Μάχη με το χρόνο και υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζονται, δίνουν οι διασώστες στην Τουρκία. Την ώρα που μεγαλώνει ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων -έχουν ανασυρθεί 29 νεκροί-, αυξάνεται και ο αριθμός των διασωθέντων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την τουρκική κυβέρνηση, 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.400 έχουν τραυματιστεί από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την Ελαζίγκ και την Μαλάτια το βράδυ της Παρασκευής.
Εν μέσω ισχυρών μετασεισμών που καταγράφονται από την πρώτη στιγμή μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου -έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 500 μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να κυμαίνονται μεταξύ 5,1 και 5,4 Ρίχτερ- οι διασώστες συνεχίζουν χωρίς διακοπή την επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Ήδη έχουν απεγκλωβιστεί 44 άνθρωποι και οι προσπάθειες συνεχίζονται για τουλάχιστον 22 ακόμη.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου οι διασώστες έχουν επικοινωνία με δύο άτομα που βρίσκονται θαμμένα στα χαλάσματα κτιρίου. Εκεί έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης.
Την ίδια ώρα, ένα θαύμα σημειώθηκε: Ένα παιδάκι 2,5 ετών ανασύρθηκε ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού. Στο πλευρό του παιδιού αλλά σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η μητέρα του. Οι διασώστες προσπαθούν να την απεγκλωβίσουν.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της στην προστασία των σεισμόπληκτων. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει στήσει 5.000 σκηνές για να στεγαστούν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι. Περίπου 19 κτίρια έχουν καταρρεύσει και ακόμη 107 έχουν σοβαρές ζημιές.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Ο Μεχμέτ, ένας από τους διασωθέντες, που βρέθηκε μαζί με άλλους 5 στο ίδιο σπίτι που κατέρρευσε περιέγραψε τη στιγμή που βρέθηκε θαμμένος στα χαλάσματα.
«Αρχισαν να πέφτουν κομμάτια τσιμέντου πάνω μας. Προσπάθησα να φτάσω στην πόρτα, αλλά ξαφνικά βρέθηκα στο σκοτάδι. Όταν συνήλθα είδα τον φίλο μου να κλαίει δίπλα. Ήμασταν κάτω από τα συντρίμμια και δεν υπήρχε κανένας τρόπος να κινηθούμε. Το μόνο που μπορούσα να κουνήσω είναι ελάχιστα τον αριστερό μου βραχίονα και το δεξί μου πόδι. Με μεγάλη προσπάθεια έβγαλα το κινητό που από την τσέπη για να δω αν μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον».
Ο Αχμέτ Ουνάλ, ένας από τους τραυματίες περιγράφει την τρομακτική στιγμή που ξύπνησε από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Δεν ήξερε πού ήταν τα παιδιά του και παραπατώντας μέσα στο σκοτάδι, καθώς είχε διακοπεί το ρεύμα, έριξε μια ματιά στο σημείο που έπαιζαν όλοι μαζί πριν λίγη ώρα. «Δεν ξέρω τι έκανα εκείνες τις στιγμές. Πήδηξα έξω από το παράθυρο. Ήταν μια τρομακτική στιγμή».
Ο Αχμέτ νοσηλεύεται με σπασμένα πόδι και τραυματισμούς στα χέρια ως αποτέλεσμα της πτώσης.
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν με ανάλογο τρόπο, καθώς στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους και μέσα στον πανικό τους πήδηξαν από παράθυρα και μπαλκόνια.
«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.
Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο.
«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.
Μάνα και γιος ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα
Το σπίτι της οικογένειας Say στεκόταν στο κέντρο της πόλης Ντογκανιολ στην Μαλάτια. Κατέρρευσε από τα 6,8 Ρίχτερ, κόβοντας το νήμα της ζωής μιας γυναίκας και του γιου της.
Τα άψυχα σώματα της άτυχης μάνας και του γιου της ανασύρθηκαν από τα σωστικά συνεργεία. Οι νεκροί αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους στο κοντινό νεκροτομείο.
Η άτυχη μάνα και ο γιος της κηδεύτηκαν νωρίτερα σήμερα. Στην τελετή δεν παραβρέθηκαν μόνο συγγενείς αλλά και πλήθος κόσμου που θρηνεί για τα θύματα της τραγωδίας που χτύπησε την Τουρκία.
Επί ποδός η ΕΜΑΚ
Στο μεταξύ, οι έλληνες διασώστες περιμένουν και πάλι το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν να προσφέρουν ελπίδα ζωής, μέσα από τα χαλάσματα.
Τα δύο βανάκια είναι γεμάτα μέχρι πάνω με πολύτιμο εξοπλισμό για την αναζήτηση ζωής μέσα στα χαλάσματα, 30 πυροσβέστες και δύο διασωστικοί σκύλοι. Εργαλεία για να κόβουν σίδερα και τσιμέντο, μικροκάμερες και ηλεκτρονικά γαιόφωνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star οι Έλληνες είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους.
Το μόνο που φαίνεται να αργεί, είναι το επίσημο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την αναχώρηση της αποστολής.