Μειώνονται οι δραστικές ουσίες στα φυτοφάρμακα, με στόχο την «πράσινη γεωργία» – Η νέα λίστα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Να εφαρμόζουν με απόλυτη «ευλάβεια» τη λίστα των εγκεκριμένων δραστικών ουσιών καλεί τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας, δίνοντας στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα, τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και τα κατά τόπους Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Όπως γίνεται κατανοητό, μια σειρά από εγκεκριμένες δραστικές ουσίες που ενδείκνυνται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης απειλητικών εντόμων για τους ελαιώνες οφείλουν οι παραγωγοί να εφαρμόζουν κατά γράμμα, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες οδηγίες, από την 1η Μαρτίου και μετά.
Σε αυτήν την κατηγορία των απειλητικών εντόμων περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως τα ξυλοφάγα έντομα, το λεκάνιο, τα ακάρεα, η καλόκορη, η πολλίνια, η βαμβακάδα, η μαργαρόνια, η μυτηλόμορφη ψώρα, ο δάκος, ο πυρηνοτρήτης και ο ρυγχίτης.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, «τα σκευάσματα που προορίζονται για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων παθογόνων στοιχείων διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες: Κάποια εφαρμόζονται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση ενός μολυσματικού παράγοντα, ενώ άλλα είναι κατάλληλα για την παράλληλη αντιμετώπιση αρκετών επιπλέον, μερικά είναι βιολογικού τύπου και συνεπώς πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Ένα παράδειγμα έγκυρης ουσίας με πολύπλευρη δράση είναι το «Δελταμεθρίν», το οποίο, πέρα από την αντιμετώπιση του δάκου, δρα επίσης κατά του πυρηνοτρήτη, του λεκανίου, της μαργαρόνιας και της βαμβακάδας. Παρόμοια σύνθετη δράση έχει το «Λάμδα Συαλοθρίν», το οποίο συνιστάται για την καταπολέμηση του δάκου, του πυρηνοτρήτη, του λεκανίου, του ρυγχίτη, της καλοκόρης και των ξυλοφάγων εντόμων.
Επιπλέον, στη σχετική ενημέρωση αναφέρεται ότι οι δύο προαναφερθείσες ουσίες αλλά και οι υδρολυμένες πρωτεΐνες κυκλοφορούν σε σκευάσματα που σε συνδυασμό με τη μέθοδο ανάρτησης παγίδων στα ελαιόδεντρα επιτυγχάνουν τη μαζική προσέλκυση και θανάτωση του δάκου. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι αυτή η μέθοδος παγίδευσης του δάκου είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτεί ψεκασμούς, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις αφήνουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα ελαιόδεντρα.
Ως πρόσθετα παραδείγματα βιολογικών δραστικών ουσιών μπορούν να αναφερθούν ο βάκιλος Θουριγγίας και η «Μποβέρια Μπασάνα», τα οποία διατίθενται σε γεωπονικά καταστήματα. Το πρώτο είναι ένα βακτήριο το οποίο συναντάται στο έδαφος και αξιοποιείται ως οικολογικό φυσικό εντομοκτόνο, καθώς αποτελεί φυσικό εχθρό εντόμων όπως ο πυρηνοτρήτης. Το δεύτερο αποτελείται από ζωντανά σπόρια του ομώνυμου μύκητα, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου.
Τέλος, επισημαίνεται φυσικά ότι η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών με σύνεση, κατόπιν της ανάγνωσης των ετικετών συσκευασίας και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης».
Οδηγίες ΕΕ: «Με θρησκευτική ευλάβεια η εφαρμογή τους»
«Οι δραστικές ουσίες “Δελταμεθρίν”, “Λάμδα Συαλοθρίν” και υδρολυμένες πρωτεΐνες κυκλοφορούν και σε σκευάσματα που επιτυγχάνουν μαζική προσέλκυση και θανάτωση του δάκου με τη μέθοδο ανάρτησης παγίδων στα ελαιόδεντρα. Αυτή η μέθοδος μαζικής παγίδευσης του δάκου είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν πραγματοποιούνται ψεκασμοί και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων στις ελιές», αναφέρεται στην ενημέρωση που γίνεται για το δάκο.
Μιλώντας στη «ΝΚ», ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, έκανε λόγο για αποφάσεις που οφείλονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να τις ακολουθούν και να τις εφαρμόζουν με «θρησκευτική ευλάβεια».
«Η Ε.Ε. εφαρμόζει μια πολιτική, με στόχο την πιο “πράσινη γεωργία” στα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της οδηγίας, περιορίζονται δραστικές ουσίες οι οποίες είναι τα “όπλα” του παραγωγού ενάντια σε ασθένειες και εχθρούς εντομολογικούς. Στα πλαίσια αυτά, έχουν αποσυρθεί κάποια πάρα πολύ αποτελεσματικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την καλλιέργεια της ελιάς. Έχουν λοιπόν έτσι περιοριστεί τα “όπλα” του παραγωγού. Όμως φέτος, όπως και κάθε χρόνια, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα του υπουργείου στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, που ουσιαστικά ξεκινάει τώρα και οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Να τηρούν τις ετικέτες επακριβώς. Και βέβαια να τηρούν τους χρόνους προ της συγκομιδής, όταν θα φτάσουν στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου»…
Στο μεταξύ, η φετινή χρονιά για την Κρήτη αναμένεται ότι θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό, δεδομένων των καιρικών συνθηκών. Από τη μια δηλαδή ήδη τα βροχομετρικά στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά για την αναζωογόνηση της κρητικής ελαιοκομίας και από την άλλη, ο βαρύς χειμώνας με τις χιονοπτώσεις στο νησί εκτιμάται ότι σε έναν βαθμό θα έχει περιορίσει τον δακοπληθυσμό, καθώς και τον πληθυσμό άλλων επιβλαβών εντόμων, σε ελιά, αμπέλι και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Βέβαια, όπως γράφαμε και πρόσφατα, επειδή ο δάκος βρίσκεται μέσα στους καρπούς της ελιάς, είτε εκείνους που είναι πάνω στα δέντρα ακόμη, είτε στους πεσμένους κάτω στο έδαφος, στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και στα χιόνια, προστατεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του. Σίγουρα όμως, κάποια μείωση του δακοπληθυσμού θεωρείται δεδομένη. Το ποσοστό αυτής της μείωσης θα φανεί στο προσεχές διάστημα.https://www.neakriti.gr/