Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας.
Νίκη στα σημεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που «πέρασε τον κάβο» στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Οι 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (+ ένας βουλευτής) έδωσαν άφεση… αμαρτιών καλύπτοντας τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου την ίδια ώρα που η κοινωνία βράζει και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών ζητούν Δικαιοσύνη. 141 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας.
Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε τα περί «ανθρώπινου λάθους» που συναντήθηκε με τα «διαχρονικά κενά του κράτους» και ανέλαβε την ευθύνη στη μνήμη όσων χάθηκαν να πει την «αλήθεια», όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται. «Δεν δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη» ισχυρίστηκε κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση».
Χειροκροτήματα από τα «γαλάζια» έδρανα στον πρωθυπουργό.
Ντρίπλα στην πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής
Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Κ.Ο. ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου για προκαταρκτική με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε μια ντρίπλα απαντώντας πως «αν κρίνετε ότι βαρύνεται με ανθρωποκτονία από δόλο να το τεκμηριώσετε και να πάμε».
Είπε πως «για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά».
Στήριξη σε Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, αρνήθηκε τα περί «μπαζώματος» στον τόπο του δυστυχήματος και απέρριψε τις ενδείξεις περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά ντοκουμέντα προκειμένου να κατασκευαστεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθος.
Υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του και τον πρώην υπουργό του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή και μάλιστα επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του κράτους δικαίου.
Ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής
Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στα ομαδικά «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως δεν δέχεται ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από τους άλλους, ενώ επανέλαβε πως «διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος» το βράδυ της τραγωδίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα.
«Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους»
«Θα έπρεπε να ντρέπεστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση «πείραξε» τους διαλόγους τη νύχτα της τραγωδίας.
«Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά;», τόνισε.
Στη συνέχεια, αφού χαρακτήρισε «βαθύτατα παραπλανητικό» το δημοσίευμα του Βήματος, σημείωσε: «Αλλοιώθηκαν λέει οι διάλογοι εκείνης της βραδιάς. Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να τις αλλάξει;».
«Εισάγατε στην προπαγάνδα σας ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μπάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, «δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε» ενώ για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης είπε πως η Δικαιοσύνη κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα και για «34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες».
Να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους μεγαλώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, στόχευσε κατευθείαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά χωρίς να βγάζει από το κάδρο τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Καταφέρθηκε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη και την αναφορά του σε «μπαζώματα» καλώντας να το θέσει «μπροστά στους γονείς των θυμάτων των Τεμπών» αλλά και κατά του τέως υπουργού Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή που «ήρθε κατώτερος των περιστάσεων χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη».
Ειδικά για τον τέως υπουργό, τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο» και τον κάλεσε να βγει να πει πως δεν τον καλύπτει η διάταξη για την ασυλία υπουργών. Σε αυτό το σημείο ζήτησε «να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθεί» καλώντας όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν.
«Ποιος σας ενημέρωσε τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας με παραποιημένα στοιχεία», ρώτησε τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στη «μονταζιέρα» και τα ηχητικά ντοκουμέντα που αλλοιώθηκαν. «Θέλουμε απαντήσεις», τόνισε.
Για την πρόταση δυσπιστίας ανέφερε πως κατατέθηκε «για να μάθει άφοβα η κοινωνία τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες σας».
Μεγαλώνοντας το κάδρο ο Σωκράτης Φάμελλο τόνισε πως «όλα δείχνουν έναν οργανωμένο μηχανισμό εντός του Μαξίμου που παραβιάζει το κράτος δικαίου».
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και εκεί γίνεται η τελική καταμέτρηση».
«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνηση σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε σε αυτή την κοινή υποβολή της πρότασης», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα». «Όχι δεν απολογούμαστε σε κανέναν, δίνουμε λογαριασμό μόνο στην κοινωνία και μόνο από αυτή παίρνουμε εντολές, όχι σε υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που απολογούνται μόνο σε συμφέροντα», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνει μία αμερόληπτη έρευνα για όλα τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. «Δεν αρκεί να είναι αποδιοπομπαίος τράγος ο κ. Καραμανλής αλλά πρέπει να απολογηθεί και ο πρωθυπουργός», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας είπε πως «είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ».
Εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει. Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ’ ό,τι έχετε σχεδιάσει».
Ο κ. Ανδρουλάκης κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης να μην αποδοθούν ευθύνες για τη τραγωδία των Τεμπών παρατηρώντας πώς «όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος είπε ότι «κάποια νοσηρά μυαλά είχαν άλλη προτεραιότητα: έβαζαν σε εφαρμογή το έγκλημα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης προ των εθνικών εκλογών».
Επικαλέστηκε ακόμη το δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο «…από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας, πριν ακόμα παραλάβει τις συνομιλίες η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις είχαν επεξεργαστεί και τις είχαν διοχετεύσει σε φιλικό σας μέσο ενημέρωσης το οποίο δημοσίευσε αυτούσιο ό,τι του δώσατε».
Έθεσε μάλιστα και κομβικής σημασίας ερωτήματα. «Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Ποιος τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να τις δημοσιεύσει;» ρώτησε διαμηνύοντας: «Δεν θα κρύψετε την αλήθεια πίσω από τη χυδαία προπαγάνδα σας».
Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτό που έχω να σας πω κλείνοντας είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και την πολιτική. Και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Η σταθερότητα την οποία υποκριτικά επικαλείστε, δεν έρχεται με το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν θα κλονιστούμε από τους χαρακτηρισμούς σας, από τον παρασκηνιακό πόλεμο και τις δολοφονίες χαρακτήρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Η κυβέρνηση «είναι υπόλογη για τη σκαδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας
Για κρίση της δημοκρατίας, για την οποία φέρει σημαντική ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε αρχικά πως συμπληρώνεται φέτος 50 χρόνια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και είναι ώρα απολογισμού.
«Να υπεραπιστούμε τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, αλλά και να ομολογήσουμε το προφανές: ότι σήμερα βιώνουμε μια κρίση της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε.
Όπως σημείωσε, «ξέρουμε ότι σήμερα η δημοκρατία δεν απειλείται ούτε από σκοτεινούς πραξικοπηματίες, ούτε από σχέδια βίας και νοθείας, αλλά από την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει τους πολίτες ότι η δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση, μια συνήλκη που εγγυάται τα δικαιώματα, που οι κανόνες ισχύουν για όλους όσο ισχυροί και να είναι, που η πολιτεία, η κυβέρνηση και οι θεσμοί λογοδοτούν».
«Για αυτή την κρίση της δημοκρατίας, η κυβέρνηση της δεξιάς, η σημερινή έχει σημαντική ευθύνη, καθώς πορεύθηκε με αλλαζονεία και έπαρση», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, προσθέτοντας πως «έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή συνθήκη, όπου η χώρα μας εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό χάρτη ταυτισμένη με συγκάλυψη, παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, παραβίαση του συντάγματος, καταρράκωση του κράτους δικαίου».
Και βεβαίως, υπογράμμισε, «είναι υπόλογη για τη σκαδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων στο έγκλημα των Τεμπών».
Για να σημειώσει χαρακτηριστικά, προκαλώντας τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» στελεχών: «Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πρέπει να πέσει, για να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής στη δημοκρατία μας».
Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης μετά την τραγωδία των Τεμπών και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός πως τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, κάποιος ή κάποιοι έκαναν «κοπτοραπτική» με τις συνομιλίες του σταθμάρχη, προκειμένου να ενισχυθεί η εκδοχή τού «ανθρώπινου λάθους».
Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ανατριχιαστική» τη φράση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ότι «όσοι μιλάνε για το μπάζωμα είναι για τα μπάζα» και ζήτησε την άμεση παραίτησή του.
Ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή και μίλησε για «εξεταστική παρωδία».
Τα σχόλια είναι κλειστά.