Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστημίων Κρήτης της ΚΝΕ
Εκδρομή της ΚΝΕ στα Ανώγεια: Νεανικό μήνυμα τιμής και συνέχειας των αγώνων του λαού μας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοέμβρη η εκδρομή των Οργανώσεων Πανεπιστημίων Κρήτης της ΚΝΕ στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων, το οποίο αποτέλεσε πυρήνα του αντάρτικου αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Η εκδρομή οργανώθηκε με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.
Το Σάββατο το πρωί το χωριό κατακλείστηκε από φοιτητές των Πανεπιστημίων της Κρήτης. Στην αρχή της ημερίσιας εκδρομής, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είχαν χρόνο για καφέ και χαλάρωση σε παραδοσιακά καφενεία του χωριού, καθώς και περιήγηση στα όμορφα σοκάκια.
Έπειτα, σε κλίμα αγωνιστικού ενθουσιασμού, σχημάτισαν πορεία και δίνοντας ζωντάνια στο χωριό με τα συνθήματά τους, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία Αρμί, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η Ιστορία μας διδάσκει: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, να τσακίσει το φασισμό, να ανοίξει το δρόμο για τις δικές του ανάγκες!». Στη διάρκεια της πορείας ξεχώρισαν τα συνθήματα «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ» και «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».
Πριν την κεντρική ομιλία, τους νέους καλωσόρισαν στο χωριό ο Βασίλης Φασουλάς, γραμματέας της ΚΟΒ Ανωγείων του ΚΚΕ, καθώς και ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στα τρία ολοκαυτώματα του χωριού. Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πήρε η ΚΝΕ και στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής για τους πεσόντες στη μάχη κατά του φασισμού.
Την κεντρική ομιλία, για τα συμπεράσματα που κατέληξε συλλογικά το Κόμμα στο Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος από την κρίσιμη περίοδο 1940 – 1944, πραγματοποίησε ο Μάριος Ταβερνάρης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, καθώς και ο σύντροφος Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, προς τιμήν των πεσόντων των τριών ολοκαυτωμάτων του χωριού από τους ναζί.
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, με εκδόσεις που αφορούσαν την πάλη ενάντια στο φασισμό, όπως το «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», καθώς και χρήσιμες εκδόσεις για την πάλη στο σήμερα, όπως η πρόσφατη έκδοση «Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου».
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι εκδρομείς μετακινήθηκαν σε τοπικό μιτάτο στο βουνό, όπου υπήρχε φαγητό και ποτό. Σε ένα καταπράσινο τοπίο, οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν, να συζητήσουν. Από εκείνες τις στιγμές χαλάρωσης δεν έλειψαν βέβαια το τραγούδι και ο χορός, ιδιαίτερα αντάρτικων τραγουδιών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.