Η συζήτηση περί δραχμής, περί καλών και κακών συνεργασιών κλπ, είναι δυστυχώς δείγματα πολιτικής ελαφρότητας και φτώχειας πολιτικών επιχειρημάτων.
Η πιο άκαιρη, άκυρη, άσκοπη και ταυτόχρονα δίχως καμία λογική είναι η συζήτηση για συνεργασίες κομμάτων μετά τις εκλογές το 2027. Καλή χρονιά είπαμε; (2025!).
Αυτή η συζήτηση, που μάλλον υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών γίνεται, ανοιχτά, και όχι σε παρασκηνιακό – παραπολιτικό επίπεδο.
Τα κόμματα απαντούν με στόμφο και η κυβέρνηση μάλιστα αναβάθμισε αυτή τη σύγκρουση μιλώντας για κόμματα της δραχμής.
Εμμέσως πλην σαφώς συζητάμε ότι μία μελλοντική συνεργασία κομμάτων της κεντροαριστεράς (που δεν έχει καμία πραγματική βάση στο παρόν) θα σημαίνει και συνεργασία των κομμάτων της δραχμής.
Το άλμα αυτό σκέψης τόσο από την ΝΔ για τα κόμματα της δραχμής, όσο και από το ΠΑΣΟΚ που μιλά για συνεργασίες ξαφνικά και χωρίς αφορμή προφανώς χρειάζεται επεξήγηση.
Αυτό που επίσης δεν απαντάται είναι γιατί οι συνεργασίες κομμάτων παρουσιάζονται στο πολιτικό δημόσιο διάλογο ως ταμπού;
Ειδικά αν είναι σε ένα χώρο από το κέντρο και πιο αριστερά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κατακερματιστεί.
Το κεφάλαιο της δραχμής είναι ένα κομμάτι της ιστορίας το οποίο η Ελλάδα έχει αφήσει πολλά χρόνια πίσω και είναι άδικο να επανέρχεται μετά από όσα πέρασε η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ειδικά όταν οι Μνημονιακές δεσμεύσεις (με τρόικα, ΔΝΤ) ανάγκασαν τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν από ανάγκη για το σχηματισμό κυβερνήσεων.
Η συζήτηση αυτή δεν συμφέρει καθόλου τα κόμματα, διότι είναι μία έμμεση παραδοχή ενοχής. Ενοχής, ότι μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες μόνον για να μην πέσουν οι κυβερνήσεις ή για την εξυπηρέτηση ενός αναγκαστικού σχεδίου ή μίας κρίση. Όχι να οδηγηθούν τα κόμματα σε συνεργασίες υπέρ μίας εθνικής ευημερίας.
Η συζήτηση περί δραχμής, περί καλών και κακών συνεργασιών κλπ είναι δυστυχώς δείγματα ότι η πολιτική συζήτηση από πλευράς των πολιτικών γίνεται με σκοπούς αντιπερισπασμού και για να μην φανεί η πολιτική ελαφρότητα και η πολιτικη φτώχεια των επιχειρημάτων.
Ουδείς μπορεί να ξεχάσει τη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ κλπ. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον διασπασμένος και η Νέα Αριστερά προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε κόμματα των Μνημονίων.
Την ίδια ώρα, οι έξι στους 10 (57%) δηλώνει «μάλλον απαισιόδοξο/απαισιόδοξο» για την πορεία της χώρας τη νέα χρονιά, ενώ το 41% δηλώνει «αισιόδοξο/μάλλον αισιόδοξο» (Opinion Poll).