Η ώρα μηδέν για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έφτασε, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να πέσει η αυλαία της ιστορικής δίκης με την επιβολή των ποινών προς τους καταδικασθέντες, μεταξύ άλλων, πρώην βουλευτές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Με τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών να ζητούν ελαφρυντικά επιστρατεύοντας κάθε πιθανό και απίθανο επιχείρημα, το δικαστήριο διέκοψε το βράδυ της Πέμπτης χωρίς να λάβει απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών και η συνέχεια θα δοθεί στη δικαστική αίθουσα στις 11 το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Σήμερα, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια θα εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της απόφασης με την ανακοίνωση των ποινών, αφού προηγουμένως προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως.
Η τελική απόφαση για τις ποινές και συνεπώς για το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή αναμένεται να έχει εκδοθεί πιθανότατα μέχρι το βράδυ, ωστόσο λόγω της φύσης της δίκης και του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τη Δευτέρα.
Τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όσο και την Τετάρτη, οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έριξαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τα τελευταία τους νομικά όπλα για να μειώσουν τις ποινές, με τους συνηγόρους τους να επικαλούνται εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.
Η πρόταση της εισαγγελέως
Βάσει αυτών, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε το μεσημέρι της Πέμπτης την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική πρότασή της περί ελαφρυντικών μετά τη δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου για τους εξής κατηγορούμενους:
Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα
Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα.
Αρχικά, η ίδια ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ενώ για τους υπολοίπους καταδικασθέντες ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.
Όπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, «θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά. Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρόταση της εισαγγελέως περί αναγνώρισης ελαφρυντικών δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενους, όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.
Σημειώνεται πως οι επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι οι εξής: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Νίκος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Ηλίας Παναγιώταρος.
Τι προβλέπουν οι ποινές
Η τελική απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν.
Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για συλλήψεις
Από τη στιγμή που το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του και οι ποινές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις, με εικόνες σαν εκείνες του Σεπτεμβρίου του 2013 όταν άντρες της Αντιτρομοκρατικής περνούσαν χειροπέδες σε στελέχη της Χρυσής Αυγής και τα μετέφεραν στη ΓΑΔΑ να επαναλαμβάνονται.
Η προσοχή των Αρχών εστιάζει κυρίως στα επτά στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η ΕΛ.ΑΣ έχει εκπονήσει σχέδιο ταυτόχρονων συλλήψεων σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπου βρίσκονται τα σπίτια και οι χώροι εργασίας των καταδικασθέντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι Αρχές γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα να τους περιορίσουν έως ότου εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα.