Στην εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού που αφορά την ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλους τους νομούς της χώρας παρά τις αντιδράσεις, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών. «Οι αιτούντες που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην ξεπερνούν σε ποσοστό το 1% του γηγενούς πληθυσμού σε κάθε νομό», τονίζει ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρά τις μεταφορές που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ενδοχώρα, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών παραμένει κρίσιμη. Στη Μόρια, το ΚΥΤ της Λέσβου, βρίσκονται περίπου 15.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 2.800 άτομα, στη ΒΙΑΛ στη Χίο, διαμένουν 5.000 άτομα (χωρητικότητα 1.000), στη Σάμο 6.200 (χωρητικότητα 650), στη Λέρο 2.270 (χωρητικότητα 860), στην Κω 3.755 (χωρητικότητα 816). Στη Χίο, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός χθες, για μία ακόμη φορά, απέκλεισαν την πρόσβαση στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, ζητώντας να αποσυμφορηθεί άμεσα η δομή.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ακόμα θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν από τα νησιά. Παράλληλα, ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) έχει δημοσιοποιήσει μία ακόμη πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνώνται οι δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν κτίρια σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας.
Οσον αφορά τις αντιδράσεις, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για περιορισμένες και υποκινούμενες κινητοποιήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες «είναι αναμενόμενες και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό. Αναφορικά με το γεγονός ότι οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν άγνοια για τον σχεδιασμό που έχει γίνει για μεταφορά αιτούντων άσυλο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι καμία κίνηση από την πλευρά του υπουργείου δεν γίνεται κρυφά. «Σε διαφορετική περίπτωση, πώς γνωρίζουν όσοι αντιδρούν ότι θα έρθουν αιτούντες άσυλο στην περιοχή;» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Μεγάλες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά τη μείωση των ροών από την Τουρκία, στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τους επόμενους μήνες αλλά και στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο από την αρχή του νέου χρόνου. «Είναι σημαντικό ότι όσοι σχεδιάζουν αυτό το ταξίδι θα καταλάβουν ότι είναι μάταιο να έρθουν αν δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Απλώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους και μετά θα επιστραφούν πίσω», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αναφορικά με το δυστύχημα, χθες, όπου ένα δίχρονο κορίτσι οικογένειας αιτούντων άσυλο από το Ιράκ που βρίσκεται στη Χίο χτυπήθηκε θανάσιμα από αυτοκίνητο, δεν θεωρείται ότι συνδέεται με τις κακές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής. Η συγκεκριμένη οικογένεια διέμενε σε διαμέρισμα στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης και όχι στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.
Τη «βαθύτατη οδύνη της» για το τροχαίο δυστύχημα εκφράζει με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρσις», όχημα της οποίας προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού. Οπως σημειώνει, «η οικογένεια του παιδιού επέβαινε σε όχημα mini bus της οργάνωσης κι επέστρεφε την ώρα του συμβάντος από επίσκεψή της στο νοσοκομείο της Χίου. Κατά την αποβίβασή τους, το παιδί διέφυγε του ελέγχου της μητέρας του, με αποτέλεσμα να περάσει μπροστά από το όχημα την ώρα που αυτό ξεκινούσε». Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «από τον οδηγό του οχήματος και εργαζόμενο της “Αρσις”, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του». ΠΗΓΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Γράφει η ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Τα σχόλια είναι κλειστά.