nαι» στη διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία – Δεκτή η πρόταση Κικίλια
Παρά το γεγονός πως τις προηγούμενες ημέρες ο κλάδος των φαρμακοποιών είχε χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», κατά μεγάλη πλειοψηφία οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να βάλουν «πλάτη» στην πρόταση του υπουργείου προκειμένου να προμηθευτούν χωρίς ταλαιπωρία οι χρόνιοι πάσχοντες τα φάρμακά τους
Το «πράσινο φως» για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (δυο κατηγορίες ασθενειών) χωρίς «επιστημονική αμοιβή» έδωσε τελικά μετά από μαραθώνια γενική συνέλευση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θέτοντας ωστόσο μια σειρά από προϋποθέσεις που θα συζητηθούν με το υπουργείο Υγείας.
Παρά το γεγονός πως τις προηγούμενες ημέρες ο κλάδος των φαρμακοποιών είχε χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», με τους μεν να αποδέχονται την πρόταση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να εφαρμοστεί η «επιστημονική αμοιβή» αφού «τρέξει» η εφαρμογή του μέτρου, και τους δε να ζητούν την αμοιβή του από την αρχή της διανομής ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν συντριπτική υπέρ του πρώτου σεναρίου.Κατά μεγάλη λοιπόν πλειοψηφία αποφάσισαν να βάλουν «πλάτη» στην πρόταση του υπουργείου προκειμένου να προμηθευτούν χωρίς ταλαιπωρία οι χρόνια πάσχοντες τα φάρμακά τους.
Οι όροι των φαρμακοποιών
Η απόφαση πάντως του Συλλόγου Φαρμακοποιών έρχεται με όρους και επόμενο βήμα είναι η εξέταση των αιτημάτων από το υπουργείο.
Αρχικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου αποτελεί η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία, ενώ για τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία αφορούν σε δυο κατηγορίες ασθενειών, απαιτούν να καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή.
Τα βασικά σημεία της απόφασης
Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή , δίνουμε την δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος , το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για την διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή.
Για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή.
Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία.
Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούναφού «τρέξει» η εφαρμογή του μέτρου, και τους δε να ζητούν την αμοιβή του από την αρχή της διανομής ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν συντριπτική υπέρ του πρώτου σεναρίου.Κατά μεγάλη λοιπόν πλειοψηφία αποφάσισαν να βάλουν «πλάτη» στην πρόταση του υπουργείου προκειμένου να προμηθευτούν χωρίς ταλαιπωρία οι χρόνιοι πάσχοντες τα φάρμακά τους.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία θα είναι η εξής:
O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).
Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του.
Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.