Για απαράδεκτες μεθοδεύσεις εις βάρος των δανειοληπτών, μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού, κάνει λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, αναφερόμενη στο άνοιγμα ορισμένων υπηρεσιών των Δικαστηρίων της χώρας.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο – καταγγελία, «τα δικαστήρια ανοίγουν άρον άρον στις 27 Απριλίου, προφανώς για να αρχίσουν πάλι οι πλειστηριασμοί και oι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων».
Σύμφωνα με την καταγγελία της κας Μελάκη, η Πολιτεία ανοίγει αυτές τις δικαστικές διαδικασίες, επιτρέποντας τις προσημειώσεις είτε συναινετικές είτε αναγκαστικές, διαδικασίες που θα γίνονται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων, (δηλ. οι δανειολήπτες δεν επιτρέπεται να παρίστανται και η ζημιά θα γίνεται ερήμην τους).
«Θεωρείται απαράδεκτη, η κίνηση αυτή της οργανωμένης Πολιτείας που μελετά και φτιάχνει νόμους, για ένα μόνο φορέα συμφερόντων των λίγων», αναφέρει η κα. Μελάκη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κίνηση είναι «άδικη, μονομερή και αψυχολόγητη».
Αναλυτικά το κείμενο – καταγγελία:
«Καταγγέλλουμε και Θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις, γιατί ανοίγουν άρον άρον στις 27 Απριλίου τα δικαστήρια, προφανώς για να αρχίσουν πάλι οι πλειστηριασμοί και oι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, φτωχοποιημένων, από την 10χρονη οικονομική κρίση.της Χώρας.
Επειδή η υγεία, είναι το υπέρτατο αγαθό,πράγμα που το παραδέχεται και το διατυμπανίζει η Κυβέρνηση, και η χρονική σειρά των κινήσεων επαναφοράς στην κανονικότητα, είναι εκείνη που την εξασφαλίζει, με απόφαση των Υγειονομικών Αρχών, δεν νομίζουμε ότι το άνοιγμα των δικαστηρίων, με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στις περιουσίες των Ελλήνων δανειοληπτών,στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και με τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων.που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων, στα Πρωτοδικεία ,είναι στην σωστή κατεύθυνση.
Φαίνεται ξεκάθαρα και είναι ωμότητα, σε ένα Κράτος Δικαίου, να φαίνεται ξεκάθαρα, ότι τα συμφέροντα των τραπεζών προηγούνται τα της υγείας των πολιτών, γιατί οι ημερομηνίες.των διαταγών πληρωμής πιέζουν τα επόμενα βήματα εκτελεστότητας αυτών ,για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των πλειστηριασμών, χάνοντας την ευκαιρία «αρπαγής» της περιουσίας των πολιτών, σε καιρό βαριάς Υγειονομικής κρίσης (πανδημίας).
Γιατί η τόση βιασύνη επαναλειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των Ειρηνοδικείων;
Σε μια πολιτεία δικαίου, είναι άκομψο, ενώ ο οφειλέτης είναι κλεισμένος στο σπίτι του λόγω κορωνοϊού, να πιέζεται να το παραδώσει, και μάλιστα με την πολιτεία συνεργάτη αυτής της πίεσης, αφού ανοίγει αυτές τις δικαστικές διαδικασίες, επιτρέποντας τις προσημειώσεις είτε συναινετικές είτε αναγκαστικές , διαδικασίες που θα γίνονται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων, (δηλ. οι δανειολήπτες δεν επιτρέπεται να παρίστανται και η ζημιά θα γίνεται ερήμην τους).
Το θέμα είναι άκομψο και η στιγμή που γίνεται την καθιστά ακόμα σημαντική
Θεωρείται απαράδεκτη, η κίνηση αυτή της οργανωμένης Πολιτείας που μελετά και φτιάχνει νόμους, για ένα μόνο φορέα συμφερόντων των λίγων, των «τραπεζοανθρώπων», και όχι της πλειοψηφίας που είναι ο λαός,που διατάσσεται να φυλαχτεί από την Πανδημία του κορωνοϊού και από το άλλη να χάνει το σπίτι του, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, διότι οι τράπεζες έχουν πάρει περίπου 7 στα 10 σπίτια, σε πλειστηριασμούς και δεν έχουν προλάβει να γίνουν μέχρι τώρα οι μεταβιβάσεις
Τέλος ,η κίνηση αυτή από μεριάς Πολιτείας.,να ανοίξει κάποιες λειτουργίες των Δικαστηρίων, εν μέσω κορωνοϊού, για να προλάβουν οι δανειστές των Ελλήνων πολιτών, να μην χάσουν προθεσμίες, προκείμενου να πλειστηριάσουν το σπίτι του υπερχρεωμένου νοικοκυριού, θεωρείται άδικο, μονομερή και αψυχολόγητο, και καλείται να πάρει μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας που βάσει του ν.4605/2019 λήγει στις 30-4-2020».