Λόγω της ικανότητας του ιού να μεταδίδεται σε άτομα που δεν φαίνονται να νοσούν, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από τη γρίπη να ελεγχθεί, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν εκδηλώσουν συμπτώματα.
Αναπόφευκτο και πιο καταστροφικό το β’ κύμα του κοροναϊού το φθινόπωρο
Μετά το lockdown δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά του ιού στις χώρες, οι κυβερνήσεις σταδιακά τώρα αρχίζουν να άρουν τα μέτρα με προσεκτικές κινήσεις, και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά και στους πολίτες να επιστρέφουν στις δουλειές τους και να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να συνεχιστεί σε κύματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν και μετά το 2022 προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης, δηλαδή ο Μάρκ Λίπσιτς, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο διευθυντής του CIDRAP Μάικλ Όστερχολμ κι ο ιστορικός Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τουλέινι, Τζον Μπάρι.
«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου τα επόμενα δύο χρόνια», τονίζουν.
Στόχος είναι να υπάρξει εμβόλιο το συντομότερο δυνατό και να είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες ήδη από το τρέχον έτος, τονίζεται.
Ερευνητές και φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά την υφήλιο δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κοροναϊού, που ίσως είναι διαθέσιμα σε μικρές ποσότητες ενδεχομένως ακόμη και και φέτος.
Αν και δεν ήταν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά την επιδημία της γρίπης του 2009-2010 παρά μόνον μετά την κορύφωσή της στις ΗΠΑ, τα εμβόλια αυτά απέτρεψαν έως και ενάμιση εκατομμύρια κρούσματα και 500 θανάτους μόνον στην Αμερική, σύμφωνα με μια μελέτη.