Οι προβλέψεις για ακροδεξιά πλειοψηφία διαψεύστηκαν, αλλά παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας.
Με κομμένη την ανάσα περίμεναν οι Γάλλοι το βράδυ της Κυριακής (7/7) τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βουλευτικές εκλογές.
Στην Place de la République της Λυών, την ώρα που έκλειναν οι τελευταίες κάλπες των πιο σημαντικών εκλογών της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να μάθουν τα exit polls και αργότερα τα πρώτα αποτελέσματα.
Λίγο μετά τις 20:00, ο Φλοράν Μαρτίνς άρχισε να τρέχει και να φωνάζει «κερδίσαμε». Γύρω του ο κόσμος ξέσπασε σε επευφημίες και θερμά χειροκροτήματα. «Η Αριστερά νίκησε!», έλεγε ξανά και ξανά ο 23χρονος.
Σύμφωνα με ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, ο συνασπισμός του προεδρικού κόμματος Renaissance και των κεντροδεξιών συμμάχων του αναμένεται να καταλάβει από 150 ως 180 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, πίσω από τη συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς (171 ως 187).
Αλλά, πάνω απ’ όλα, μπροστά από την άκρα δεξιά, το κόμμα Rassemblement national της Μαρίν Λεπέν, που για καιρό φερόταν να είναι φαβορί, όμως εντέλει ήρθε τρίτο, χάρη στο «δημοκρατικό μέτωπο» που συγκροτήθηκε ανάμεσα στους δυο γύρους.
Σε κάθε περίπτωση, το στρατόπεδο των μακρονιστών, το οποίο διέθετε σχετική πλειοψηφία 250 εδρών στη γαλλική εθνική αντιπροσωπεία, υπέστη μείωση της ισχύος του. Κι ο αρχηγός του, ο οποίος απολάμβανε αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2017 εξουσία στην πράξη αναμφισβήτητη, απώλεσε την αύρα του.
«Τώρα είμαστε τόσο ανακουφισμένοι. Πριν ήμασταν τόσο φοβισμένοι», περιέγραψε η 69χρονη Βερονίκ Λεπόρτ στον Guardian.
Το συναίσθημα της ανακούφισης κυριάρχησε σε όλη τη Γαλλία. Στο Παρίσι, κραυγές χαράς ακούστηκαν στην πλατεία République, ενώ άγνωστοι άρχισαν να αγκαλιάζονται μεταξύ τους.
Αγκαλιές, χειροκροτήματα και κραυγές χαράς μετά την ανακοίνωση των exit polls
Οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν παταγωδώς
Κατά την προεκλογική περίοδο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα έβγαινε πρώτος και θα ήταν κυρίαρχη δύναμη στην εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, οι κάλπες επιφύλασσαν την απόλυτη ανατροπή.
«Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη για όλους. Και για τους δεξιούς και για τους αριστερούς», δήλωσε ο 52χρονος Τσαρλς Ντομινιόζ, επί μακρόν μέλος του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI).
Ορισμένοι, πάντως, στάθηκαν στο ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός ενισχύθηκε σε αυτές τις εκλογές και κάλεσαν τον Μακρόν να παραιτηθεί.
«Αν έχει λίγο θάρρος και ειλικρίνεια, νομίζω ότι θα πρέπει να παραιτηθεί, γιατί τελικά συμμετείχε στην άνοδο της ακροδεξιάς», δήλωσαν.
Τα αποτελέσματα των εκλογών οφείλονται κατά ένα μέρος και στη συντονισμένη, επί εβδομάδες, προσπάθεια να μπει «φρένο» στον Εθνικό Συναγερμό, η οποία ξεκίνησε μετά τη συντριπτική νίκη του στις ευρωεκλογές και εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν μια παρατεταμένη περίοδο παράλυσης της πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης
Από το Μονπελιέ μέχρι τη Μασσαλία, οι άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία προσπάθησαν να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.
Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ενιαίο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» για να εμποδίσουν το RN να αποκτήσει την απόλυτοι πλειοψηφία. Και η στρατηγική τους πέτυχε…
«Είμαστε χαρούμενοι γιατί δεν μας αρέσει ο ρατσισμός. Το RN δεν μίλησε για μισθούς, συνταξιοδότηση, συντάξεις. Το μόνο για το οποίο μιλούσαν ήταν οι ξένοι και το Ισλάμ», τόνισε ο Αλί.
Τεταμένο το προεκλογικό κλίμα
Πράγματι, το προεκλογικό κλίμα ήταν τεταμένο. Ο Εθνικός Συναγερμός υποσχέθηκε να αποκλείσει τους διπλούς υπηκόους από ορισμένες θέσεις εργασίας, να καταργήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς και να εργαστεί για την απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.
«Η Γαλλία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δεν ξέρουμε αν θα πηδήξουμε», διαπίστωσε ο κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλουκσμάν.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν μια παρατεταμένη περίοδο παράλυσης της πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα τέλη Ιουλίου και καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να παλεύει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα είναι περίπλοκο», δήλωσε ένας 29χρονος Γάλλος. Και συμπλήρωσε: «Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για αύριο. Γιατί η Αριστερά δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και θα δούμε αν θα ενώσει τις δυνάμεις της με τους κεντρώους του Μακρόν. Αλλά σήμερα είναι μια καλή μέρα».