Ελένη Βατσινά: Μην επιτρέψετε να υποστελεχωθεί η ΕΜΟΔΕ Κρήτης
Ενόψει της ολοκλήρωσης διαγωνισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ ζητά νομοθετική παρέμβαση που θα εξασφαλίσει την προτεραιοποίηση της εντοπιότητας για το προσωπικού που ήδη Υπηρετεί και συνδράμει στην περιοχή της Κρήτης, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί σε ανθρωποδύναμη, το νησί.
Απαντήσεις από τoν Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητά η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε με θέμα τον Κανονισμό Λειτουργίας της Ειδικής Μονάδας δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) και την υποστελέχωση της 3ης ΕΜΟΔΕ (Κρήτης), ενόψει της πρόσληψης 10 εποχικών πυροσβεστών στο διαγωνισμό της Πυροσβεστικής.
Στην ερώτησή της η βουλευτής αναφέρεται στις νεοσύστατες – από το 2022 – ειδικές μονάδες, 6 στον αριθμό σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας πως ιδρύθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ωστόσο στη συνέχεια κλήθηκαν και συνέβαλαν αποτελεσματικά σε πολλά συμβάντα ανά την Ελλάδα.
“Συγκεκριμένα, η 3η Μονάδα ΕΜΟΔΕ που εδρεύει στην Κρήτη, συνέβαλε-συνέδραμε στις πλημμύρες που έπληξαν τον Οκτώβριο του 2022 το νησί της Κρήτης σε Σητεία και Αγία Πελαγία, στη διάσωση και αεροδιακομιδή του ορειβάτη-περιπατητή στο φαράγγι της Σαμαριάς με ελικόπτερο της ιδίας Υπηρεσίας και σε συνεργασία με την 3η ΕΜΑΚ, στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών (επίσης μαζί με την ΕΜΑΚ), αλλά και το περσινό καλοκαίρι του 2023 στις πυρκαγιές σε Ροδο, Πάρνηθα και Έβρο, ταυτόχρονα δε στις πλημμύρες σε Λάρισα και Βόλο” – αναφέρει η κ.Βατσινά.
Σχεδόν δυο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, με την κλιματική κρίση, την καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων και τη συνακόλουθη καταστροφή που επέρχεται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.α. η Κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει επιπλέον 10 Μονάδες ΕΜΟΔΕ, ενώ παράλληλα, έχει προκηρυχθεί και πρόκειται να ολοκληρωθεί ο Διαγωνισμός για την πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα εποχικών πυροσβεστών ως «Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων» (Π.Δ.Ε.).
Η κ.Βατσινά υπογραμμίζει όμως, ότι “οι υπάρχουσες μονάδες που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά, δεν έχουν στελεχωθεί καταλλήλως” κι ως εκ τούτου, “λόγω της φύσεως της προκήρυξης, οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό είναι άτομα που ήδη στελεχώνουν διάφορες μονάδες ως εποχικοί πυροσβέστες και φυσικά εφόσον επιλεγούν σε αυτόν το Διαγωνισμό, θα τοποθετηθούν ως Πυροσβέστες σε άλλες μονάδες και θα παρατηρηθεί ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση στις τωρινές μονάδες τους”.
Ως εκ τούτου, μοιραία θα υπάρξει ανακατανομή του πυροσβεστικού προσωπικού, “αφού οι σημερινοί εποχικοί πυροσβέστες θα κληθούν να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, εγκαταλείποντας οικογένειες και σπίτια, αλλά και υποστελεχωνοντας τις εκάστοτε Υπηρεσίες που ήδη Υπηρετούν”.
Εστιάζοντας στην μονάδα της Κρήτης, η βουλευτής τονίζει ότι συμμετέχουν στον Διαγωνισμό 46 άτομα που ήδη Υπηρετούν στην Κρήτη (όπως προκύπτει από τους πίνακες) και τα 10 από αυτά είναι στελέχη της 3ης ΕΜΟΔΕ. “Ως εκ τούτου, αν επιλεγούν, η Μονάδα θα στερηθεί από σύνολο 60 ατόμων τα 10 εξ αυτών” – τονίζει η ίδια και σημειώνει ως επιβεβλημένο “να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που ανακύπτει με τις επιγενόμενες μετακινήσεις των στελεχών σε άλλες περιοχές και Υπηρεσίες εκτός Κρήτης, με τη νομοθετική παρέμβαση που θα εξασφαλίσει την προτεραιοποίηση της εντοπιότητας για το προσωπικού που ήδη Υπηρετεί και συνδράμει στην περιοχή της Κρήτης”.
Ταυτόχρονα θέτει επί τάπητος το πρόβλημα της ελλείψεως Κανονισμού Λειτουργίας των ΕΜΟΔΕ, κάτι που με την ΥΑ 8787 ΟΙΚ.Φ.109.1 ΦΕΚ Β’ 849/20-2-2023 έγινε μόνον για τις Μονάδες της ΕΜΑΚ, στερούμενης έτσι στοιχειώδους οργάνωσης και λειτουργίας στην πράξη των ΕΜΟΔΕ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.