Σύµφωνα µε τη µελέτη της ΓΣΕΒΕΕ που έχει γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση κατά τη διαδικασία της συζήτησης για το ύψος του κατώτατου µισθού, «ως προς τις εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για το επόµενο διάστηµα η κατάσταση προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνη.
Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιµούν πως δεν θα µπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόµενο διάστηµα παρουσιάζουν σηµαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση µε την αντίστοιχη εξαµηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020».
Για να καταλάβουµε πού βρίσκεται ο κλάδος µε βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ περίπου µία στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσε ότι δεν θα µπορέσει να ανταποκριθεί σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ), φορολογικές υποχρεώσεις (30,1%) και υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%).
Αντίστοιχα το 25% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει δηλώσει ότι δεν θα µπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς προµηθευτές (26,6%), στις υποχρεώσεις για λογαριασµούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασµούς (25,1%).
Από την άλλη, σχεδόν µία στις δύο (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα µπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόµενο διάστηµα.
Η πλειονότητα των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων αντιµετωπίζει σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, ναρκοθετώντας τις προοπτικές τους για το µέλλον. Είναι µάλιστα τόσο υψηλά τα ποσοστά των επιχειρήσεων που αντιµετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες που φαίνεται ότι πλέον και υγιείς µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα βιωσιµότητας.
Είναι γεγονός και έχει αποτυπωθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ και βέβαια είναι εις γνώση της κυβέρνησης ότι:
• Τέσσερις στις δέκα (38,2%) µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόµενη διακοπή της δραστηριότητάς τους κατά το επόµενο διάστηµα.
• Το 53,6% των επιχειρήσεων περιµένει µείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% µείωση της ζήτησης, το 54,6% µείωση των παραγγελιών, το 56,7% µείωση της ρευστότητας, ενώ µόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.
• Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (79,8%) δήλωσαν πως η οικονοµική κατάστασή τους επιδεινώθηκε, έναντι µόλις 4,2% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,9% που δήλωσε πως παρέµεινε αµετάβλητη.
• Επτά στις δέκα επιχειρήσεις (70,7%) δήλωσαν ότι µειώθηκε ο τζίρος τους έναντι µόλις 11,1% που δήλωσε πως αυξήθηκε και του 16,9% που δήλωσε ότι παρέµεινε αµετάβλητος.
Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον ο Κυρ. Μητσοτάκης στέλνει τον λογαριασµό της ανικανότητας της κυβέρνησής του να πείσει τους πολίτες να εµβολιαστούν στον κλάδο της εστίασης, χωρίς µάλιστα να έχει ανακοινωθεί κάποιο µέτρο προστασίας.
Αλλωστε, όπως έχει πει ο καθ’ ύλην αρµόδιος υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης: το ταµείο είναι µείον και δεν µπορούν να δοθούν άλλα χρήµατα σε µέτρα στήριξης…
Τα σχόλια είναι κλειστά.