Ο Ειρηναίος διακρίθηκε για τις κοινωνικές ευαισθησίες του και την εργατικότητά του, την εκκλησιαστική δράση του, τη θεολογική και φιλοσοφική μόρφωσή του, το συγγραφικό έργο του
Στις 10 Νοεμβρίου 1911 γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος Γαλανάκης, ένας σπουδαίος ιεράρχης, μια από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες της Κρήτης κατά τον 20ό αιώνα.
Ο κατά κόσμον Μιχαήλ Γαλανάκης ήταν ένα από τα δώδεκα παιδιά της αγροτικής οικογένειας του Γεωργίου Γαλανάκη και της Σοφίας Μαριακάκη.
Αφού τελείωσε το δημοτικό στη γενέτειρά του και έλαβε το ενδεικτικό της Β’ τάξεως του Γυμνασίου Βάμου, φοίτησε στο ιεροδιδασκαλείο της μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, στο Ακρωτήρι Χανίων.
Το 1933, ύστερα από εξετάσεις, ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπου φοίτησε μέχρι το πέρας των σπουδών του, το 1937.
Ακολούθως, επί μία δεκαετία, υπηρέτησε ως καθηγητής σε διάφορα γυμνάσια των Χανίων, ενώ συγχρόνως ανέπτυξε αξιόλογη θρησκευτική και κοινωνική δράση στο πλευρό τού τότε επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελου Ξηρουχάκη.
Το 1943, εξαιτίας επαναστατικού κηρύγματός του στο μητροπολιτικό ναό των Χανίων αλλά και της εν γένει πατριωτικής δράσης του, συνελήφθη από τις γερμανικές κατοχικές αρχές, οδηγήθηκε στις φυλακές της Αγιάς και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η εκτέλεσή του αποτράπηκε χάρη στη δυναμική παρέμβαση του επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελου Ξηρουχάκη, καθώς και διαφόρων θρησκευτικών και φιλανθρωπικών σωματείων των Χανίων.
Το 1946 εκάρη μοναχός, χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος, λαμβάνοντας το όνομα Ειρηναίος. Πολύ σύντομα ανέλαβε τα καθήκοντα του υποδιευθυντή της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, όπου δίδαξε θεολογικά μαθήματα έως το 1957, όταν εξελέγη επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Ενδιαμέσως, την περίοδο 1950-1952, πραγματοποίησε ως υπότροφος μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές στη Γαλλία (Πανεπιστήμια Παρισίων και Λίλλης), ενώ το 1956 μετέβη στη Φραγκφούρτη προς συνέχιση των σπουδών του.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1957 ο Ειρηναίος χειροτονήθηκε επίσκοπος, ενώ η ενθρόνισή του ως νέου επισκόπου Κισάμου και Σελίνου πραγματοποιήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων, στις 22 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Επισκοπή Κισάμου και Σελίνου, ο Ειρηναίος επέδειξε αξιοθαύμαστη εκκλησιαστική και κοινωνική δραστηριότητα, ιδρύοντας πολλά πνευματικά και κοινωφελή ιδρύματα (οικοτροφεία αρρένων και θηλέων κ.λπ.). Εξάλλου, ο Ειρηναίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανθρώπων της περιοχής του, καθώς και για τη διατήρηση της μουσικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων του τόπου του.
Το 1965 ο Ειρηναίος ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, η οποία εγκαινιάστηκε επισήμως τον Οκτώβριο του 1968 και λειτουργεί έκτοτε ως ένα ανοιχτό εργαστήρι διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία.
Το 1972 ο Ειρηναίος εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μητροπολίτης Γερμανίας. Εγκαταστάθηκε στη Βόννη, όπου ανέπτυξε αξιόλογη εκκλησιαστική και κοινωνική δράση, προς όφελος τόσο των ελλήνων μεταναστών όσο και ολόκληρου του γερμανικού λαού.
Το 1981 ο Ειρηναίος επέστρεψε στην Κρήτη και ανέλαβε εκ νέου αρχιερατικά καθήκοντα στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στη δεύτερη αρχιερατεία του, η οποία αποτέλεσε φυσική συνέχεια της πρώτης, ο Ειρηναίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης.
Τον Ιούνιο του 2005, σε ηλικία 94 ετών, ο Ειρηναίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του μητροπολίτη λόγω της προβεβηκυίας ηλικίας του.
Στις 23 Αυγούστου 2005, ημέρα των ονομαστηρίων του, ο Ειρηναίος αποχαιρέτησε συγκινημένος τον κλήρο και το λαό της αγαπημένης του μητρόπολης και αποσύρθηκε προς περισυλλογή και μελέτη πλησίον των οικείων του.
Ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος Γαλανάκης εκοιμήθη εν Κυρίω την 30ή Απριλίου 2013, Μεγάλη Τρίτη, σε ηλικία 102 ετών.
Ο Ειρηναίος διακρίθηκε για τις κοινωνικές ευαισθησίες του και την εργατικότητά του, την εκκλησιαστική δράση του, τη θεολογική και φιλοσοφική μόρφωσή του, το συγγραφικό έργο του, ενώ αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τους πιστούς ως καλός ποιμήν, ως αγνός άνθρωπος και πατριώτης.https://www.in.gr/author/ster/