Πάμε για ελαιοπαραγωγή 60.000 τόνων και άνω, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – Αστάθμητος παράγοντας ο καιρός
Στοιχεία αύξησης σε σχέση με πέρυσι γενικότερα στην Κρήτη δείχνει μέχρι στιγμής η ελαιοκαλλιέργεια, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης και με τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 60.000 τόνους παραγωγή φέτος.
Βέβαια, μέχρι το στάδιο της συγκομιδής απομένουν σχεδόν πέντε μήνες και όλο αυτό το διάστημα ελλοχεύουν ενδεχόμενοι κίνδυνοι, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ασθένειες στον καρπό και στο δέντρο της ελιάς, όπως ο δάκος κ.ά. Αστάθμητοι παράγοντες που, σε συνδυασμό με το πώς εξελίσσονται τα καιρικά φαινόμενα, οδηγούν την ελαιοπαραγωγή στο να τείνει πλέον να μοιάζει με αχαρτογράφητη ζώνη…
Το σίγουρο πάντως έως αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε μισοβεντέμα στο νησί. Όμως αναμφισβήτητα, καθοριστικό ρόλο στην ομαλή πορεία της παραγωγής, όπου ταυτόχρονα θα καθορίσουν και το πού θα κινηθεί η τιμή του κρητικού λαδιού ανάλογα και με τη ζήτηση, θα παίξουν οι κλιματολογικές συνθήκες ειδικά τους τελευταίους θερινούς μήνες.
Όπως όμως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μικρών Συνεταιρισμών-ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης, «η εικόνα των ελαιοδέντρων τώρα είναι απελπιστική. Θυμίζει περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, καθώς τα περισσότερα ελαιόδεντρα είναι αφυδατωμένα».
Κάνοντας, πάντως, μια εκτίμηση σχετικά με το πού αναμένεται να κυμανθεί η παραγωγή φέτος στο νησί, όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, «το 2022-2023 είχαμε 130.000 τόνους, οπότε και η παραγωγή έσπασε τα… κοντέρ. Το 2023-2024 είχαμε περίπου 40.000 τόνους. Φέτος, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να έχουμε μια βεντέμα από 60.000 τόνους και πάνω».
Στις χώρες της Μεσογείου
Οι πρώτες προβλέψεις για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου κάνουν λόγο για καλύτερες παραγωγές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία σε σχέση με πέρυσι. Σε επίπεδο χώρας, οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για μια ελληνική παραγωγή, η οποία, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να είναι αυξημένη στο διπλάσιο συγκριτικά με το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ των 155.000 τόνων της περσινής σεζόν.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ελληνική παραγωγή αναμένεται να κινηθεί στους 250.000 με 300.000 τόνους. Σημειώνεται, βέβαια, πως σε μια πολύ καλή χρονιά με “φουλ βεντέμα”, η παραγωγή στην Ελλάδα φτάνει τους 400.000 τόνους, με τη νέα ελαιοκομική σεζόν, εκτός απροόπτου, να αναμένεται να φέρει παράλληλα σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς του ελαιολάδου.
Αναφορικά πάντως με την ισπανική παραγωγή, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, προβλέπεται να φτάσει τους 1,2 έως 1,5 εκατ. τόνους. Υπενθυμίζεται πως η περσινή παραγωγή, παρά τις προβλέψεις του Οκτωβρίου για 740.000 τόνους, έφτασε τελικά τους 850.000 τόνους, ενώ στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, στους 250.000 με 300.000 τόνους δηλαδή, αναμένεται να κινηθεί η παραγωγή στην Ιταλία.
Πώς θα κινηθούν οι τιμές – Από 7,50 έως 8 ευρώ το κιλό για αρχή…
Από πλευράς τιμών, η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο φαίνεται να κινείται για αρχή γύρω στα 7,50 με 8 ευρώ/κιλό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αυτήν την περίοδο, τα συμβόλαια που κλείνονται είναι περιορισμένα, με την αγορά να προμηθεύεται ποσότητες για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της. Όσο θα πλησιάζει όμως η νέα εσοδεία και με δεδομένο ότι δε θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες κάποια καταστροφή ή ζημιά στην καλλιέργεια, τότε θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο των τιμών τόσο για τον παραγωγό όσο και για την κατανάλωση. https://www.neakriti.gr/