Ο πελάτης απλά επιλέγει την περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη. Έξι λεπτά αργότερα, το εκτυπωμένο φυτικό μπιφτέκι του καταφθάνει ζεστό στο τραπέζι.
Η ισραηλινή εταιρεία SavorEat λάνσαρε την Τρίτη σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης που «πλάθει» μπιφτέκια από φυτικά υποκατάστατα κρέατος και τα ψήνει επιτόπου.
Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί τρία φυσίγγια που περιέχουν λάδι, άμυλο πατάτας και πρωτεΐνη μπιζελιού και ρεβυθιού, εξήγησε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ραχέλι Βίσμαν.
Παρόμοιοι εκτυπωτές τροφίμων είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, όμως το σύστημα της SavorEat είναι το πρώτο που ψήνει το προϊόν μετά την παρασκευή του.
Η ζήτηση για υποκατάστατα κρέατος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και οι επενδύσεις σε εταιρείες των λεγόμενων εναλλακτικών πρωτεϊνών ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη μερίδα ανθρώπων που λέγονται flexitarian –άνθρωποι που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος» είπε η Βίσμαν.
Η SavorEat, η οποία είδε την τιμή της μετοχής της να ανεβαίνει κατά 11% με το λανσάρισμα της Τρίτης, αρχικά θα διαθέσει το σύστημα σε τοπική αλυσίδα μπέργκερ.
Έχει όμως συνάψει συμφωνία και με την αμερικανική Sodexo για τη διάθεση μπιφτεκιών για vegan σε αμερικανικά πανεπιστήμια.