Δραματική η μείωση των υδάτινων πόρων στον νομό Ρεθύμνου

Ημερομηνία:

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ
Φράγμα Πλατύ ποταμού και αντισταθμιστικά οφέλη
Δραματική είναι η μείωση των φυσικών πόρων με τον κίνδυνο της λειψυδρίας να είναι ορατός, αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως αν δεν υπάρξει χρηστή διαχείριση του υδάτινου πόρου.
Τα αριθμητικά στοιχεία μιλούν μόνα τους.

Το 2006 οι ανάγκες του δήμου Ρεθύμνης καλύπτονταν από Κουρνά και Αργυρούπολη με 2.087 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως.
Το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ο αριθμός αυτός έφτασε τα, 4,551 εκατομμύρια κυβικά νερού.
Δηλαδή καταγράφηκε μεγαλύτερη της διπλάσιας αύξησης των ποσοτήτων που χρειάζονται για την υδροδότηση του δήμου Ρεθύμνης από τα δυτικά.
Παράλληλα οι πηγές της Αργυρούπολης, τα προηγούμενα χρόνια, τροφοδοτούσαν ημερησίως τον δήμο Ρεθύμνου με 12.000 κυβικά νερού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πηγές της Αργυρούπουλης στερεύουν καθώς, σήμερα οι ποσότητες αυτές έχουν μειωθεί στο μισό.
Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που χρειάζονται για να καλυφθούν ανάγκες, συμπληρώνονται από την Κουρνά κάτι που συνεπάγεται επιβάρυνση για τη λίμνη, με ορατό τον κίνδυνο να στερέψει και αυτή από τις υπεραντλήσεις.
Όπως εξήγησε χθες ο διευθυντής Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης, η στάθμη της λίμνης του Κουρνά είναι σχεδόν στα δραματικά επίπεδα του 2018 (30 εκατοστά ψηλότερα), τότε που το πρόβλημα ήταν τεράστιο και ΟΑΚ είχε χαμηλώσει πολύ τις αντλίες για να μπορέσει να αντλήσει νερό.

Μόνο τη φετινή χρονιά ανέφερε, έχουν αντληθεί 793.000 κυβικά από τη λίμνη Κουρνά, ενώ τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη μέρα τα στοιχεία έδειχναν από 0 έως 500.000 κυβικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Γ. Μαρινάκης, υποστήριξε ότι: «Ο Κουρνάς είναι σε κατάσταση συναγερμού». Δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους ανύποπτους και τους αμέριμνους, είτε με υπερκαταναλώσεις, είτε με ασύδοτες συμπεριφορές» τόνισε.

«Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος είναι ότι ο φυσικός πόρος μειώνεται, και από την άλλη αυξάνονται οι ανάγκες. Αυτό το έχουμε συζητήσει με τη ΔΕΥΑΡ. Και είμαστε σε διαρκή συνεργασία.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και τα διυλιστήρια στον Πλατανιά τέθηκαν σε λειτουργία από τις 15 Απριλίου για να αποσυμφορήσουμε το σύστημα» τόνισε ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο οποίος έκρουσε το καμπανάκι στους πολίτες για την επιτακτική ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης νερού: «Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει η υπερκατανάλωση. Διαφορετικά δεν θα έχουμε νερό. Πρέπει να περιορίσουμε όλοι μας τις καταναλώσεις, να κάνουμε μια χρηστή διαχείριση και όλα τα νοικοκυριά να βάλουν μια τάξη στα πράγματά τους και να έχουμε νερό όλοι. Διαφορετικά δεν θα έχει νερό κανείς».

Αναλυτικά
Με αφορμή τη μεγάλη βλάβη στον αγωγό της ΔΕΥΑΡ, δήμος και ΟΑΚ κρούουν τον καμπανάκι του κινδύνου για τον περιορισμό των υδατικών πόρων του νομού.
Χθες, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθυντής Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν την τεράστια αύξηση των αναγκών νερού από τη μια και τη δραματική μείωση των υδατικών πόρων από την άλλη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας με στοιχεία να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος, το 2006 το Ρέθυμνο έπαιρνε από Αργυρούπολη και Κουρνά 2,087 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως και το 2023 ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 4.5 εκατομμύρια κυβικά. Την ίδια στιγμή, η λίμνη του Κουρνά είναι σε τρωτότητα, ενώ καθόλου καλή δεν είναι η εικόνα των πηγών στην Αργυρούπολη.

«Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος είναι ότι ο φυσικός πόρος μειώνεται και από την άλλη αυξάνονται οι ανάγκες. Αυτό το έχουμε συζητήσει με τη ΔΕΥΑΡ. Από τον χειμώνα ήδη, προβλέψαμε ότι θα υπάρχει πρόβλημα γενικότερα στην παροχή της πόλης. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα διυλιστήρια στον Πλατανιά ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν (από 15 Απριλίου). Το Φράγμα των Ποταμών από 15 Απριλίου υδροδοτεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης με 5.500 κυβικά νερού την ημέρα. Τώρα, (λόγω της βλάβης) απλώς βοήθησε και διοχετεύτηκε το νερό και σε άλλες περιοχές, για να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα. Το 2006 σύμφωνα με τα στοιχεία δόθηκε νερό στη ΔΕΥΑΡ συνολικής ποσότητας 2,087 εκ. κυβικά νερού. Φτάσαμε το 2023, η ποσότητα αυτή να είναι 4,551 εκ. κυβικά νερού. Άρα, έχουμε περίπου 2,5 φορές περισσότερες ποσότητες από Κουρνά και Αργυρούπολη.

Λαμβάνουμε, δηλαδή, 2,464 εκ. κυβικά νερού παραπάνω από τα δυτικά» τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν περιοριστεί κατά το ήμισυ τα κυβικά νερού που λαμβάνει το Ρέθυμνο από την Αργυρούπολη, καθώς δεν υπάρχει νερό ενώ η στάθμη της λίμνης του Κουρνά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα: «Η Αργυρούπολη τα προηγούμενα χρόνια έδινε 12.000 κυβικά ημερησίως. Σήμερα δίνει 6.000, μετά από πολλές προσπάθειες της ΔΕΥΑΡ που καθαρίζει εκείνη την περιοχή των πηγών. Πριν από τρεις μήνες κάποια στιγμή έδινε 2.800 κυβικά, διότι είχαν βουλώσει τα φρεάτια. Όμως στο μισό περίπου είναι οι παροχές από την Αργυρούπολη. Η στάθμη στη λίμνη του Κουρνά αυτήν τη στιγμή είναι 30 εκ. πιο ψηλά από το 2018, που είχαμε το τεράστιο πρόβλημα και χαμηλώσαμε πολύ τις αντλίες για να αντλήσουμε όσο πιο πολύ νερό μπορούσαμε. Φέτος, μέχρι σήμερα έχουμε αντλήσει 793.000 κυβικά από τη λίμνη Κουρνά, ενώ τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη μέρα είχαμε αντλήσει από 0 έως 500.000 κυβικά. Γίνονται όσο μπορούμε μεγαλύτερες ενισχύσεις από τη λίμνη Κουρνά, αλλά κι αυτό είναι πεπερασμένο».

Ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ έκρουσε το καμπανάκι στους πολίτες, τονίζοντας ότι: «Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει η υπερκατανάλωση ή να φτάσουμε στο τέρμα και να μην έχουμε νερό. Πέρα από αυτήν τη ζημιά που συνέβη, είναι μια ευκαιρία προειδοποίησης ότι πρέπει να περιορίσουμε όλοι μας τις καταναλώσεις, να κάνουμε μια χρηστή διαχείριση και όλα τα νοικοκυριά να βάλουν μια τάξη στα πράγματά τους και να έχουμε νερό όλοι. Διαφορετικά δεν θα έχει νερό κανείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Γ. Μαρινάκης, υποστήριξε ότι «Μέχρι τώρα, από την Αργυρούπολη παίρναμε περίπου το 70% του νερού και το 30% από τον Κουρνά. Τώρα έγινε ανάποδα. Ο Κουρνάς είναι σε κατάσταση τρωτότητας, σε κατάσταση συναγερμού. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους ανύποπτους και τους αμέριμνους, είτε με υπερκαταναλώσεις, είτε με ασύδοτες συμπεριφορές, είτε ο καθένας που παίρνει μια πισίνα και γεμίζει από το πόσιμο νερό και μάλιστα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ας το κάνει τον Φλεβάρη. Είναι μερικά πράγματα που συμβαίνουν και θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα. Μιλάμε για μια ζημιά που απλώς μας προειδοποιεί ότι τώρα είχαμε νερό γιατί έχουμε πλάτη. Όταν δεν θα έχουμε νερό τι θα κάνουμε;»https://rethnea.gr/author/elarist/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρέθυμνο:5η Συνάντηση Σχολής Γονέων για τους Τρεις...

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 5η Συνάντηση – Τετάρτη 22/01/2025,...

Ρέθυμνο:Το ΚΤΕΛ αντικρούει τους ισχυρισμούς της ΠΕΡ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕ» ΤΟ ΚΤΕΛ...

Ρέθυμνο:5η Συνάντηση Σχολής Γονέων για τους Τρεις...

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 5η Συνάντηση – Τετάρτη 22/01/2025,...

Ρέθυμνο:Το ΚΤΕΛ αντικρούει τους ισχυρισμούς της ΠΕΡ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕ» ΤΟ ΚΤΕΛ...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Μίμης Δομάζος

Ο Μίμης Δομάζος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, εξαιτίας αδιαθεσίας...

Μαλεβίζι: Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robofest Hellas 2025”

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. σε συνεργασία με...