Τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα χαθεί και η φετινή χρονιά κρούουν ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης που προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες, για ελλειμματική δακοκτονία καθώς σε αρκετές περιοχές διαπιστώνονται προσβολές από τον δάκο.
Στο Ράδιο Κρήτη ακροατές από διάφορα σημεία του νησιού καταγγέλλουν ότι στις καλλιέργειές τους δεν έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκοτονίας.
Πολλοί είναι και εκείνοι που προχωρούν από μόνοι τους με ένα επιπλέον κόστος σε ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου με χρήση ουσιών όπως είναι ο ζεόλιθος
Παρ’ ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος με τους καλύτερους οιωνούς, εντύπωση προκαλεί το γεγονός γιατί η κατάσταση έχει διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικά.
Ωστόσο άλλες περιοχές όπως είναι η Έμπαρος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και η διαδικασία των ψεκασμών γίνεται κανονικά με μόνο εμπόδιο την ενίσχυση των ανέμων.
Επίσης και ο Περιφερειαρχης Κρήτης υπέγραψε πρόσφατα απόφαση για την πρόσληψη 13 εργατοτεχνιτών, οι οποίοι θα απασχοληθούν στο έργο της δακοκτονίας στο Νομό Χανίων.
Εύλογη είναι και η απορία την ώρα που η πολιτεία δαπανά 9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την δακοκτονία στην Κρήτη, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από την άλλη και επειδή φέτος ο χειμώνας ήταν ήπιος, πολλοί ελαιώνες δεν συγκομίστηκαν και είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερες εστίες δάκου οι πληθυσμοί του οποίου είναι ήδη πολύ αυξημένοι κάτω και από τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού.
Οι ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους τόσο για την ποιότητα όσο και για τη διατήρηση της θέσης του κρητικού ελαιόλαδου τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά.
Το ερώτημα που γεννάται την παρούσα χρονική στιγμή είναι : Aντέχει η οικονομία της Κρήτης και οι αγρότες, για μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την απώλεια έστω και μέρους της ελαιοπαραγωγής;https://www.ekriti.gr/