ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ:Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναφορικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις παραγωγής πλεονάσματος ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη Υδρογόνου με τη χρήση υπερ-ισχυρών Λέιζερ.

Πολύ σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει τα επόμενα χρόνια το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ (IPPL) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην έρευνα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με το ερευνητικό γίγνεσθαι της σύντηξης με χρήση ισχυρών λέιζερ.

Το παραπάνω αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Πρυτανικές Αρχές και η Διεύθυνση του Ινστιτούτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στις εγκαταστάσεις του στα Τρία Μοναστήρια στο Ρέθυμνο, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για την πολύ σημαντική πρόσφατη είδηση από τις εγκαταστάσεις του National Ignition Facility των ΗΠΑ που αφορά την παραγωγή πλεονάσματος ενέργειας από πυρηνική σύντηξη με ισχυρά λέιζερ.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, Καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ιστορική ανακάλυψη που ανακοίνωσε, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, η Υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Jennifer Granholm, σχετικά με την παραγωγή πλεονάσματος ενέργειας από πυρηνική σύντηξη Υδρογόνου με τη χρήση υπερ-ισχυρών Λέιζερ στην ερευνητική υποδομή National Ignition Facility (NIF) στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την εμπλοκή του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο παραπάνω ζήτημα, ο κος Ταταράκης ανέφερε: «Η Ευρώπη με την πρώτη φάση του προγράμματος HiPER (High Power Energy Research) δημιούργησε την επιστημονική βάση έρευνας για τη σύντηξη με Λέιζερ. Τώρα με το υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα HiPER+ αναπτύσσεται στην Ευρώπη ο οδικός χάρτης της έρευνας για σύντηξη με χρήση ισχυρών παλμών Λέιζερ μέσω μιας διαφορετικής αρχιτεκτονικής/μεθόδου σε σχέση με αυτή που ακολουθείται σήμερα στην NIF στις ΗΠΑ με στόχο τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Σε αυτή την ευρωπαϊκή προσπάθεια η Ελλάδα πρωτοστατεί εδώ και χρόνια μέσω του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ και του ελληνικού δικτύου που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Ινστιτούτο. Απαιτούνται ακόμα πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις για την επίτευξη ενέργειας σύντηξης σε βιομηχανική κλίμακα. Σε συνδυασμό όμως με τις αναμενόμενες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να υπάρξει πλέον μεγάλη ώθηση για την ταχεία πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση υπό το φως της ιστορικής ανακοίνωσης. Η Ελλάδα έχει τους επιστήμονες και την τεχνογνωσία για να πρωτοστατήσει σε αυτή την ενεργειακή επανάσταση. Απαιτείται η πολιτεία να λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις στήριξης της αντίστοιχης ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα.»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Ακύρωση εκδηλώσεων στη μνήμη των...

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού προχωρά σε αλλαγές...

Συνάντηση στο Ρέθυμνο για την ψηφιακή κάρτα...

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση...

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Ακύρωση εκδηλώσεων στη μνήμη των...

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού προχωρά σε αλλαγές...

Συνάντηση στο Ρέθυμνο για την ψηφιακή κάρτα...

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

«Όλα για τη Ζωή μας Vita»: Ψυχοσωματικά συμπτώματα και συμπεριφορές

Ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αυτά που προκύπτουν λόγω διαταραχής σε...

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Ακύρωση εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού προχωρά σε αλλαγές...

Συνάντηση στο Ρέθυμνο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση...

Εβδομάδα… «Τεμπών»: Ακραία πόλωση στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της μαύρης επετείου

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι τη δεύτερη επέτειο...