Ελαιόλαδο: Λιγότερο, αλλά το καλύτερο της τελευταίας 10ετίας το φετινό… στη «διψασμένη» Κρήτη!

Λιγότερο, αλλά ποιοτικότερο λάδι«Αγκάθι» και φέτος τα εργατικά χέρια
Μείωση στην παραγωγή του ελαιόλαδου αλλά ποιοτικότερο προϊόν σε μια… άνυδρη και χωρίς εργατικά χέρια κρητική γη

Μια χρονιά γεμάτη αντιφάσεις αναμένεται να είναι η φετινή για την ελαιοπαραγωγή στο νησί, καθώς από τη μια πλευρά η ξηρασία και η ανομβρία ξεραίνουν τα ελαιόδεντρα και τους καρπούς, «τσακίζοντας» την παραγόμενη ποσότητα, ενώ από την άλλη πλευρά το τελικό προϊόν που θα παραχθεί από τα ελαιουργεία της Κρήτης, εκτιμάται ότι θα είναι το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και την «χρηματιστηριακή» τιμή του!

Η περίοδος της συγκομιδής του ελαιόκαρπου ξεκίνησε, δειλά δειλά, το τελευταίο -άνυδρο- 20ήμερο σε πολλές περιοχές του νησιού, με τα προβλήματα ωστόσο λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών να ταλανίζουν τους παραγωγούς, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Φεβρουαρίου.

Η ξηρασία και η έλλειψη υποδομών άρδευσης δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ελαιώνες που ξεράθηκαν κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, ελαιώνες που διαχρονικά και ιστορικά στηρίζουν τα εισοδήματα χιλιάδων Κρητικών, αγροτών και ετεροεπαγγελματιών.

Ωστόσο, όσοι παραγωγοί επένδυσαν στην άρδευση των ελαιώνων τους, θα παράξουν ποιοτικότερο και κατά συνέπεια ακριβότερο προϊόν. Και μπορεί σήμερα η τιμή παραγωγού για τον υγρό χρυσό της Κρήτης να έχει πέσει στα 6 περίπου ευρώ, ωστόσο, όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, η τιμή του αναμένεται να… εκτοξευθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Λιγότερο, αλλά ποιοτικότερο λάδι
«Η Κρήτη θα βγάλει το καλύτερο και το ποιοτικότερο ελαιόλαδο της τελευταίας δεκαετίας παρά τα μεγάλα προβλήματα της ανομβρίας και της λειψυδρίας που πλήττουν το νησί» εκτίμησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε στο Cretaone.gr ως «η μισή Κρήτη είναι μαύρη λόγω της ξηρασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεραθούν χιλιάδες ελαιόδεντρα σε ολόκληρο το νησί», συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι «το πρόβλημα είναι σαφώς εντονότερο στην Ανατολική Κρήτη από ότι στη Δυτική».

Παρόλα αυτά όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά «σε περιοχές, όπου έβρεξε ή ποτίστηκαν τα ελαιόδεντρα από τους παραγωγούς, το αποτέλεσμα αναφορικά με την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου θα είναι εντυπωσιακό», καθώς όπως εκτίμησε το τελικό προϊόν αναμένεται να είναι το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας. «Υπάρχουν παραγωγοί που πότισαν τα διψασμένα ελαιόδεντρα τους μέσω λιμνοδεξαμενών, γεωτρήσεων και πηγαδιών».

Σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι να παραχθεί -σε συνδυασμό με την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τα ελαιουργεία της Κρήτης- εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος για το κρητικό ελαιόλαδο, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ποσοτικά, περιοχές της Ισπανίας, θα πρέπει να είναι η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ελαιόλαδου για τη φετινή χρονιά θα παίξει το γεγονός ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δεν είχε φέτος δάκο, επομένως οι λιγότερο άνυδρες περιοχές και οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της άρδευσης, θα παράξουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόν.

«Αγκάθι» και φέτος τα εργατικά χέρια

Μεγάλο αγκάθι στη συγκομιδή της ελιάς αποτελεί και φέτος η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς δεν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους και στους ανέργους για να συμβάλλουν, έστω και περιστασιακά, στη συγκομιδή, όπως τόνισε στο Cretaone.gr ο κ. Ιερωνυμάκης, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν έχουν εισακουστεί οι προτάσεις των παραγωγών αλλά και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου από τους… «τεχνοκράτες που στελεχώνουν τα υπουργεία και μπαίνουν σε αυτά λόγω γνωριμιών και όχι βάση της αξίας τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου συμπλήρωσε ότι «η δουλειά στον πρωτογενή τομέα είναι σκληρή και πρέπει να αμείβεται, ώστε αφενός να στηριχθεί ένας εκ των βασικότερων πυλώνων της οικονομίας μας και αφετέρου για να μην ερημώσει η ύπαιθρος και τα χωριά μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι το ζήτημα της έλλειψης χεριών στον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να λυθεί με εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι ανειδίκευτοι, αλλά μπορεί να λυθεί μόνο εάν δοθούν ισχυρά κίνητρα από την Πολιτεία στους άνεργους και στους εποχικά εργαζόμενους, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής:

Επίδομα εργασίας: Επιδότηση 20 ευρώ στα ημερομίσθια των εργατών από το κράτος
Έξοδα μετακίνησης οικογενειών από άλλες περιοχές της χώρας
Επιδότηση ενοικίου σε όσους μετακινηθούν για να εργαστούν στην ελαιοπαραγωγή στο νησί

Τέλος, ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε ότι θα μπορούσε ακόμα να επιτευχθεί συμφωνία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ξενοδοχεία της Κρήτης, τα οποία ούτως ή άλλως παραμένουν κλειστά την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς, προκειμένου να φιλοξενηθούν εργάτες με τις οικογένειες τους από άλλες περιοχές της χώρας για την περίοδο αυτή.https://cretaone.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.