Έφυγε για να επιστρέψει το Oruc Reis; – Διπλή γλώσσα από Άγκυρα, συνέπεια ζητά η Αθήνα
Έφυγε για να επιστρέψει το Oruc Reis; – Διπλή γλώσσα από Άγκυρα, συνέπεια ζητά η Αθήνα
Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιμένοντας και άλλα βήματα από την Άγκυρα, εκτός της απομάκρυνσης του Oruc Reis, τα οποία θα δείξουν πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μετά από ένα μήνα περιπλάνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, αγκυροβόλησε την Κυριακή στην Αττάλεια, ωστόσο δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες ώρες προκειμένου η Άγκυρα, να αρχίσει πάλι τα επικοινωνιακά παιχνίδια, με τον υπουργό Άμυνας Ακάρ, να διαμηνύει ότι η απόσυρση του πλοίου ήταν προγραμματισμένη δραστηριότητα και ότι στο πλαίσιο των σχεδιασμών θα γίνονται κινήσεις μπρος και πίσω, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, να ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.
Επί τοις ουσίας, η Τουρκία άφησε να ολοκληρωθεί η τελευταία, μιας σειράς NAVTEX που είχε εκδώσει για παράνομες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και απλώς φρόντισε, υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα αλλά και προφανώς ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 -25 Σεπτεμβρίου, να μην ανανεώσει και επεκτείνει χρονικά και γεωγραφικά τις έρευνες του Oruc Reis.
Επιχειρεί μάλιστα να εμφανίσει ως κίνηση καλής θέλησης την ενέργεια αυτή, σπεύδοντας να ζητήσει ανταλλάγματα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Ακάρ ο οποίος είπε: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα, αν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και απαιτήσεις μας. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. Περιμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας (Oruc Reis) προκειμένου να ξεκινήσουμε διάλογο».
Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Άγκυρα να παίζει το τελευταίο της διπλωματικό «χαρτί» ενόψει της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να γλιτώσει μία σειρά από κυρώσεις τις οποίες έχει προαναγγείλει η ΕΕ.
Η ελληνική διπλωματία παραμένει επιφυλακτική για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, καθώς – όπως τονίζεται από ειδικούς – δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα προσωρινό πάγωμα των προκλητικών κινήσεων και μετά να επανέλθουν.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες»
Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η τουρκική ηγεσία έσπευσε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι μόνο η απόσυρση του Oruc Reis δεν αρκεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, χαρακτήρισε «προγραμματισμένη δραστηριότητα» την απόσυρση του πλοίου, λέγοντας ότι στο πλαίσιο των σχεδιασμών θα γίνονται κινήσεις «μπρος και πίσω».
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολού» από το Κας με φόντο το Καστελλόριζο, ο Ακάρ, είπε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο των σχεδιασμών μας, θα υπάρξουν κινήσεις μπρος και πίσω. Δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί» είπε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια σχεδιασμένη δραστηριότητα».
Ο Ακάρ, υποστήριξε ότι υπάρχουν νησιά των οποίων δεν έχει δοθεί η κυριαρχία στην Ελλάδα με συμφωνίες, κατηγορώντας την χώρα μας ότι ερμηνεύει τα πάντα με βάση τα δικά της συμφέροντα και ότι συμπεριφέρεται εγωιστικά. “Πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριαρχίας μέσω των συμφωνιών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας πρέπει να αναγνωριστούν”, υποστήριξε.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ελλάδα εξόπλισε κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών 18 νησιά, προσθέτοντας ότι αυτά αυξάνουν την ένταση και καταστρέφουν τον αμοιβαίο διάλογο. “Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αφήσει στην άκρη τις εντάσεις, τις προκλητικές συμπεριφορές που κλιμακώνουν την ένταση”, ανέφερε και για άλλη μια φορά έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, την ώρα που στο ακριτικό νησί βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην επίσκεψη της ΠτΔ στο νησί ανέφερε πως η Τουρκία είναι ενοχλημένη και θεωρεί πρόκληση τους εορτασμούς στο συγκεκριμένο νησί «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, υποστήριξε ότι το Oruc Reis, επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για ανεφοδιασμό και συντήρηση και πως έχουν συγκεντρωθεί σεισμικά δεδομένα από την περιοχή.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε σε tweet του ότι οι έρευνες του Oruc Reis, που ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου, «έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».
Διεμήνυσε δε, πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις εργασίες του.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο».
«Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις»
Στη θέση της Τουρκίας, δηλαδή ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο, χωρίς όμως καμία προϋπόθεση επανέλαβε σήμερα η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως «αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν».
Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα, αν πιστεύει ότι έχει δίκιο και οι διεκδικήσεις της είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, να έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «με χάρτες, συμφωνίες και παραδείγματα».
Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο
Το επόμενο δεκαήμερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θεωρείται κρίσιμο και αποκαλυπτικό ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, αποτιμώντας ως θετικό βήμα από πλευράς Άγκυρας να αποσύρει το Orus Reis, τονίζοντας όμως πως για να αποφύγει η γειτονική χώρα την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής, οι κινήσεις της θα πρέπει να έχουν συνέχεια και συνέπεια.
Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη εξάλλου, φρόντισε να υπενθυμίσει στη γειτονική χώρα, ότι οι κυρώσεις είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει στο τραπέζι κι εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, αν και η Αθήνα, όπως είπε, δεν θα ήθελε να φτάσει στο σημείο ν’ απαιτήσει την επιβολή τους.
«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ως προς το διάλογο και το περιεχόμενό του, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι ο διάλογος δεν μπορεί να περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που η ελληνική πλευρά θεωρεί ως τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση δηλαδή των θαλασσίων ζωνών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.